r
Nosalty Logó

Darasüti a Közel-Keletről (Basbousa)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Darasüti a Közel-Keletről (Basbousa)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír

sütitészta

szirup

Összesen 340 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír

sütitészta

szirup

Összesen 4063 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír

sütitészta

szirup

Összesen 247 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    435.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.1 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    151 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 340 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    70.6 g

Zsír

  • Összesen
    128.7 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5223.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    1422 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    393 mg
  • Foszfor
    2241 mg
  • Nátrium
    1120 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    673.8 g
  • Cukor
    358 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    587 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    370 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    931 micro
  • β-crypt
    195 micro
  • Likopin
    1816 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 4063 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    319.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    111 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 247 kcal

Hozzávalók

sütitészta

szirup

Elkészítés

sütitészta

  1. Egy nagyobb tálban a nádcukrot a joghurttal és a sütőporral alaposan összekeverjük - azonnal látni is fogjuk, hogy működik-e a sütőpor, mert a savas joghurt fel fog habzani tőle.
  2. Egy másik tálban összeforgatjuk a darát, a kókuszreszeléket és az olívaolajat.
  3. A száraz alapanyagokat ezután átöntjük a joghurtos keverékhez és hozzáadjuk a narancslevet és egy csipet sót is. Nagyon alaposan összekeverjük az egészet.
  4. Egy 20x30 centis sütőtepsit kiolajozunk, majd belekanalazzuk a masszát, és elegyengetjük a tetejét.
  5. Késsel bevágjuk négyzetesen a süteményt, majd a formák közepébe 1-1 szem mandulát teszünk.
  6. 180 fokos sütőben először alul sütjük 20, majd felül további 15 percet.

szirup

  1. A cukrot, a vizet és a grapefruit kifacsart levét egy kis edényben összeforraljuk.
  2. A kész süteményt meglocsoljuk a cukorsziruppal, majd hagyjuk, hogy kihűljön és közben magába szívja a szirupot.
  3. A kész süteményeket aprított pisztáciával és rózsaszirommal megszórva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x30
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 3442
  • Feltöltés dátuma: 2024. január 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Darasüti a Közel-Keletről (Basbousa)
Rosanics Petra 316 recept

Ezt a szirupos darasüteményt Közel-Kelet-szerte imádják, hiszen gyorsan elkészül, olcsó és elképesztően szaftos! Ahogy az a régió sok süteményénél szokás, itt is viszonylag szárazabb, üresebb maga a tészta, amit azzal egyensúlyoznak, hogy édes cukorsziruppal öntik nyakon. Gyakorlatilag olyan, mint egy megúszós baklava, ha pedig szeretnénk kicsit feldobni, tálaláskor szórjuk meg pisztáciával és rózsaszirommal.

Hozzávalók

sütitészta

szirup

Címlapról ajánljuk

Tavaszi quiche-receptek

A quiche sokak receptrepertoárjában nem szerepel, ami nagy kár, ugyanis a francia pite kény és kedv szerint alakítható, igazítható mind a szezonhoz, mind a különböző igényekhez is. Jöjjön most pár tavaszi csoda!

Nosalty

További cikkek