r
Nosalty Logó

Aranygaluska-palacsinta

Lakos Benedek
Aranygaluska-palacsinta: diós palacsinta, vaníliás krémmel töltve, diós habcsókkal besütve
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A palacsintához

A sodóhoz

A sütéshez

583
Kalória
15g
Fehérje
69.6g
Szénhidrát
25.8g
Zsír
51.7g
Víz
203.5g
Koleszterin
1.7g
Élelmi rost
40.4g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A palacsintához

A sodóhoz

A sütéshez

Összesen 583 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A palacsintához

A sodóhoz

A sütéshez

Összesen 3487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A palacsintához

A sodóhoz

A sütéshez

Összesen 182 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    970.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    522 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    69.6 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    161 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    238 micro
Összesen 583 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    90.3 g

Zsír

  • Összesen
    154.9 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    55 g
  • Koleszterin
    1221 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5820.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    1389 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    955 mg
  • Nátrium
    3132 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    417.8 g
  • Cukor
    242 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    310.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    559 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    250 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    270 micro
  • Kolin:
    966 mg
  • Retinol - A vitamin:
    549 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1425 micro
Összesen 3487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    307 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 182 kcal

Elkészítés

A palacsintához

  1. A tojást, tejet, olajat, cukrot és narancshéjat egy turmixgépben teljesen simára dolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a diót, majd habverővel elkeverjük. Sütés előtt 30 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztából enyhén kiolajozott, forró serpenyőben kisütjük a palacsintákat.

A sodóhoz

  1. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és keményítővel. A tejet feltesszük melegedni a vaníliarúd kikapart magjaival és magával a rúddal. Ha már forró, de még nem forr, fokozatosan, állandó kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a tejet a sárgájás alaphoz.
  2. A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd alacsony-közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Vigyázzunk, nehogy kicsapódjon, mert akkor darabos lesz.
  3. A megfőtt sodót egy tálba öntjük, majd frissentartó fóliát nyomunk a felszínére (hogy ne bőrösödjön) és teljesen kihűtjük.

A sütéshez

  1. Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra. Kivajazunk egy kerámiaedényt vajjal, majd megszórjuk a belsejét darált dióval. A palacsintákat megtöltjük 2-3 evőkanál sodóval, felcsavarjuk és félbe vágjuk őket. Vágott felükkel felfelé szorosan elrendezzük az edényben. A palacsinták közti réseket is kitöltjük sodóval.
  2. A cukrot és a vizet összeforraljuk egy kis lábosban, majd 3-5 percig hagyjuk gyöngyözni, hogy igazán forró legyen. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd ha már fehér, fokozatosan hozzácsorgatjuk a forró cukorszirupot. Addig verjük, míg kemény és fényes nem lesz. Ekkor beleszórjuk a darált diót és óvatosan átforgatjuk egy spatulával.
  3. A diós habcsókból nyomunk a palacsinta tetejére, majd betoljuk a sütőbe és 15 perc alatt összesütjük. Figyeljünk, nehogy odakozmáljon a teteje!
  4. A palacsintát azon melegében, extra sodóval, frissen reszelt narancshéjjal és pirított dióval tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 50 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Minden, amit az aranygaluskában szeretünk, ebben a palacsintában is megtalálható. Diós habbal, édes vaníliás töltelékkel csábít a tálról a rakottas, aminek az egész család örül majd.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...