adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
10 dkg sertészsír
-
1 kg vöröshagyma
-
50 g fűszerpaprika
-
10 g csípős fűszerpaprika
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 közepes db paradicsom
-
3 közepes db tv-paprika
-
4 db halászlékocka
-
3 ek só
-
1 kg ponty (kb. 5 liter halászlevünk lesz, egy tál fél liter adaggal számolva, minden tálba jut egy patkó, de lehet több is)
278
Kalória
18.1g
Fehérje
15.4g
Szénhidrát
16.9g
Zsír
492.9g
Víz
123.9g
Koleszterin
4.6g
Élelmi rost
6.1g
Cukor
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
10g sertészsír90 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
14 kcal
-
3 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
30g paradicsom5 kcal
-
30g tv-paprika5 kcal
-
18 kcal
-
3g só0 kcal
-
200g halgerinc0 kcal
-
20g haltej/halikra29 kcal
-
100g ponty76 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
278
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
100g sertészsír902 kcal
-
1000g vöröshagyma364 kcal
-
50g fűszerpaprika141 kcal
-
28 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
300g tv-paprika49 kcal
-
40g halászlékocka176 kcal
-
33g só0 kcal
-
2000g halgerinc0 kcal
-
200g haltej/halikra286 kcal
-
1000g ponty762 kcal
-
3000g víz0 kcal
Összesen
2778
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
1.2g sertészsír11 kcal
-
12.4g vöröshagyma5 kcal
-
0.6g fűszerpaprika2 kcal
-
0.1g csípős fűszerpaprika0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.7g paradicsom1 kcal
-
3.7g tv-paprika1 kcal
-
0.5g halászlékocka2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
24.9g halgerinc0 kcal
-
2.5g haltej/halikra4 kcal
-
12.4g ponty9 kcal
-
37.3g víz0 kcal
Összesen
35
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.1 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2273.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 388 mg
-
Nátrium 1733 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 15.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 492.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 700 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 1757 micro
-
β-crypt 373 micro
-
Likopin 772 micro
-
Lut-zea 1304 micro
Összesen
278
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 180.8 g
Zsír
-
Összesen 169.4 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 1239 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 22735.9 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 809 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 502 mg
-
Foszfor 3884 mg
-
Nátrium 17328 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 154.2 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 46 mg
Víz
-
Összesen 4928.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1882 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 29 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 352 mg
-
D vitamin: 6998 micro
-
K vitamin: 95 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 522 micro
-
Kolin: 1233 mg
-
Retinol - A vitamin: 234 micro
-
α-karotin 712 micro
-
β-karotin 17566 micro
-
β-crypt 3729 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 13040 micro
Összesen
2778
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 282.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 215 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 1.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 61.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 218 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 96 micro
-
Lut-zea 162 micro
Összesen
35
kcal
Elkészítés
- A vöröshagymát felaprítjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk.
- Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a csípős és csemegepirospaprikával, jól összekeverjük. (A pirospaprika zsírban oldódik a legjobban, viszont ha nem húzzuk félre a tűzről a lábost, akkor könnyedén lepirulhat, amitől keserű íze lesz.)
- Beletesszük a (lehetőleg) pontyfejeket, farkakat, gerincet és a hasáról levágott zsírosabb részt (én pucolásnál, miután kiveszem a belsőszerveket, le szoktam vágni a hasából 1,5-2 cm-es csíkot, ott van a legtöbb zsír a pontyon, sült halnál nem finom az a rész, de halászléalapba igazi kincs, mert jó erős halíze van). Lehet bele tenni amurt vagy harcsát is, viszont keszeget felesleges, nincs elég erős íze egy halászléhez.
- Felvágjuk a kicsumázott paprikát és paradicsomot is, majd ezt is beletesszük a lábosba.
- Beletesszük a megpucolt, kettévágott fokhagymagerezdeket.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy a lábos színültig legyen (ebből a mennyiségből kb. 5 l halászlé lesz).
- Visszatesszük a tűzre, sózzuk, beletesszük a halászlékockákat.
- Nagyjából 4-5 órát főzzük lassú tűzön, fedő alatt.
- Ha fakanállal megemeljük a pontyfejeket, és azok darabokra esnek, akkor jó lesz az alaplé. Passzírozóval alaposan lepasszírozzuk. Akkor passzíroztunk alaposan, ha ebből a mennyiségből max. két marék csont marad vissza.
- Visszatöltjük az 5 l-es edénybe az alaplevet, és felöntjük annyi vízzel, hogy színültig legyen. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, nehogy odaégjen, forrás után még kb. 10 percet főzzük.
- Lemerünk a léből 3-4 merőkanállal, felöntjük vízzel (ez lesz a befőzőlé), és felforraljuk, ha felforrt, beletesszük a pontypatkókat és a belsőséget, és megfőzzük őket. Tálalásnál így mindenki kedvére tehet a levesébe szeletet, belsőséget, és nem törik össze a levesben.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 p
- Főzés ideje: 360 p
6 éves korom óta horgászok, többnyire a Balatonon vagy a Dunán, így hát ha megfelelő mennyiségű halat sikerül zsákmányolni, előszeretettel sütök/főzök belőlük valami finomat. Egyik nagy kedvenc a családban a halászlé. Ennek a receptnek az alapját még nagymamámtól tanultam, majd idővel saját ízlésem szerint finomítottam.