Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bharwan tinda masala

Bharwan tinda masala
Bharwan tinda masala
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tinda egy Azsiában őshonos tökféle, amelyet almatöknek, kerek töknek is neveznek. Körülbelül alma nagyságú, zöld héjú zöldségféle, amelynek íze megegyezik a közönséges tök ízével, így ha nem sikerül tindat beszereznünk, akkor helyettesíthetjük tökkel, vagy akár patisszonnal is. 

A tinda nagyon sok egészséges tulajdonsággal bír, mivel 94%-a víz, így meglehetősen szénhidrát- és kalóriaszegény, csökkenti a rossz koleszterinek szintjét a vérben, gyulladáscsökkentő antioxidánsokat tartalmaz, rendszeresen fogyasztva csökkenti a vérnyomást. Rosttartalma elősegíti a megfelelő emésztést, csökkenti a gyomorsav mennyiségét.

Az eredeti bharwan tinda hús nélkül készül, az elkészített masalaba kerül bele a kisütött és megtöltött tinda, de mivel hús nélkül nem kompatibilis a férjemmel, így én az extra változatot készítettem el. 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tindát vékonyan meghámozzuk, és tetejüket keresztben bevágjuk + jelet formázva (ne túl melyen, mert akkor sütéskor szét fog esni), majd enyhén megsózva állni hagyjuk 5 percig.
  2. Olajat hevítünk, majd lassú tűzön megsütjük a tindákat, időnként kavargatva, megfordítva őket, hogy minden oldaluk átsüljön. Ha már van egy kis színük, és a késsel ejtett bevágás enyhén szétnyílt, papírtörlőre szedjük őket.
  3. Ha kiszedtük a tindákat, a forró olajba tesszük az egész római köményt és egész édesköményt, és addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezdenek. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és reszelt fokhagymát, és pár percig pirítjuk, amíg a gyömbér nyers illata elillan. A garam masala kivételével hozzáadjuk a fűszereket és a meghámozott, felkockázott paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a paradicsom egyneművé válik. Ekkor kerül bele a csirkehús (én kicsontozott, felkockázott csirkecombot használtam), és fedő alatt, lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul. Ha megpuhult a hús, levesszük a fedőt, és addig főzzük, amíg egy nem híg, de nem is túl sűrű szószt kapunk. Hozzáadjuk az apróra vágott friss koriandert, és elzárjuk alatta a gázt.
  4. Az első lépésben kisütött tindákat megtöltjük a szósszal, vagyis kiskanállal némi szószt teszünk a bevágásokba, és hozzáadjuk a masalahoz. Tálaláskor a tindák tetejét megszórjuk garam masalaval, és friss korianderlevéllel díszítjük.
  5. Chapatival vagy naan-nal tálaljuk.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 954
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mango

Mióta szakács: 2012.12.19.
23 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
konyha: pakisztáni
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pakisztáni zöldséges csirkepörkölt, csirkés zöldséges curry

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

344
közönséges tök 500 g
csirke 500 g
vöröshagyma 2 nagy db
fokhagyma 8 gerezd
gyömbér 4 cm
paradicsom 6 közepes db
kurkuma 2 teáskanál
koriandermag 2 teáskanál
római kömény 3 kávéskanál
édesköménymag 1 teáskanál
fekete bors 1 kávéskanál
garam masala 1 teáskanál
chili 0 ízlés szerint
görögszéna 4 teáskanál
olívaolaj 4 ek
0 ízlés szerint
koriander 1 csokor