r
Nosalty Logó

Aranygaluska házi extra vaníliasodóval

Mercedes
Aranygaluska házi extra vaníliasodóval
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

A sodóhoz

990
Kalória
19.6g
Fehérje
110.7g
Szénhidrát
53.3g
Zsír
53g
Víz
291.9g
Koleszterin
4.6g
Élelmi rost
52.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

A sodóhoz

Összesen 990 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

A sodóhoz

Összesen 5937 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

A sodóhoz

Összesen 308 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    292 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    715.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    208 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    284 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    195 mg
  • Retinol - A vitamin:
    278 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 990 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.6 g

Zsír

  • Összesen
    320.1 g
  • Telített zsírsav
    119 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    106 g
  • Koleszterin
    1752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4294.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    1248 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    445 mg
  • Foszfor
    1881 mg
  • Nátrium
    451 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    664.2 g
  • Cukor
    316 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    317.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1704 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    319 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    728 micro
  • Kolin:
    1173 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1667 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    406 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1407 micro
Összesen 5937 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    222.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 308 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejből elveszünk kb fél decit, meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 tk cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. Ezalatt a liszthez hozzáadjuk a cukrot, a 2 tojássárgáját, az olvasztott vajat, az élesztős tejet, majd a maradék tejet és a reszelt citromhéjat,végül a sót,Jól kidagasztjuk, majd 1-2 órát kelesztjük.
  3. Egy nagyobb jénait vagy egy kisebb tepsit kikenünk egy kevés vajjal.
  4. A tésztát jó ujjnyira kinyújtjuk, majd egy kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,az olvasztott vajban megforgatjuk vagy megkenjük őket,a cukros dióban meghempergetjük,majd tepsibe egymáshoz szorosan sorakoztatjuk.(Ha maradt cukros dió öntsük a tetejére).
  5. 200 fokos elő melegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ha nagyon barnulna a dió a tetején, akkor tegyük lejjebb a sütőlapot.)
  6. A sodóhoz a tojássárgáját a cukorral, a vaníliakivonattal és a liszttel jól kikeverjük, majd tűzre téve, lassan öntözgetve bele a tejet és a tejszínt, lassú tűzön 10-15 percig főzzük, közben gyakran egy habverővel kevergessük meg.
  7. Hűlés után is sűrűsödni fog!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagyon-nagyon régóta így készítem az aranygaluskát, a családom nem is engedné, hogy másképp tegyem :) Egyszerűen imádják a pihe-puha tésztáját, a ropogós-cukros diót a tetején, és az ellenállhatatlan vaníliasodót mellé...

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek