Almás-diós pite (Diós almáspite 4.)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Júlia
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
10g tejföl20 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
100g alma47 kcal
-
50g körte26 kcal
-
34g citrom5 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
1 kcal
-
13g dió85 kcal
A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez
-
1g vaj10 kcal
-
2g finomliszt5 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
Összesen
652
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
100g tejföl198 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
500g körte257 kcal
-
340g citrom52 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
11 kcal
-
130g dió850 kcal
A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
6526
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
3.2g tejföl6 kcal
-
0.6g élesztő1 kcal
-
12.9g finomliszt47 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
6.5g vaj46 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
32.3g alma15 kcal
-
16.1g körte8 kcal
-
11g citrom2 kcal
-
6.5g cukor25 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0.1g vaníliás pudingpor0 kcal
-
4.2g dió27 kcal
A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez
-
0.5g vaj3 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
Összesen
209
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 37.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 285.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.6 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 154.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 246 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 238 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
652
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 84.7 g
Zsír
-
Összesen 375.9 g
-
Telített zsírsav 181 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 95 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 76 g
-
Koleszterin 1131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2858.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 184 mg
-
Kálcium 566 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 419 mg
-
Foszfor 1473 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 756.3 g
-
Cukor 350 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 1548.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2460 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 159 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 538 micro
-
Kolin: 548 mg
-
Retinol - A vitamin: 2380 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 866 micro
-
β-crypt 156 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1031 micro
Összesen
6526
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 92.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
209
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
1 kg alma
-
50 dkg körte
-
2 db citrom
-
200 g cukor
-
100 g vaj
-
1 db fahéjrúd
-
1 teáskanál vaníliás pudingpor
A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez
-
1 ek vaj
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A töltelékhez az almákat és a körtéketmegmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, kivágjuk a magházukat, és nem túl vékony szeletekre vágjuk. Majd azonnal meglocsoljuk az egyik citrom levével.
- A kristálycukrot egy jó nagy serpenyőben (el kell férni még az almáknak és körtéknek benne) elkezdjük karamellizálni, majd rádobjuk az almákat, és ráfacsarjuk a másik citrom levét is. Várunk, amíg egy kicsit összeesnek az almák, és a cukor újra elkezd feloldódni, ekkor hozzáadjuk a fahéjat és a vajat, majd felforraljuk az egészet.
- Ha felolvadt már a vaj is és a cukor is, akkor a pudingport elkeverjük fél deci hideg vízben, és az almákhoz öntjük, majd további 1 percig forraljuk, vagy amíg eléggé be nem sűrűsödött. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
- A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, beletördeljük a friss élesztőt, beleütjük a tojást, és jól elkeverjük.
- A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, és végül összegyúrjuk az élesztős tejföllel. Kelesztés nélkül dolgozunk vele, vagy egy egész éjszakán át hűtőben pihentetjük. Csinálunk belőle egy kisebb és egy nagyobb cipót.
- A sütőt előmelegítjük, és a piteformámat kivajazzuk, kilisztezzük. Kinyújtjuk a nagyobbik cipónkat, és a piteformába illesztjük, de a fölösleget nem vágjuk le, mert az még kell. Az alját jó sűrűn megszurkáljuk villával.
- Az aljára szórjuk a darált diót, ennek a tetejére simíjuk az almás tölteléket, majd erre még rászórjuk a durvára vágott diót (én ezt elfelejtettem, ezért a tojással bekenés után a pite szélére szórtam a diót).
- Kinyújtjuk a kisebbik cipót is, és teljesen befedjük vele a pitét. Az oldalán maradt tésztát elkezdjük betűrni a pitéhez, hogy jó vastag legyen a széle és egy villával még megnyomkodjuk, hogy biztosan összetartsanak. A pite tetejére kis nyílásokat vágunk, de nem túl nagyokat, mert akkor kifolyik a töltelék.
- Végül a tetejét és a szélét megkenjük a tojás sárgájával, és 40 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 16776
- Feltöltés dátuma: 2010. december 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Júlia
207 recept
A nagypapám nagyon szeret minden olyan süteményt, amiben alma van. Én meg szeretem, ha az almás pitében van jó sok puding is, és ilyen receptet a "66 torta" (Lajos Mari - Hemző Károly) könyvében találtam. Egy kicsit módosítottam rajta, mert nem volt kedvem a rácsokkal pepecselni, ezért egy igazi amerikai almás pite lett belőle, és isteni finom lett.