r
Nosalty Logó

Angol fügés pudding

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Angol fügés pudding
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 267 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 2132 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 219 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    114 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 267 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.2 g

Zsír

  • Összesen
    103.7 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    755 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2602.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    682 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    778 mg
  • Nátrium
    908 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    264.2 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    335.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    934 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    903 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    373 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    835 micro
Összesen 2132 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    267.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 219 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A füge szárait levágjuk, keresztben kettévágjuk őket, széltében és hosszában kis kockákra vágjuk.
  2. Egy kis főzőedényben a tejet és feldarabolt fügét feltesszük főni alacsony lángon.
  3. Közben a lisztet, quinoapelyhet vagy zsemlemorzsát, barna cukrot, sütőport, fahéjat, lereszelt szerecsendiót és citromhéjat összekeverjük.
  4. A felmelegedett és kicsit besűrűsödött fügés tejet a lisztes keverékbe öntjük, és elkeverjük.
  5. A vajat vagy kókuszzsírt felolvasztjuk, és a keverékbe dolgozzuk.
  6. A tojásokat egyenként keverjük a masszába. Kevert piskóta állagú lesz.
  7. Egy olyan minimum 1 literes jénait vagy kerámia sütőedényt keressünk, ami belefér az egyik nagy főzőedényünkbe, vagy ha van, a Slow Cookerba. A főzőedény aljára tegyünk egy fém alátétet, és arra helyezzük a most még üres jénait vagy kerámiaedényt. Annyi vizet tegyünk a főzőedénybe, hogy a beletett jénai oldalfala alatt maradjon 1-2 cm-rel. Le kell majd szorítanunk, de legalább így nem égetjük meg magunkat.
  8. Az 1 literes jénait vagy kerámia sütőedényt 1 tk zsiradékkal kivajazzuk vagy kókuszzsírral kikenjük. Ebbe öntjük a masszát, és folpackkal lefedjük szorosan, hogy víz ne csöpögjön a masszába. Nagy befőttes gumival leszoríthatjuk, vagy fóliával is befedhetjük.
  9. 3 órán át főzzük, fedővel lefedve, a forrásponttól számítva. Ne bugyogjon, csak gyöngyözzön a víz. Ha Slow Cookerban főzzük, akkor magas hőfokon főzzük 3 órán át.
  10. Még melegen kifordítjuk: egy szilikon spatulát körbefuttatunk a tészta körül. A spatulát lassanként mélyebbre és mélyebbre toljuk, és körbe-körbe húzzuk a tészta körül.
  11. Egy tányért borítunk a pudingra, és kifordítjuk. Megfőve is kevert piskóta állaga lesz. Porcukorral megszórhatjuk.
  12. 8 cikkre vágjuk, és vaníliasodóval vagy tejszínhabbal tálaljuk. Hidegen is fogyasztható és finom, de tradicionálisan melegen fogyasztják.
  • Tepsi mérete: 16x16x8
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 2274
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 19.

Ajánló

Vaníliasodóval a legfinomabb, de tejszínhabbal vagy 2-3 dl sűrű tejszínbe kevert, pár kanál konyakkal is finom, ahogy az angol tradíció tartja. Vendéglátós folpack egyszerűbbé teszi a főzést, mert az erősebb, vastagabb. Ha az edényre feszítjük, és az oldalára rásimítjuk, befőttes gumira és alufóliára sem lesz szükségünk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az angol karácsonyi pudding - christmas pudding világosabb, enyhébb változata, amit egy régi könyvben találtam. A Malcolm Bird és Alan Dart: The Christmas Handbook receptjét magam variáltam glutén- és laktózmentessé, de az eredetit is belecsempésztem a leírásba a mindent fogyasztónak. Csak gluténmentesen vagy csak laktózmentesen is készíthető diéta szerint. Kellemesen karamellás, fügés íze van, sokkal könnyedebb, mint az angol karácsonyi pudding. Gőzfürdőben készül, ahogy az angol puddingok többsége, de ez ne rettentsen el senkit, mert a hozzávalók összekeverése után magára hagyhatjuk 3 órára. Slow Cooker tulajdonosok előnyben! Ha kókusztejjel és kókuszzsírral készítjük halványabb lesz, és kevésbé karamellás ízű. Vendégek és a párom is dicsérte, és "újrarendelte". A nagymama által készített fügés puddingra is hasonlítottak. Egyes receptek szárított datolyát, mazsolát, szárított cseresznyét használnak a szárított füge egy része helyett, de ez a fügét nem kedvelőknek vált szokásává.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...