r
Nosalty Logó

Balatoni halászlé

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
pasisrceptek
Balatoni halászlé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 278 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2778 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 35 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2273.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    388 mg
  • Nátrium
    1733 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    492.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    700 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    1757 micro
  • β-crypt
    373 micro
  • Likopin
    772 micro
  • Lut-zea
    1304 micro
Összesen 278 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    180.8 g

Zsír

  • Összesen
    169.4 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    1239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22735.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    809 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    502 mg
  • Foszfor
    3884 mg
  • Nátrium
    17328 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.2 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    4928.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1882 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    29 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    352 mg
  • D vitamin:
    6998 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    522 micro
  • Kolin:
    1233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    234 micro
  • α-karotin
    712 micro
  • β-karotin
    17566 micro
  • β-crypt
    3729 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    13040 micro
Összesen 2778 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    96 micro
  • Lut-zea
    162 micro
Összesen 35 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vöröshagymát felaprítjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk.
  2. Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a csípős és csemegepirospaprikával, jól összekeverjük. (A pirospaprika zsírban oldódik a legjobban, viszont ha nem húzzuk félre a tűzről a lábost, akkor könnyedén lepirulhat, amitől keserű íze lesz.)
  3. Beletesszük a (lehetőleg) pontyfejeket, farkakat, gerincet és a hasáról levágott zsírosabb részt (én pucolásnál, miután kiveszem a belsőszerveket, le szoktam vágni a hasából 1,5-2 cm-es csíkot, ott van a legtöbb zsír a pontyon, sült halnál nem finom az a rész, de halászléalapba igazi kincs, mert jó erős halíze van). Lehet bele tenni amurt vagy harcsát is, viszont keszeget felesleges, nincs elég erős íze egy halászléhez.
  4. Felvágjuk a kicsumázott paprikát és paradicsomot is, majd ezt is beletesszük a lábosba.
  5. Beletesszük a megpucolt, kettévágott fokhagymagerezdeket.
  6. Felöntjük annyi vízzel, hogy a lábos színültig legyen (ebből a mennyiségből kb. 5 l halászlé lesz).
  7. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, beletesszük a halászlékockákat.
  8. Nagyjából 4-5 órát főzzük lassú tűzön, fedő alatt.
  9. Ha fakanállal megemeljük a pontyfejeket, és azok darabokra esnek, akkor jó lesz az alaplé. Passzírozóval alaposan lepasszírozzuk. Akkor passzíroztunk alaposan, ha ebből a mennyiségből max. két marék csont marad vissza.
  10. Visszatöltjük az 5 l-es edénybe az alaplevet, és felöntjük annyi vízzel, hogy színültig legyen. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, nehogy odaégjen, forrás után még kb. 10 percet főzzük.
  11. Lemerünk a léből 3-4 merőkanállal, felöntjük vízzel (ez lesz a befőzőlé), és felforraljuk, ha felforrt, beletesszük a pontypatkókat és a belsőséget, és megfőzzük őket. Tálalásnál így mindenki kedvére tehet a levesébe szeletet, belsőséget, és nem törik össze a levesben.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 17074
  • Feltöltés dátuma: 2020. május 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
pasisrceptek 2 recept

6 éves korom óta horgászok, többnyire a Balatonon vagy a Dunán, így hát ha megfelelő mennyiségű halat sikerül zsákmányolni, előszeretettel sütök/főzök belőlük valami finomat. Egyik nagy kedvenc a családban a halászlé. Ennek a receptnek az alapját még nagymamámtól tanultam, majd idővel saját ízlésem szerint finomítottam.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek