Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bográcsos halászlé Marcsiséftől

Bográcsos halászlé Marcsiséftől
Bográcsos halászlé Marcsiséftől
85 perc / előkészület: 15 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik nagy kedvencünk!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Erős, száraz csöves paprikát ízlés szerint adhatunk hozzá. Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap: A megtisztított, felszeletelt, beirdalt halakat sózzuk, hűtőbe tesszük.
  2. Másnap: A vöröshagymát apróra vágjuk, beleöntjük a bográcsba. Majd az összes halat beletesszük. A ponty fejét tesszük először úgy, hogy a bőre legyen felül, majd a többit.
  3. Ahány kiló a hal annyiszor 1,2  liter hideg vizet öntünk rá, majd beletesszük a fűszereket, őrölt fűszerpaprika és a vörösbor kivételével. A bogrács alá gyújtunk, száraz fa erős tüzén főzzük a halászlevet. 
  4. Amint felforrt beletesszük a fűszerpaprikát (lassan adagolva, különben kifut), pár perc múlva a vörösbort (halhús szétesését akadályozza meg). A forrástól számított 45 percig intenzíven főzzük. Időnként a bográcsot megrázogatjuk, keverni nem szabad.
  5. A halak belsőségeit kb. 30 perc főzés után rakjuk bele.
  6. Amíg a hal fő, addig elkészítjük a vastagmetéltet, kifőzzük, leszűrjük.
  7. A tányérokba először a tésztát, majd a levet szedjük, és rátesszük a főtt halat.
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 150 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 32 784
elküldve: 3
receptkönyvben: 70
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
217 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

halászlé vörösborosan, halászlé tésztával, pontyból készült halászlé

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2013-05-03 07:55

Kedves Marcsi !
Végre itt a jó idő és kezdődhet a bográcsozás. Most vettem a piacon halat és körbenézek a receptek között. Bár már sok halászlevet főztem és a szegedi híve vagyok, most a bajai receptjét kerestem és így jutottam a Tiedhez, amiben meglepett a bor használata.
Bográcsozáshoz én is használok vörösbort, de a leírtaknál többet, mert a főzés közben folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a tűz melegétől nem pimpósodott-e meg.
A viccet félretéve , a Te változatodat fogom elkészíteni a a bor használata miatt.
Köszönöm és további jó bográcsozást kívánok az új idényben:
Zoli

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sat, 2013-05-04 07:26

Kedves Zoli!
Köszönöm,hogy ezt az ételt választottad, kérlek az eredményről tájékoztass.
Receptjeidet nézve úgy látom Te is szereted a szabadtéri "játékokat".
Kerti tűzrakásnál nagyon fontos a biztonságra figyelni, megfelelő mennyiségű és minőségű
(szomj)oltó anyagról gondoskodni, amiből néha az ételbe is löttyinthetünk de ügyelni kell arra, hogy a torok se maradjon szárazon.
Kellemes hétvégét kívánok!
Marcsi

pityu55
pityu55 Sun, 2012-09-23 17:42

Tapasztalatom szerint a halhús 20-25 perc alatt megfő. Intenzív 45 perces főzés egyenlő halfőzelék.
pityu

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Mon, 2012-09-24 18:24

Kedves pityu55.
Köszönöm, hogy tapasztalatod megosztottad velem. Ha halfőzeléket főztem volna természetesen feltétet is tettem volna rá. Mondjuk egy szelet fokhagymás sült tarját vagy 2-3 fasírozottat. Látatlanban nekem elhiheted, hogy nem fő szét a hal, ez már több mint kétszázszor bizonyítást nyert!!!
Gondolkodtál már azon, hogy mekkora kár ha a dilettantizmus akaraterővel párosul? Ilyen hozzászólás születik belőle!
További jó kekeckedést kívánok.
Üdv. Marcsi

628
ponty 4 kg
kárász 1 kg
törpeharcsa 60 dkg
vöröshagyma 6 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
zöldpaprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
fekete bors 10 szem
hegyes erős paprika 4 közepes db
vörösbor 2 dl
fűszerpaprika 4 ek
0 ízlés szerint
víz 1.2 l