Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás pite 9. - reform

Almás pite 9. - reform
Almás pite 9. - reform
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Reform sütikkel kísérletezem, jól bevált házi recepteket próbálok megreformálni. Ehhez most Niki Amerikai almás pitéjét vettem alapul. Jól sikerült, abszolút cukormentes (ha nem vesszük számításba az alma természetes cukrotartalmát).

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kb fél dl vízben oldjuk fel az összetört édesítő tablettákat.
  2. A lisztbe beletesszük a sót, és elmorzsoljuk benne a margarint. Az édesítős vízzel jól gyúrható és formázható tésztát készítünk. Ha kell még víz, akkor adjunk hozzá.
  3. Tegyük hűtőbe, és közben készítsük el a tölteléket.
  4. Az almát reszeljük le, és adjuk hozzá a reszelt citromhéjat. Nekem most csak szárított volt, abból kb. 1 tk-nyit tettem bele.
  5. A tésztát vegyük ketté, nyújtsuk ki az egyik felét és a kikent tálba tegyük bele úgy, hogy túllógjon kicsit a peremen.
  6. Szórjuk meg a zabkorpával, és a kinyomkodott almát osszuk el egyenletesen a tésztán. Hintsük meg fahéjjal, és takarjuk be a tészta másik felével, melyet szintén szép vékonyra nyújtsunk ki.
  7. Az alsó és a felső lap széleit nyomkodjuk össze, és a túllógó széleket vágjuk le. Ebből készíthetünk kis levélformákat vagy peremet a pitének.
  8. Ha szeretnénk, kenjük meg tojássárgával, és szórjuk meg kevés aprított mogyoróval, mandulával. Késsel szúrkáljuk meg a tészta tetejét, hogy távozhasson a keletkező gőz, amikor sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 043
elküldve: 8
receptkönyvben: 198
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

reform almás lepény, zabkorpás almás pite

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lucám
Lucám Mon, 2013-11-25 13:32

Lehet, hogy a méz vagy a barna cukor egészségesebb (???) a finomított fehér cukorhoz képest, ám az olyanok, mint én, akik nem ehetünk cukrot SEMMILYEN formában (diabétesz, IR), azoknak csak az édesítőszer a megoldás. Habár már bukkantak fel olyan hírek, hogy egyes helyeken a barna cukor csak színezett és aromásított kristálycukor... Én is törekszem arra, hogy természetes édesítőszereket használjak (nyírfacukor, stevia, eritrit), mert a porontyaim is ezeket az ételeket fogyasztják. Személy szerint hálás vagyok és köszönöm a receptet! :-)

sepivi
sepivi Thu, 2011-02-17 11:08

Oke, bocsanat, ha le mertem irni egy eszrevetelt, nem ertem, miert olyan serto, a lenyeg az, hogy en nem negativ szandekkal irtam le, de ha ti annak veszitek, akkor bocs

Amurath
Nyulas / Amurath Fri, 2011-02-18 11:36

Nem vettük annak, Sepivi, Te ne értsd félre. Különbözőek vagyunk, különböző módon gondolkodunk a reform étkezésről. Köszi az észrevételed, csak fogadd el, hogy mások gondolkodhatnak másként. Üdv, Zsuzsa

Dinciii
Dinciii / Dinciii Wed, 2011-02-16 15:31

Szerintem teljesen szuper ez a recept, és helyén való a "reform" szó is. Bár ez ugye mindenki szótárában máshogy értelmezhető.
De végre egy süti ami nem hízlal, 6 kis édesítő tablettától meg nem lesz bajunk:)
Köszi a receptet, én ki fogom próbálni.

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2011-02-17 08:55

Kedves Dinciii, köszönöm, jó sütögetést, örülök, hogy tetszik a recept. De ha valakit zavar az édesítőszer, az hagyja ki belőle nyugodt szívvel.

A steviát én folyékony, szirup formában használom. Ha annyira oda figyelünk arra, hogy mi az ami rákkeltő és mi az, ami nem, akkor például levegőt se vagyünk, mert rengeteg szálló méreganyag van benne. Mindenki döntse el maga, mi tartozik nála a reform kategóriába. Nálam ez a süti beletartozik, és nyugodt szívvel készítem el a család és barátok számára.Üdv, Zsuzsa

sepivi
sepivi Wed, 2011-02-16 10:01

Azt meg elfelejtettem irni, mikor sutiket csinalunk, nekem eszembe sem jutnak a vitaminok es asvanyi anyagok.... azt mas etelekbol, mas biztos formaban szoktuk hasznositani, nem a sutikbol...

sepivi
sepivi Wed, 2011-02-16 09:59

En olvastam egy konyvet, ami sokmindenre ramutatott, es igy ennek koszonhetoen en is valtoztattam az etkezesi szokasaimon. Csak a pontossag kedveert, rakkutato intezet kutatoi (taplalkozas es rak) irtak, nem egy szokasos divat-fogyokoura konyv... Ebben a cukor barmilyen formaban tiltott, legyen az mez, barna fehercukor, mindegy. Az elhizas, inzulin stb. minden igaz, es ok ebben nemcsak a biologiai folyamatokat elemzik, hanem recepteket is kinalnak. Abban semmi cukor nincs, es semmi mesterseges, sem termeszetes edeitoszer. Maradnak a gyumolcsok, gyumolcsok levei, mazsola, amik edesitenek. Csak erre utaltam, hogy ha reform a recept, akkor ne legyen benne tabletta sem, en mar kiprobaltam, a gyumolcsok megadjak az edes izt, nem kell bele mas tabletta sem, finom es edes lesz mindenkepp. Igy senkinek nem kell lemondani az edes izrol, el sem hizik es ennel egeszsegesebb nem lehet. (a termeszetes alapanyagu de mestersegesen eloallitott tablettak mindig hordoznak kockazatot is, igy csokken a kalora, de novekedik a kockazat masik oldalrol)

Boribon
Boribon / Boribon Wed, 2011-02-16 05:37

Attol fugg... A barna cukornak es meznek ugyan nagyobb a vitamin- es asvanytartalma, de mindez hore (kb. 70 fok felett) elbomlik. A mezet meg forro teaba sem szabad tenni, nemhogy 180 fokon sutni. Az edesito tabletta pedig elvileg nem emeli meg a vercukorszintet, tehat cukorbetegeknek csak ez a megoldas, ugyanakkor osszefuggesbe hoztak rakkal... Raadasul azert irtam, hogy elvileg, mert egyesek szerint (en is ide tartozom, tapasztalataim alapjan) az agy az edes izre pavlovi reflexszel reagal es ugyanugy elkezd inzulint termelni, mintha normal cukortol/meztol jott volna az edes iz. Es, ugye, a hizasert es meg egy jo rakas korert nem kozvetlenul a cukor a felelos, hanem az altala kivaltott magas inzulinszint. Tehat valaszthatunk: bebizonyitatlan alacsony inzulinszint es bebizonyitatlan rakkockazat vagy (bizonyitottan) magas inzulinszint es (bizonyitottan) megsemmisult vitaminok. Azt hiszem, az egyetlen biztos valasztas a kis mennyiseg, tok mindegy, melyikbol :-((

sepivi
sepivi Tue, 2011-02-15 18:14

Szia, bocsanat a kerdesert, de ha abszolut cukormentes, akkor mert kell bele edesito tabletta. Az nekem a reformmal teljesen ellentetben all. En is ilyen kiserleteket vegzek, de teljesen kiiktatva a cukrot. De ha valasztanom kene, akkor inkabb barnacukor (vagy mez), de nem edesitoszerek

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-02-16 09:25

Kedves Sepivi, vannak már természetes eredetű édesítőszerek, én például steviát használok. De nyilván nem mindenki vásárol ilyet, én is csak ritkán, mert drága. Cukormentes, mert cukrot (fehér, barna) nem használtam fel a receptben. Sem mézet. Itt az édesítőszer a kalóriák számának csökkentését szolgálja, ezért nem használok például mézet. A természetes eredetű édesítőszerek a cukorbetegek számára is fontosak (xilit, stevia), és olyan recepteket próbálok kifejleszteni, amiket ők is megehetnek úgy, hogy az édes ízről ne kelljen lemondaniuk. Zsuzsa

533
teljes kiőrlésű liszt 35 dkg
édesítőszer 6 db
margarin 18 dkg
1 csipet
víz 0.5 dl
alma 1 kg
fahéj 0 ízlés szerint
citromhéj 1 citromból nyert
zabkorpa 4 ek
margarin 0.5 ek
tojássárgája 1 db
törökmogyoró 2 dkg