Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Balatoni halászlé

Balatoni halászlé
Balatoni halászlé
390 perc / előkészület: 30 perc főzés: 360 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

6 éves korom óta horgászok, többnyire a Balatonon vagy a Dunán, így hát ha megfelelő mennyiségű halat sikerül zsákmányolni, előszeretettel sütök/főzök belőlük valami finomat.
Egyik nagy kedvenc a családban a halászlé.
Ennek a receptnek az alapját még nagymamámtól tanultam, majd idővel saját ízlésem szerint finomítottam.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát felaprítjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk.
  2. Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a csípős és csemegepirospaprikával, jól összekeverjük. (A pirospaprika zsírban oldódik a legjobban, viszont ha nem húzzuk félre a tűzről a lábost, akkor könnyedén lepirulhat, amitől keserű íze lesz.)
  3. Beletesszük a (lehetőleg) pontyfejeket, farkakat, gerincet és a hasáról levágott zsírosabb részt (én pucolásnál, miután kiveszem a belsőszerveket, le szoktam vágni a hasából 1,5-2 cm-es csíkot, ott van a legtöbb zsír a pontyon, sült halnál nem finom az a rész, de halászléalapba igazi kincs, mert jó erős halíze van). Lehet bele tenni amurt vagy harcsát is, viszont keszeget felesleges, nincs elég erős íze egy halászléhez.
  4. Felvágjuk a kicsumázott paprikát és paradicsomot is, majd ezt is beletesszük a lábosba.
  5. Beletesszük a megpucolt, kettévágott fokhagymagerezdeket.
  6. Felöntjük annyi vízzel, hogy a lábos színültig legyen (ebből a mennyiségből kb. 5 l halászlé lesz).
  7. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, beletesszük a halászlékockákat.
  8. Nagyjából 4-5 órát főzzük lassú tűzön, fedő alatt.
  9. Ha fakanállal megemeljük a pontyfejeket, és azok darabokra esnek, akkor jó lesz az alaplé. Passzírozóval alaposan lepasszírozzuk. Akkor passzíroztunk alaposan, ha ebből a mennyiségből max. két marék csont marad vissza.
  10. Visszatöltjük az 5 l-es edénybe az alaplevet, és felöntjük annyi vízzel, hogy színültig legyen. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, nehogy odaégjen, forrás után még kb. 10 percet főzzük.
  11. Lemerünk a léből 3-4 merőkanállal, felöntjük vízzel (ez lesz a befőzőlé), és felforraljuk, ha felforrt, beletesszük a pontypatkókat és a belsőséget, és megfőzzük őket. Tálalásnál így mindenki kedvére tehet a levesébe szeletet, belsőséget, és nem törik össze a levesben.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 249
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

pasisrceptek

Mióta szakács: 2020.04.10.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paprikás halleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

278
sertészsír 10 dkg
vöröshagyma 1 kg
fűszerpaprika 50 g
csípős fűszerpaprika 10 g
fokhagyma 4 gerezd
paradicsom 3 közepes db
tv paprika 3 közepes db
halászlékocka 4 db
3 ek
halgerinc 2 kg
haltej/halikra 20 dkg
ponty 1 kg
víz 3 l