Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bakonyias zúzapörkölt

Bakonyias zúzapörkölt
Bakonyias zúzapörkölt
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy hétvégén nem voltak itthon a gyerekek, ezért olyan ételt szerettem volna főzni, amit ők nem, de mi öregek szeretünk. Így jött az ötlet a zúzához, mert azt nem szeretik, mi igen. De ha lúd, legyen kövér:), mi a gombát is nagyon szeretjük. Ezért összehoztam a kettőt, és nagyon finom ételt alkottam. Akár nokedlivel, akár főtt tésztával nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Házi savanyúsággal is érdemes kipróbálni, mert úgy is nagyon jól harmonizálnak az ízek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát apró kockákra vágjuk, a zúzát és szívet alapos tisztítás után megfelelő méretűre daraboljuk. (kb. ahogy a pörkölthöz a húst), a paprikát és paradicsomot apró kockára szeljük. A gombát felszeleteljük.
  2. Az olajban feltesszük a hagymát sülni, és ha üveges, hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot. Ha kellően átpárolódtak, és zsírjára sütöttük, rányomjuk a 2 gerezd fokhagymát, 1 percig sütjük, és hozzáadjuk a zúzát és a szívet.
  3. Jól átkeverjük, amikor kifehéredésig sült, rászórjuk a pirospaprikát, fűszerezzük, és kevés vizet öntünk alá. Így lassan főzzük kb. 1,5 órát. A vizet mindig pótoljuk, ha kell.
  4. Lesütjük, és hozzátesszük a gombát, amivel még kb. fél órát főzzük.
  5. Ha elég puha, szinte vajpuha a zúza, zsírjára sütjük, rányomjuk a maradék fokhagymát, amivel 1 percig még sütjük, és ráborítjuk a tejfölt. Összeforraljuk, és kész is.Ha nem elég sűrű a szaftja, keverjünk a tejfölbe lisztet, és így borítsuk a zúzára.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 42 001
elküldve: 3
receptkönyvben: 143
elkészítve: 12/13
Facebookon megjelent: 1

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombás zúzapörkölt, zúzapörkölt bakonyi módra, pulykazúzapörkölt

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

iby meszarosova
iby meszarosova Thu, 2013-05-16 13:18

csak azt szeretném meg kérdezni, ha tejfel van benne, akkor is porkoltnek nevezzuk és nem paprikásrol van szó?
koszonom a választ.

Geleva
Geleva / Geleva Thu, 2013-05-16 13:42

Kedves iby!
Az alap, az pörkölt, de van más is benne, mint a sima pörköltben.
Azért "bakonyias..." a neve, mert van benne gomba és tejföl is.
Üdv, Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-02-19 11:01

Kedves Éva!

Azt elhiszem, hogy jól esett, ez a nagyon finom étel...:-)
Vigyázz magadra, tessék enni rendesen. :-)

Az tényleg nehéz lehet, ha nem elég azon agyalni mit főzzek ma, vagy holnap,.... hanem még ennyire megkötött lehetőségeid is vannak,...tényleg nehéz.
Igenis, a gyerekeink nőnek, és lesznek felnőttek, mi örökifjak maradunk, szépek és szuperek, miért is változnánk? :-)

Köszönöm, mára szebb napom van, mint tegnap volt,- Neked is sok szépet kívánok, a mai napra és az egész hétre! :-)
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-02-18 13:53

Kedves Geleva!

Köszönöm a receptet, még jó, hogy " az öregek", nem szabad ám ilyet írni!! :-), szeretik ezt a csodát, még egyszer köszönöm.
Éva-Anyóca

Geleva
Geleva / Geleva Tue, 2013-02-19 10:28

Kedves Éva-Anyóca!
Hát igen, lehet, hogy mégis csak fiatalok vagyunk, csak a gyerekeink "öregszenek"...???:)))
Csak ők ilyen, szerintem nagyon finom kajákat, nem esznek meg. Én meg már unom a gyorskaja jellegű ételeket, ami a kedvenceik közé tartozik, és győzőm itthon kitalálni, hogyan legyen olyan ízvilág mint a gyorséttermekben.
De most dőzsöltünk. Akkora adag készült kettőnknek, mint amikor hatunkra főzök. Két nap alatt elfogyott, pedig én nem nagyon szoktam enni, van amikor három napig semmit nem eszek.
De ez mindent megért és nagyon jól esett.:)))
Puszi, szép napot: Éva

572
pulykazúza 1 kg
csirkeszív 20 dkg
csiperkegomba 50 dkg
vöröshagyma 3 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
zöldpaprika 1 db
paradicsom 1 db
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 1 kk
tejföl 450 g
napraforgó olaj 1 dl
finomliszt 1 evőkanál