r
Nosalty Logó

Articsókás rizottó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Cafika
Articsókás rizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 998 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1997 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 145 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.9 g

Zsír

  • Összesen
    56.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1621.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    397 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    407 mg
  • Nátrium
    663 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    228.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    310 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    616 micro
Összesen 998 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.7 g

Zsír

  • Összesen
    113.5 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3243.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    795 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    247 mg
  • Foszfor
    813 mg
  • Nátrium
    1325 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    186.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    457.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    106 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    620 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    173 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1233 micro
Összesen 1997 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 145 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagyobb tálba vizet eresztünk, belefacsarjuk a citrom levét.
  2. Az articsókát megpucoljuk, levágjuk a tetejét, leszedjük a kemény leveleit, majd levágjuka szárát. Kettévágjuk, kiszedjük a bajszot kiskanál segítségével, majd vékony cikkekre vágjuk, aszáráról is lehámozzuk a héjat, majd ezt kis karikákra metéljük és azonnal a citromos vízbe dobjuk őket.
  3. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, nagyon apróra metéljük. A fokhagymát is megpucoljuk.
  4. Egy nagyobb serpenyőben 5-6 ek olívaolajat felhevítünk, fokhagymanyomó segítségével belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a metélt hagymánk felétés picit pirítjuk.
  5. Hozzáadjuk a leszűrt articsókát, sózzuk,pár percig kevergetve pirítjuk, madj felöntjük a fehérborral, nagy lángonhagyjuk elpárologni a bort, majd felöntjük fél merőkanálnyi forró húslével, majd fedő alatt hagyjuk párolódni kb. 8-10 percig (ellenőrizve, hogy ne égjen le, ha túl száraz, akkor kevéske levest öntünk rá), ha kész megszórjuk a majorannával, pici borssal.
  6. Egy nagyobb lábasban felforrósítunk 6-8 ek olívaolajat, majd megpirítjuk benne a maradék hagymát, ráöntjük a megmosott, lecsöpögtetett rizst, kevergetve pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk az articsókát a levével együtt, majd óvatosan sózzuk, felöntjük kevéske forróhúslével, keverjük, majd ha a lé elfőtt, utánaöntjük mindig apránként, majd így eljárva készre főzzük a rizottót (kb. 18-20 perc).
  7. Ha már puha a rizs, akkor lekapcsoljuk a lángot, beledobjuk a vajat, keverjük, míg el nem olvad, megszórjuk a reszelt parmezánnal, ha kell még utánaborsozunk.
  8. Melegen tálaljuk.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9192
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 15.

Ajánló

Pici őrölt chilit is tehetünk a hagymapirításnál az articsókához. Finom hűtött, száraz fehérbor illik hozzá.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Újra itt az articsókaszezon, nagy örömömre. Most ezt a receptet készítettem el, és nagyon ízlett mindenkinek, a pici lányom is csak úgy falatozta :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

4 extra tipp, hogy miként használd a sót sütisütésnél

Amikor valami édeset készítesz, valószínűleg a só az utolsó dolog, ami eszedbe jut. Pedig a só mind az édes, mind a sós sütemények alapvető összetevője, amely a brownie-tól a muffinokon át a tortákig segít, hogy az ízek igazán érvényesülni tudjanak. Napi Tippünkben körbejárjuk, miért elengedhetetlen a sós és édes süteményekben a só, és 4 tippet mutatunk, hogy miként használd helyesen ezt az alapanyagot sütésnél.

Szász Nóri

További cikkek