Nosalty Logó

Jászsági birkapörkölt bográcsban

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
SLC
Jászsági birkapörkölt bográcsban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1522 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 18269 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 226 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    87.3 g

Zsír

  • Összesen
    121.9 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    372 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1555.7 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    870 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    429 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    2811 micro
  • β-crypt
    619 micro
  • Likopin
    1072 micro
  • Lut-zea
    1950 micro
Összesen 1522 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1047.7 g

Zsír

  • Összesen
    1463.2 g
  • Telített zsírsav
    630 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    602 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    129 g
  • Koleszterin
    4463 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18667.8 g
  • Cink
    208 mg
  • Szelén
    1203 mg
  • Kálcium
    1326 mg
  • Vas
    124 mg
  • Magnézium
    1710 mg
  • Foszfor
    10446 mg
  • Nátrium
    3638 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    192.8 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

VÍZ

  • Összesen
    5148.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3173 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    143 micro
  • E vitamin:
    52 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    153 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    383 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1435 micro
  • Kolin:
    242 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1236 micro
  • β-karotin
    33735 micro
  • β-crypt
    7423 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    23398 micro
Összesen 18269 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    420 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    160 micro
  • Lut-zea
    291 micro
Összesen 226 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hideg vízzel lemosott húst és belsőséget felkockázzuk (mi úgy szeretjük, ha lehet harapni), ezért 3-4cm kockákra vágjuk. Ízlés szerint lefaggyúzhatjuk a húst.
  2. A csontokat, lábszárat, bordát felfűrészeljük. Ne bárddal vágjuk, mert szilánkos lesz!
  3. A vöröshagymát nem túl apró kockákra vágjuk, mert úgyis szétfő. A hagyma mennyiségével (is) szabályozhatjuk a szaft sűrűségét.
  4. Zsíron a hagymát üvegesre pirítjuk és félretesszük.
  5. A bográcsot kikenjük zsírral és alulra beletesszük a csontokat, majd rárétegezzük a húsos csontokat, bordát stb.Ha van szép birkafejünk, az is az aljára kerül, de ügyeljünk rá, hogy a "takony csont" ki legyen ütve belőle!
  6. Most egy réteg színhús, egy réteg dinsztelt vöröshagyma szétterítve, egy réteg fokhagyma + fűszer rászórva, de a rétegekben a fűszerpaprikának csak a felét használjuk fel! Ismét színhús, vöröshagyma, fűszer. A legvégén a csípős paprika, ha úgy szeretjük.
  7. A belsőség csak akkor kerül bele, ha már félig megfőtt a hús.
  8. Ha minden belekerült a bográcsba, nem szabad vízzel felönteni! A hús úgyis fog még levet engedni. Nagy önmérséklet kell hozzá, hogy majd mindig csak egy-egy kis vizet öntsünk rá, ha kívánja.
  9. A bográcsban főzés lényege, hogy az előre berétegzett anyagot egy egységként kezelve, rövid lében készre pároljuk.
  10. Az össztérfogat 70%-ra fog összeesni főzés során.
  11. Kezdődhet a főzés. Alágyújtunk kis lánggal. A birkát nem szabad "zavarni", vagyis nagyon rotyogtatni, mert könnyen szétesik a hús és zavaros lesz a szaftja. Éppen csak gyöngyözzön.
  12. Az ízek fokozásához a bor hozzáadása is ilyen "titkos fegyvernek" tekintett, azonban ez csak babona. Bortól nem lesz jobb a birkapörkölt, legfeljebb kevésbé lesz juh ízű, és kissé savanykás jelleget ölt, és eltorzulnak az ízei. (Elárulhatom, hogy a juhászok akkor főzik borral a birkát, ha a nyári melegben "megszagosodik" a hús. Ilyenkor kell a bor, hogy azt leplezze.)
  13. Ha félig megfőtt, beletesszük a belsőséget és a maradék őrölt paprikát. Ellenőrizzük a sósságát.
  14. Saját levében főzzük, ha kívánja pici vizet adhatunk hozzá. Nem szabad keverni, csak a bográcsot forgatni, rázogatni! Fiatal birka 2 óra, idősebb 4 óra alatt fő meg.
  15. Amikor kész, egyenesen a bográcsból szedjük tálakba, lehetőleg úgy, hogy minden tálba jusson csontos is és színhús, illetve belsőség is. Azonnal tálaljuk. A fejet egyben kell kivenni, az ínyencfalat, mindig a szakácsot illeti. Köretnek sós burgonya illik és csemege uborka.
  • Elkészítettem: 80 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 226
  • Össznézettség: 102432
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 24.

Ajánló

Szeretettel ajánlom minden hagyományos ízvilágot kedvelő embernek.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt a receptet apósomtól tanultam, aki az ő apjától, aki maszek hentes volt a két háború között. Sajnos én lustaságból sosem keltem fel hajnal kettőkor "vágni" és sajnos most már nincs kitől tanulnom. Igazi régi vágású hentesembernek ismerték, aki a jószágot többre becsülte az embernél, meg is adta a tiszteletet neki, még ha a hentespultban is végezte, tiszta, fehér, vizes ruhával törölte vágás közben a vért és a szennyet a húsról, amit apósom is eltanult tőle. Rafinált is volt, mert a csontot is hús árban mérte, mondván "az tartotta össze, így vele jár", a cupákra meg "azon jött, azon megy". A birkavágásról, a "perkelt főzésről" mindenkinek van tudománya, története. Órákig lehetne, mesélni és vitatkozni, hogy mi az igazi, ki tudja a szebbet jobbat. Megpróbálom itt összefoglalni ami számomra kedves: A hagyományok szerint az ősz a birkapörkölt szezonja. Ősszel a nyári mezőgazdasági munkák végeztével tartották a lakodalmakat is, melynek elengedhetetlen fogása volt a Jászságban. Az őszi vágást azzal is indokolták, hogy a nyári legelőkön szabadban hizlalt birka (bárány, jerke, toklyó) mindig egészségesebb, mint az abrakon hizlalt. Szüretkor és a leggyakoribb névnapok idején is gyakran főzték. Lakodalmakat is ősszel / télen tartották, amikor a mezőgazdasági munkák kezdtek csendesedni. Még a hajtai származású apai nagyapám is ősszel esküdött. Igazi birkahívők úgy tartják, hogy "az a jó birka, ami már legelni is csak szemüveggel tud." És "olyan legyen, hogy a szagára rá lehessen támaszkodni." Az öregek is így tanították: "Alulra a csontosát, rá a húst, a faggyúst is, mert hiába mondják, hogy büdös, nem büdös az, csak birkaszaga van, a birkának meg milyen legyen?" :-) Víz, bor ne kerüljön bele! Kis tűzön főzzük, míg levet nem ereszt, akkor lehet bátrabban, de akkor is csak éppen buzogjon! Ha kívánja öntünk rá vizet (de minden hús ereszt levet legyünk türelemmel, szűk lével finomabb), hogy meg ne kapja, és jó rövid lével főzzük. Csak acél bográcsban lehet igazán finomat főzni (nem zománcosban), de ha kész, ki kell venni belőle minél hamarabb! A bográcsos főzés odafigyelést igénylő komoly technológia. Az emberek többsége "pattint" egy sört már a hagymapirításnál, és magára hagyja a bográcsot az utolsó órákra. Sajnos, pont a lényegét nem értik, vagy nem adják tovább sokan, hogy mennyire technikai dolog a bográcshasználat. Ahogy már írtam, a főzés lényege, hogy az előre berétegzett anyagot folyamatos forgatással rövid lében készre pároljuk. A legtöbb helyen bő lében úszkáló húsok, gulyás jellegű ételek főnek. A fűszerpaprika egy részét azért hagyjuk a végére, mert ha igazi jó minőségű paprikánk van, azzal is sűrűsödik a lé, valamint jobb ízvilágot ad, frissebb ízű és pirosabb színű lesz. Ha nagyon ínyencek vagyunk, akkor a fejet és a lábat megpörzsölhetjük, és úgy bőrösen kerüljön a bográcsba, ez elengedhetetlen Karcag környékén. A pörkölt főzésben semmi ördögi dolog nincs, még ha birkából is készítjük, csak a klasszikus szabályokat kell betartani. A leírtak alapján készült birkapörkölt remek zsíros-faggyús egytálétel, aminek igazi "íze-bűze" van. Mindenféle bornak kiváló étel, de különösen a siller és vörösborok kiváló kisérői. Ínyencek szerint "A Kunságban főzött birkapörkölt szekszárdi borral a válogatott gyönyörűségek közé tartozik."  Főzőversenyeken is találkozni azzal a gondolattal, hogy hogy az előre elkészített zsírban fonnyasztott és megpaprikázott hagymát mikor tesszük a húshoz: Ha együtt a hússal beletesszük, akkor egyszerűbb a dolog, kisebb az odaégés veszélye, viszont ily módon kisebbítjük a pörkölés-párolás közben keletkező finom ízeket. Sokan esküsznek arra, hogy akkor jönnek ki legjobban az ízek, ha a csontot és húst vagy másfél óráig magában, minden hozzáadás nélkül hagyjuk, hadd pörkölődjön, párolódjon a saját levében. Ehhez nagy türelem kell, hogy ne túl sűrűn keverjük, forgassuk. Ebben viszont nagy a kockázat, mert odaéghet, de ha meg vizet öntünk alá, az egész saját lében való pörkölődést tesszük tönkre. Ezért elfogadható a félidőben hozzáadott zsíros hagyma. Én az elején rétegezve szeretem beletenni a hagymát és a fűszereket. Létezik a "JUHÁSZOSAN főzött birka" melynek technológiája teljesen más. Mivel nem érnek rá pepecselni annyit, mint amit a pörkölttel vagy paprikással kell. Inkább halászlé, vagy marhagulyás jellegű. Hidegen beleteszik a bográcsba a feldarabolt juhtestet, a feldarabolt nyers hagymát, felöntik annyi vízzel, hogy ellepje, tűzre téve forráskor sózzák, paprikázzák. Így igaz, hogy egy hosszabb lére eresztett ételt kapunk, inkább gulyásos jellegű,  de az elkészítés technológiája miatt egy utolérhetetlen ízharmónia keletkezik, amiben a birka, hagyma és paprika egy ízzé válik. Kezdőknek ezt a fajta főzést bátran ajánlom, mert nincs benne kockázat, nehezen lehet elrontani. A tápértékekről: A hagyományos paraszti életformában a kalóriadús táplálkozás semmiféle problémát nem okozott, hiszen a fizikai munkával a bevitelt bőven felhasználták. Manapság más a helyzet. Luxuskalóriát jelent, amit csak sporttal, és az utólagos szigorú diétával tudunk ellensúlyozni. Kenyérrel és burgonyával: Energia: ~1620 kcal! Fehérje: 88 g ; Zsír: 103 g ; Szénhidrát: 67 g. Egy Karcagról elszármazott juhász igazsága: "A birkapörkölt szerelem kérdése. Vagy kell, vagy nem kell. Akinek kell, nem faggyúzza le a húst, nem mosogatja borecetes vízben, nem forrázza, nem akarja elvenni az ízét. Se borral, se csípős paprikával. Úgy szereti, ahogy van. Büdösen."

Hozzászólások

koszider

Kedves SLC! Senki kedvét nem akarom elvenni, de bográcsban, egész birkát f?zni embert próbáló feladat! Sokszor láttam hogyan csinálják (Túrkevén, Karcagon, Jászdózsán, Jászberényben, vagyis a birkapörköltek ?shazájában), de nem kismiska dolog. Els?sorban azért f?zik a férfiak, mert a teli bográcsot meg kell tudni mozdítani, ami komoly fizikai er?t és szakértelmet kíván. De egy biztos: aki kóstolt már a nagykunsági vagy a jászsági birkapörköltet, az jelent?s szeletet látott a világból és az életb?l. Tapasztalatom szerint a kunsági és jászsági végeredmény eltér egymástól - Túrkevén pl. mindig a perzselt lábbal kezdik a rétegzést. A perzselt, felhasított és bef?szerezett vel?j? fejet pedig a vendégsereg legillusztrisabb személye kapja. (A névnapomon többször landolt a tányéromon birkafej - én imádom.) Pár éve a karcagi birkapörkölt hivatalosan is hungarikum lett, és tudtommal a Jászság is lobbizik ezért az elismerésért. Ezt egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia, akár szereti, akár se. De f?zni csak az kezdjen hozzá, akinek komoly rutinja van, tudja a tüzet kezelni, és nem bánja, hogy 4 órán át mereven kell bámulni a bográcsot - ahogy te is írod. De akinek sikerül, az elmondhatja magáról, hogy nem akármilyen feladatot gy?rt le. Ez a konyham?vészet, nem a molekuláris élménckedés. Külön köszönöm a hozzáf?zött történeteket: Koszider

SLC

Ismerem a Kunsági f?zést, külön tetszik, hogy öntöttvas lábosban és nem bográcsban f?znek a "nagyok". Nemrég hallottam, hogy egy ilyen lábos ára ma Romániában két birka ára! Mi a vel?t mindig külön készítjük el, a vért is, Isteni eledelek :-) Sokszor álltam és próbáltam ellesni apósomtól a titkokat mire magam is belevágtam egy egész birka megf?zésébe, de ez senkinek ne vegye el a kedvét! F?zze elösször "Juhászosan" ahogy a történet végén írtam, majd ha az már megy, lehet "pörköltesen" f?zni. És tényleg meg kell kóstolni egyszer vagy a Kunságit vagy a Jászságit, de egy jó birkát nem szabad kihagyni! :-) Köszönöm a hozzászólást!

Éva-Anyóca

Kedves SLC! Ett?l fantasztikusabb leírást nem is kaphatott volna ez a finom étel, köszönöm a történetet, élvezettel olvastam, a mi elkészítésünket, történelmi id?ket idéz?, családi eseményeket idéz? gondolatokat, példákat...:-O Nálunk ( is ) nagy szeretettel készült ( a bográcsos marhapörkölt mellett), lagzikban, húúúú!!!!!!!!, na azok nem semmik voltak, mennyiség, az is adta az ízt :-o , és igen, aki f?zte, az utána volt szabad igyon!!!!!, mert különben nem tudta megf?zni a birkapörköltet, azt kóstolni kell, -és igen, ezt mindig férfi f?zte, mert ahogy Koszider írta, mozgatni nehéz volt, és bizony kellett, és az er? meg férfinál volt.:-O Isteni birkapörköltöket ettem, itt a jászságban, Jászberényben a "jászság f?városában", a családom és a férjem családja is el?szeretettel f?zött nagy családi rendezvényeken, eseményeken, ilyen finomságot. :-O Azóta is, csak már kisebb a mennyiség, kevesebb az alkalom, mint anno, sajnos. Ilyenkor ( is!!! ) büszke vagyok, hogy jász vagyok....:-O Köszönöm, jó éjt! Éva-Anyóca

SLC

Kedves egészségedre váljék minden birkapörkölt! Köszönöm a hozzászólásod!

Gabys

Kedves SLC, nem is tudom mit köszönjek meg Neked:) a receptet vagy a hozzá kapcsolódó valóságh? leírást. A birkapörköltet ifjú koromban én is elutasítottam. Egyszer?en nem és nem..., és nem épp a szaga miatt. (A kelképoszta is büdös nekem, mikor f?z?m) Aztán a nagyapám nógatására, naaaa legalább 1 falat, kóstold meg... ott ragadtam. Isteni!!!!!! Mivel szerencsémre mindkét változatban volt/van részem csak annyit teszek még hozzá, amit leírtál az az igazi birkapörkölt, a többi ilyen olyan boros megmittudoménmég mit tesznek bele, meg sem közelíti ezt. Én is így láttam, tanultam, én is így f?z?m, bár egész birkával még nem csináltam, csak féllel. De az is egy feladvány volt:) Köszönöm, szép napot kívánok, Gabi

SLC

Gyakran a kevesebb a több! :-) Köszönöm a hozzászólást!

SLC

Pörkölt és paprika: Nemrég végzett magyarországi f?szerpaprika tesztek silány eredményt hoztak :-( A használható kategória: A végeredmény 1. Kiss András paprikája (Bezdán) (18-as minta) 2. Rubin Szegedi (12-es) 3. Pákay Mária, Paks (19-es) 4. Kasnyánszki János, Jászberény (16-os) 5. Martinkó István, Kisk?rös (1-es) 6. Maspoma, Szlovákia (9-es) 7. Hódiné, Szeged-Szentmihály (14-es) A többi minta kizárva.

Lévay Ildikó

Évek óta Martinkó István paprikájával f?zünk. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Törölt felhasználó

Kedves SLC! Mi itt Makón is hasonlóan készítjük a birkát ahogy leírtad! A kétezres években üzemeltettem egy jó kis kocsmát és ott minden pénteken f?ztem a vendégeknek. A birka volt a slágerkaja. És bizony nem volt ritka hogy két bográcsban két birka f?tt! Mivel elég sok a hitvány pörköltrecept a neten ezért öröm volt olvasni a soraid. A recepted bátran kipróbálhatja bárki! Ha nem hibázik nagyot a siker nem marad el! Gratulálok az élvezetes írásodhoz!!

SLC

Sajnálom, hogy elkerültük egymást! A birkaf?z? ember a saját pörköltjén kívül a másét szereti csak igazán kóstolgatni. Majd kés?bb egy jó bor mellé kitün? téma a "ki mekkora halat fogott" és ki f?zött finomabbat. Köszönöm a jó szót!

Törölt felhasználó

Kit?n? recept! Köszönöm!!!

SLC

Köszönöm!

Greg

Igen ez a birkapörkölt. Magam csak fél birkát f?ztem eddig, de az is hasonló odafigyelést és alapos t?zkezelést igényel.Keményfával tüzelve egész más ízvilágot kapunk, mint a gázzal. Persze mindkét módszernek létjogosultsága van.

Törölt felhasználó

Nagyon szép leírás, de szinte teljes egészében Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség cím? kis könyvéb?l származik, szóról szóra beírva.

Törölt felhasználó

Persze ha Erdei Ferenc volt az apósod, vagy az ? édesapja volt Erdei Ferenc, akkor értem, de így is jelölni kéne a forrást.

Zoli

Szerintem el?ször Erdei Ferencnek kellett volna a forrást közölni. ? ugyanis nadrágos ember , tehát tanult ember volt. Érdekes módon ebb?l a gy?jt? jelz?b?l kimaradt a tanító és a pap, mert ?k az elmét és a lelket pallérozták. A paraszt ember az ilyen embereket nevezte nadrágosnak, ami egyáltalán nem volt negatív, lekicsinyít? jelz?. Viszont egyben azt is jelentette, hogy ezek az emberek nem igen értettek a mez?gazdasághoz, így a juhászathoz sem. Erdei Ferenc az emlegetett könyvben ( nekem is megvan ) a vidéken tett látogatásai során gy?jtötte össze a közölt recepteket. Szerintem egy részét ezeknek az ételeknek meg sem kóstolta, csak leírta a receptet. Ami egy írónál egyáltalán nem hiba. A könyve olvasása után kezdtem el keresgélni a diszkoszt, vagy tokot, amit azóta is szívesen használok. Ennyi kitér? után magáról a receptr?l: Egy nagyon jó, autentikus birkapörkölt recept, ami alapján mai is ezt fogom f?zni. Ezen az oldalakon mindenki az általa kipróbált és kedves receptjeit közli. Remélem t?led is minél többet olvashatok majd. Sok sikert: Zoli

sankoxxl

Láttam már sz?rös dolgokat életemben, de fokhagymában még nem. Milyen is a "sz?rös fokhagyma"???

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy mítosz dőlt meg – nem a stressz okozza a...

Ha éppen rossz időszakon mész keresztül, vagy valamiért nagyon stresszes vagy, te is a nasik után nyúlsz? Ha eddig úgy érezted, hogy ilyenkor lehet, hiszen mindenki így csinálja, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint sem a nassolásért, sem a túlevésért nem a stressz hatására a szervezetünkben lejátszódó folyamatok a felelősek.