Aranygaluska-palacsinta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
A palacsintához
-
28g tojás35 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
3g dió16 kcal
-
1g só0 kcal
-
74 kcal
-
80g tej45 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
A sodóhoz
-
83g tej47 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
19 kcal
-
0g vanília0 kcal
A sütéshez
Összesen
583
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
A palacsintához
-
165g tojás208 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
180g finomliszt655 kcal
-
15g dió98 kcal
-
6g só0 kcal
-
50g napraforgó olaj442 kcal
-
480g tej269 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
A sodóhoz
-
500g tej280 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
114 kcal
-
0g vanília0 kcal
A sütéshez
Összesen
3487
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
A palacsintához
-
8.7g tojás11 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
9.5g finomliszt35 kcal
-
0.8g dió5 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
2.6g napraforgó olaj23 kcal
-
25.3g tej14 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
A sodóhoz
-
26.4g tej15 kcal
-
3.2g tojássárgája10 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
1.6g étkezési keményítő6 kcal
-
0g vanília0 kcal
A sütéshez
Összesen
182
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 970.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 232 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 522 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.6 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 161 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 238 micro
Összesen
583
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 90.3 g
Zsír
-
Összesen 154.9 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 1221 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5820.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 1389 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 955 mg
-
Nátrium 3132 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 417.8 g
-
Cukor 242 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 310.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 559 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 250 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 270 micro
-
Kolin: 966 mg
-
Retinol - A vitamin: 549 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1425 micro
Összesen
3487
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 307 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
182
kcal
Hozzávalók
A palacsintához
-
3 db tojás
-
4 ek cukor
-
9 púpozott ek finomliszt
-
1 teáskanál só
-
50 ml napraforgó olaj
-
480 ml tej
-
1 narancsból nyert narancshéj
A sodóhoz
-
500 ml tej
-
3 db tojássárgája
-
60 g cukor
-
2 ek étkezési keményítő
-
0.5 db vanília
A sütéshez
-
1 db tojásfehérje
-
100 g cukor
-
100 g víz
-
1 ek vaj
-
1 csipet só
Elkészítés
A palacsintához
- A tojást, tejet, olajat, cukrot és narancshéjat egy turmixgépben teljesen simára dolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a diót, majd habverővel elkeverjük. Sütés előtt 30 percig pihentetjük.
- A pihentetett tésztából enyhén kiolajozott, forró serpenyőben kisütjük a palacsintákat.
A sodóhoz
- A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és keményítővel. A tejet feltesszük melegedni a vaníliarúd kikapart magjaival és magával a rúddal. Ha már forró, de még nem forr, fokozatosan, állandó kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a tejet a sárgájás alaphoz.
- A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd alacsony-közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Vigyázzunk, nehogy kicsapódjon, mert akkor darabos lesz.
- A megfőtt sodót egy tálba öntjük, majd frissentartó fóliát nyomunk a felszínére (hogy ne bőrösödjön) és teljesen kihűtjük.
A sütéshez
- Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra. Kivajazunk egy kerámiaedényt vajjal, majd megszórjuk a belsejét darált dióval. A palacsintákat megtöltjük 2-3 evőkanál sodóval, felcsavarjuk és félbe vágjuk őket. Vágott felükkel felfelé szorosan elrendezzük az edényben. A palacsinták közti réseket is kitöltjük sodóval.
- A cukrot és a vizet összeforraljuk egy kis lábosban, majd 3-5 percig hagyjuk gyöngyözni, hogy igazán forró legyen. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd ha már fehér, fokozatosan hozzácsorgatjuk a forró cukorszirupot. Addig verjük, míg kemény és fényes nem lesz. Ekkor beleszórjuk a darált diót és óvatosan átforgatjuk egy spatulával.
- A diós habcsókból nyomunk a palacsinta tetejére, majd betoljuk a sütőbe és 15 perc alatt összesütjük. Figyeljünk, nehogy odakozmáljon a teteje!
- A palacsintát azon melegében, extra sodóval, frissen reszelt narancshéjjal és pirított dióval tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 66
- Össznézettség: 1770
- Feltöltés dátuma: 2024. december 12.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret
-
alkalom:
Lakos Benedek
401 recept
Minden, amit az aranygaluskában szeretünk, ebben a palacsintában is megtalálható. Diós habbal, édes vaníliás töltelékkel csábít a tálról a rakottas, aminek az egész család örül majd.