r
Nosalty Logó

Birsalmaleves mandarinnal

Fahéj
Birsalmaleves mandarinnal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

276
Kalória
3.7g
Fehérje
40.8g
Szénhidrát
12.1g
Zsír
511.3g
Víz
37.7g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
25.4g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 276 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1105 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 45 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    411.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    511.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 276 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    48.4 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1647.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    476 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    415 mg
  • Nátrium
    649 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    163.2 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    2045.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    422 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    395 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    149 micro
  • β-crypt
    151 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 1105 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    66.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    82.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 45 kcal

Elkészítés

  1. A birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd felkockázzuk.
  2. Annyi vízben, ami jól ellepi, feltesszük főni.
  3. Közben ízesítjük a sóval, a cukorral, a mézzel, a fűszerekkel. A mandarinkarika nagyon illik hozzá.
  4. Kb. 5-10 percig főzzük, míg a birsalma megpuhul.
  5. 1 ek lisztet csomómentesre keverünk a tejszínnel, és behabarjuk a levest. Ezzel már csak egy percig főzzük.
  6. 1 merőkanálnyi főtt birsalmát kevés lével kiszedünk, és botmixerrel pépesítünk, majd visszaöntjük a levesbe. Így sűrűbb és még zamatosabb lesz a leves leve, de enélkül is finom, ha nem akarunk pepecselni.
  7. Teljesen kihűtve tálaljuk. Díszíthetjük tejszínhabbal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 15 p

Gyerekkoromban a birsalma enyhén szólva sem tartozott a sztárolt gyümölcsök közé, nem nagyon értékelték semmire, legfeljebb a nagymamák szekrénye tetején kókadozott (és illatozott) néhány árva darab. Meg a napköziben kaptuk azt a bizonyos birsalmasajtot uzsonnára kicsit szikkadt kenyérre téve, mit mondjak, utáltuk. (Talán mert nem a nagymamák készítették...) Most meg mit nem adnék egy kis birsalmáért! Ezen gondolkoztam, miközben a kezem-lábam lefagyott, míg sorbaálltam érte a piacon ma reggel. De megláttam, és megint a bűvkörébe vont, és nem tudtam szabadulni, és azonnal kiütötte a nyeregből a mára betervezett gulyáslevest. Pedig az sem kutya...

További receptek

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...