Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás pite

Áfonyás pite
Áfonyás pite
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pite tésztáját már több alkalommal elkészítettem, de bevallom, az áfonyás recepttől egy kicsit tartottam. Attól féltem, hogy nem lesz elég édes, vagy elfolyik majd, túl sok ez vagy túl sok az, de úgy érzem, elkészítettem a tökéletes áfonyás pités desszertet. Az áfonyát felcserélhetjük szinte bármelyik gyümölcsre.

Fontos (ezt a receptben is megemlítem majd), hogy a tésztát két adagban készítsük el.

Kellemes sütögetést kívánok!

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Mint ahogy a "storyban" is említettem, a tésztát két adagban készítsük el. Ez azért fontos, mert egy részét a tepsibe rakjuk, másik részét pedig díszítésként használjuk a tetejére.
  2. A lisztet és a sót egy közepes méretű edényben összemorzsoljuk a (hideg) vajjal. Megkönnyíthetjük a dolgunk, ha gyorsan dolgozunk, ügyelünk arra,hogy a vaj ne melegedjen fel a kezünkben, és ha a vajat a lisztes edénybe tétele előtt kockára vágjuk.
  3. Egy kistányérban felverjük a tojássárgát és a vizet. A kész keverék egynegyedét villával belekeverjük a lisztes, vajas tálba. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl vizes a tészta, akkor jó, ha nem morzsolódik szét, vagyis megtartja a formáját. Ha kész, akkor megismételjük a tészta elkészítését, hogy két adagot kapjunk. Ezeket belecsomagoljuk egy-egy folpackba, és (min 30 percig, legfeljebb 3 napig) hűtőben tároljuk.

Töltelék

  1. A töltelék elkészítése nagyon egyszerű, előveszünk egy közepes méretű edényt, és az összes hozzávalót összekavarjuk. A keményítőt lehetőleg ne hagyjuk ki, különben a kész süteményben elfolyhat a töltelékünk, ami nem túl gusztusos.

Sütés

  1. Egy nyújtódeszkát meghintünk liszttel, majd az egyik tésztát a tepsi formájára nyújtjuk. Ha könnyen elszakadna a tészta, akkor adjunk még hozzá a korábbi tojásos-vizes keverékből. Ha megvan a kívánt forma, akkor belehelyezhetjük a pitesütő-formába, ügyeljünk arra, hogy a tésztánk ne legyen túl vékony, se túl vastag. Az alját szurkáljuk meg villával.
  2. Beleöntjük a tölteléket a tepsibe, majd az előző technikával kinyújtjuk a második adag tésztánkat is. Több módon is díszíthetünk, szimplán ráhelyezhetjük a tésztát a töltelék tetejére, vagy akár befonhatjuk a tésztát, kivághatunk egy formát. Én különböző módokat használtam, felcsíkoztam a tésztát, majd keresztben ráhelyeztem a töltelékre. A fonás nagyon egyszerű, három csík tésztát az egyik végükön összecsippentünk, majd lazán befonjuk. A kedvencem mégis a rózsa, kivágunk négy-öt darab kör alakú tésztát majd egymás mellé rakjuk őket. Képzeljük el az olimpiai karikákat, ahogy ott a két szín, itt a két tészta metszetét kell összeragasztanunk. A tojásos-vizes keverékkel összenyomkodjuk ezt a területet, majd a "kör-sorozatot" feltekerjük, összenyomjuk az egyik felét, majd a szirmokat kiigazítjuk.
  3. A kész pitét lekenhetjük tojásfehérjével, hogy szép színe legyen. Berakjuk a sütőbe, majd 220 fokon 15 percig sütjük, aztán levesszük 180 fokra, és további 30-35 percig sütjük. Ha a teteje aranybarna, akkor készen vagyunk. Fagylalttal vagy pudinggal tálalhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 1 616
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Czikle Szabina

Mióta szakács: 2017.08.10.
2 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

áfonyás lepény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

628
finomliszt 560 g
2 csipet
vaj 280 g
víz 120 ml
tojássárgája 4 db
áfonya 300 g
cukor 100 g
étkezési keményítő 3 evőkanál
fahéj 1 teáskanál
1 csipet
citromlé 1 tk