Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli 5.

Bejgli 5.
Bejgli 5.
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Enélkül a desszert nélkül egyszerűen nincs karácsony. Nekem nem vált be a régi recept, amiben kitesszük a hidegre, aztán megint be, vagy hogy is van:) Szanaszét repedt, bár ez is megrepedt, de hát ez van, végtére is nem profi cukrászok vagyunk. Az íze tökéletes!
Ez egy elég egyszerű recept, így a kezdőknek is szerezhetünk egy kis sikerélményt.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összedolgozzuk, úgy, hogy a tejet lassan adagolva adjuk a tésztához.
  2. Az összegyúrt tésztát kb. 1 órán át pihentetjük meleg helyen.
  3. 4 cipót formálunk belőle és kb. 3 mm vastagra kinyújtuk mindegyiket.
  4. Máktöltelék elkészítése: Feltesszük a cukrot és a vizet sziruppá főni, majd leforrázzuk vele a mákot. Végül beletesszük a többi hozzávalót.
  5. Diótöltelék elkészitése: A diót leforrázzuk a vízzel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összefőzzük. Ez kb. 10 perc.
  6. A már kihűlt tölteléket szépen rákenjük, és szorosan feltekerjük.
  7. Megkenjük a tetejét tojással, és közepesen előmelegített sütőbe (170 fok) tesszük, 40-45 percre.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 171 235
elküldve: 20
receptkönyvben: 613
elkészítve: 36/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Eri

Mióta szakács: 2009.08.04.
62 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos bejgli, diós bejgli, karácsonyi mákos tekercs, karácsonyi diós tekercs

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marcsika1
Marcsika1 Fri, 2016-12-23 21:56

Üdv!
Köszönöm a receptet! Életem első bejglije és nagyon jól sikerült.

Nimianya
Nimianya Sun, 2013-12-15 20:34

Kedves Eri,
elkészítettem a bejgliket életemben először, mert ez mindig a Drága Testvérem feladata volt. Mivel tavaly óta nincs velünk ezért gondoltam megpróbálkozom. Nagyon hálás vagyok a receptért, tökéletesen sikerült , olyannyira, hogy a napokban kell még 4et készítenem. Szóval köszönöm, ezentúl mindig ezt a receptet fogom használni!!!!

Széphajú
Széphajú Mon, 2012-12-24 22:54

Köszönöm a receptet! Ezt választottam első bejglimnek, és nem bántam meg. Mindenkinek nagyon ízlik :) Diós, mákos, gesztenyés lett belőle. Az előírt tej kevés, én is tettem bele még 1 decit. Ahogy írtad, nekem is repedt, de az enyémeket ez érdekli a legkevésbé, hahaha...
+ 1 poén: két adag készült belőle, azaz 8 rúd, mert az elsőt jól elsóztam. Így lett egy 2. adag sótlanul, végül feleztem és összegyúrtam a kettőt :D :D :D

nettunderke
nettunderke Sat, 2011-12-24 19:31

A kep alapjan ugy nez ki mint anyukame. Ma sutottem elsore bejglit; de sajnos nem ugy sikerult ahogy szerettem volna. Azt sem ertem miert lett barna szinu a tesztaja; hiszen mindig egyfajta lisztet hasznalok; es ma tobb fele sutemenyt sutottem de csak ez barnult be. Nem repedt szet; viszont szaraznak talalom. Remelem legkozelebb sikerul; mert oda vagyok a makos bejgliert.

Dorsika
Dorsika Thu, 2011-12-22 19:23

Nekem sikerült a recept, nagyon finom a bejgli! Igaz én is több margarint és tejet tettem bele egy hangyányival. De Isteni lett :) Köszönöm

szilagyigizella
iziababa / szilagyigizella Wed, 2011-12-21 07:36

Megsütöttem a tésztát nagyon kemény lett,szerintem kevés az előirt tej vagy a vaj mannyisége.Én még raktam bele+1dl tejet+1 tojássárgáját.

sikea
sikea Tue, 2011-11-29 17:59

Szia !
Azt szeretném kérdezni , hogy az élesztőt nem kell felfuttatni ?
Köszi : Anna

Merszi
Merszi Thu, 2011-06-02 21:09

Sziasztok!

Sajna kipróbáltam a kenési technikát,és egy nagyon kemény bevonatú,száraz tészta lett:(A bevonat szerintem a tojássárgája miatt,ezzel tuti nem szabad kenni,a tészta pedig azért lett kemény,mert ebből az alapanyag mennyiségből nem jön ki 4 rúd ha normális vastagságra van nyújtva.Ne haragudjatok ha nem tudok jót mondani,de gondoltam megírom mit tapasztaltam hogy mások ne essenek ebbe a hibába.
Kedves Eri!
Azért köszönöm a receptet,nem bántani akartalak,de sajna nekem ez így nem jött be:((
Viszont nem repedt szét a kenési technikának köszönhetően,de inkább repedjen mint kemény legyen:)
Szép napot,jó sütögetést mindenkinek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-25 12:56

Az 1800-as (!) években született nagymamám szakácsnő volt az uraságnál. Tőle sok mindent megtanultam, így azt is, hogy mikor reped a beigli... Azt mondta, ha sok a cukor a mákon, akkor az vizet enged, a beigli felreped. Tehát a mákot ne forrázzuk le, mert vizes-folyós-szűrke lesz a massza...
Ő úgy készítette (és én is) : kinyújtjuk a tésztát, száraz cukrosmákkal meghinteni, feltekerni, lekenni, sütni és ami lényeges ez esetben (!!!!), amikor megsült, bevizezett-kifacsart konyharuhába kell göngyölni a kalácsot. Meglátod, a forró kalácstól a nedves konyharuha erősen gőzölni fog, szeletelésig maradhat így, hisz a nevesség elpárolog. Fantasztikusan puha, könnyen szeletelhető lesz a kalács. A töltelék így nem szürke-mák, hanem sötét, nagyon sötét mák. Az igazi beigliben az a fincsi, ha a töltelék "vastagabb, mint a tészta...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-30 03:35

Sziasztok,

a teszta azert reped szet,mert "marvanyosan" kell kenni...legalabb is en igy hallottam.
tojas sarga ,majd 1/2 ora pihenes,aztan feherje...es akkor nem reped...igaz en meg nem probaltam,csak a nagyitol hallottam....ja es magasabb fokon 190 kell kezdeni kb.10 percig ,utana mersekelni 175 fokra....allitolag ez is nagyon fontos MINDEN kelt tesztanal.
Remelem segitett!
Azert irjatok vissza legyszi,aki kiprobalta ennek alapjan,hogy sikerult-e.

Szep napot mindenkinek!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2010-12-24 12:11

Akkor ezügyben szerteágazóbb nyomozást kell folytatni...:-)) Majd beszámolok, ha jutok valamire...:-)) Szeretetteljes Ünnepet kívánok!
Tímea

remenyikerika
Eri / remenyikerika Thu, 2010-12-23 21:16

Na ez egy jo kerdes :) Nekem is iden a makos repedt ki, ugyanugy mint tavaly. Pedig mar a tojasfeherjevel valo lekenesi technikat is kiprobaltam. Hiaba:(

bildóka
bildóka Wed, 2010-12-22 12:03

Szia!
Elkészítettem, most van a sütőben, kíváncsi leszek milyen lesz.
Most még jónak tűnik.
Köszi a receptet.
Icu! a dió darálva kell bele.

tonoa11
tonoa11 Tue, 2010-12-21 11:45

Szia!

Érdeklődnék, hogy mekkorára nyújtod, azaz mekkora tepsbe teszed a 4 töltött és feltekert bejglit?
Köszi: Nóri

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-12-20 14:01

Szia!
A diót milyen formában kell alkalmazni töltelékként?Darálva,vagy dióbélként?
Köszi,Icu

remenyikerika
Eri / remenyikerika Fri, 2010-07-09 14:23

:) Szeretek ilyeneket hallani...nagyon jól esik.
Az én férjem is igy van ezzel a recepttel. Nagyon jó étvágyat nektek hozzá.

remenyikerika
Eri / remenyikerika Fri, 2010-07-09 14:23

:) Szeretek ilyeneket hallani...nagyon jól esik.
Az én férjem is igy van ezzel a recepttel. Nagyon jó étvágyat nektek hozzá.

xandika
xandika Fri, 2010-07-09 13:48

Szia!
Külföldön vagyok és a receptes könyvem otthon és ugy ennék egy jo kis bejglit,még ha nincs karácsony akkor is,és fejből nem emlékeztem a receptre,ezért keresgéltem itt.Ez a recept van meg nekem is és hiába egyszerű,de a legjobb:)))A férjem annak idején (kb.20 éve) mikor először sütöttem ennek a receptnek megfelelően azt mondta,pont olyan mint amit az anyukája szokott sütni.Én több receptet kipróbáltam az elmult évek allatt és mindig is ez izlett a legjobban a családnak.Köszönet,hogy feltetted,így távol az otthontól is fogok jo kis bejglit enni.
Kellemes napot kívánok!!!
Üdv:Xandika

898
finomliszt 1 kg
margarin 20 dkg
élesztő 1.5 dkg
1 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 2.5 dl
tojássárgája 1 db
dió 33 dkg
víz 1.5 dl
cukor 22 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 0 ízlés szerint
mazsola 1 marék
vaníliás cukor 0.5 csomag
mák 30 dkg
porcukor 17 dkg
tej 1 dl
citromhéj 0.5 citromból nyert
mazsola 1 marék