r
Nosalty Logó

Almás pite ahogy goblarka készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
goblarka
Almás pite ahogy goblarka készíti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta szórásához

A kenéshez

Összesen 565 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta szórásához

A kenéshez

Összesen 3394 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta szórásához

A kenéshez

Összesen 164 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    413.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.6 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    200 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 565 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    46.1 g

Zsír

  • Összesen
    151.5 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    544 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2481 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    441 mg
  • Foszfor
    1281 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    501.7 g
  • Cukor
    222 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

VÍZ

  • Összesen
    1123.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1258 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    312 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1202 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    584 micro
  • β-crypt
    134 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1233 micro
Összesen 3394 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 164 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta szórásához

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a citrom reszelt héját összekeverjük. A hideg vajat apróbb kockákra vágva beleszórjuk ebbe a keverékbe, és gyorsan apróra elmorzsoljuk benne. Ha ezzel készen vagyunk, hozzáütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és a jeges vizet, és összedolgozzuk. Az elkészült tészta kicsit ragadós, zsíros és jól formázható. Egy nagy gombóccá formáljuk, amíg készül a töltelék, a hűtőben pihentetjük.
  2. A töltelékhez megpucoljuk az almákat, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, esetleg meglocsoljuk egy kis citromlével, és összeforgatjuk az egészet.
  3. A tésztát két részre osztjuk, az egyik rész valamivel legyen nagyobb, mint a másik. A nagyobbik tészta darabot lisztezett deszkán vékonyra (kb. 4 mm) nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es tortaformát (ha nincs piteformánk) úgy, hogy magas peremet készítünk a tésztából. (A tészta egyenetlen szélét érdemes levágni, és azzal pótolni az esetleges hézagokat. Kicsit olyan, mintha kirakóst játszanánk, de a linzertésztát nem lehet egyszerűen kinyújtani.)
  4. A tésztára rászórjuk a búzadarát, majd ráöntjük a fűszeres almatölteléket, tetejére kis vajdarabokat teszünk (dombocska alakúra formázzuk, hogy szép piteformát kapjunk).
  5. A kisebb tésztadarabot is kinyújtjuk, majd bármilyen alakú szaggatóval (most virág alakút használtam) kiszaggatjuk, és a tésztadarabokkal befedjük a tölteléket. Figyeljünk arra, hogy a darabocskák kicsit fedjék egymást. Nem kell tökéletes fedés, mert a felesleges gőznek távoznia is kell valahol.
  6. A pite tetejét tejjel kenjük meg, majd szórjunk rá egy kis nádcukrot.
  7. 180 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje (kb. 35-40 perc).
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9936
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 22.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Almás pite ahogy goblarka készíti
goblarka 3 recept

Régóta szerettem volna váltani a hagyományos almás pitéről (amit nálunk almás bélesnek hívnak) erre a változatra, ahol darabos a gyümölcs. Számomra a fahéj illata az őszt, a szegfűszegé a telet és a karácsonyi hangulatot idézi. A tésztát készíthetjük finomlisztből is, a cukor lehet kristálycukor is, én az egészségesebb változatra szavazok, és szerintem finomabb is. Ez az adag 6-8 főnek is elegendő, de akkor csak egyszer kóstolhatják, és az garantáltan nem lesz elég...

Hozzászólások

dadimami

Kedves Goblarka! Tetszik az almás pite variációd. Két apró elkészítési javaslatot tennék - remélem nem bánod - a tészta szórásához búzacsíra helyett próbáld ki az étkezési búzacsírát, én azzal szoktam b?ven megszórni a tésztát. A vajat pedig célszer? pár órával a felhasználás el?tt fagyasztóba tenni és a lisztbe káposztareszel?vel belereszelni, közben a lisztbe forgatni a reszelend? vajdarabot, hogy kevésbé olvadjon. Így könnyebb lesz elmorzsolni a liszttel a vajforgácsokat, így lerövidíthetjük, vagy el is hagyhatjuk a h?t?ben történ? tészta pihentetést. üdvözlettel, aki a nevében is almás i,

marimi

Kedves Goblarka! Ez az almás pite nagyon jó! Azon kívül, hogy a töltelékbe tettem egy marék darabos diót, semmit sem változtattam a recepten, a teteje finom ropogós lett. Üdv. marimi

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta szórásához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek