csirkehús

Csirke

A csirke értékes fehérhús, népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy rövid idő alatt elkészíthető, másrészt, hogy viszonylag olcsó. Az emberi szervezet fontos fehérjeforrása, illetve B-vitamin-tartalma sem másodlagos. Elkészítési módjának csak a fantázia szab határt: grillezhetjük, süthetjük, párolhatjuk, főzhetjük, egészben vagy darabokban. Kínálhatunk mellé zöldséget, tésztát, gyümölcsöt. Vásárláskor a halványrózsaszín, kissé puha húsú csirkét keressük.

Csirkemáj

A csirkemáj igazán népszerű alapanyag, hiszen alacsony az ára, finom, és igazán sokrétűen felhasználható. Mindezek mellett egészségügyi hatásai is kiválóak, továbbá alacsony a kalóriatartalma, így a diétázók is bátran fogyaszthatják.

Csirkecomb

A magas fehérjetartalmú és tápanyagokban gazdag (például vas, cink és B-vitaminok) csirkecomb szaftos íze, roppanós bőre miatt népszerű választás sokféle étel elkészítéséhez.

Csirkeszárny

A csirkeszárny a magyar háztartásokban gyakran előkerülő alapanyag, melyet elsősorban az alaplevek készítéséhez használunk, ugyanis nem túl húsos rész. Ennek ellenére finom ropogtatnivaló a sült csirkeszárny, melyet ma már az éttermekben és gyorséttermekben is tudunk rendelni.

Csirke alsócomb

A csirke alsócombja a szárnyashúsfélék egyik legnépszerűbbje, a magyar konyha is előszeretettel használja. Ez a rész a csirke lábának alsó szakasza, amely az izmosabb részek közé tartozik.

Csirke felsőcomb

A csirke felsőcomb a csirke alsócombjához ízülettel kapcsolódó felső lábrész. Kicsontozva jól tölthető, de sütni és párolni is kitűnő. Lebőrözve, megfosztva az inaktól és ízületektől rántani és sütni jó választás. Csirkepörköltbe és csirkehúslevesbe egyaránt felhasználhatjuk.

Csirkenyak

A csirkenyak a csirke egyik legkevésbé nemes része, ám aki nem idenkedik leenni a kevés, de finom húst a csirke nyakáról, az kitűnő nyaklevest vagy pörköltet főzhet belőle. Az esetleges szalmonella miatt megfőzve finom eledel a kutyák számára. Csirkepörköltbe, húslevesbe is bele lehet dobni, ha már kezünk ügyében van, csak javítani fog az ízeken.

Csirkeszív

A csirkeszív igazi különlegesség a belsőségek között – apró mérete ellenére telt ízű, szaftos, és sokféleképpen elkészíthető. Süthetjük serpenyőben, párolhatjuk, grillezhetjük nyárson, főzhetünk belőle pörköltet, de levesbetétként is remek. Aki nyitott a belsőségek kipróbálása iránt, annak a csirkeszív ízletes és pénztárcabarát választás lehet.

Csirkefarhát

A csirkefarhát az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbban felhasználható baromfirész, amely kiváló alapanyag levesek, raguk és pörköltek készítéséhez. Bár önmagában kevés hússal rendelkezik, a rajta maradt húsdarabok és a bőr főzés közben intenzív, gazdag ízt ad az ételeknek. Egész évben könnyen beszerezhető frissen és fagyasztva is.

Csirkezúza

A csirkezúza talán nem mindenki számára a legelső választás, amikor húsételt készítenek, pedig rendkívül gazdag ízvilággal és tápláló összetevőkkel rendelkezik. Ez a finom, puha hús különösen népszerű a hagyományos magyar konyhában, ahol szinte mindenféle ételben felhasználható.

Csirkemellfilé

A csirkemellfilé szerte a világon a legnépszerűbb húsfélék között foglal helyett: sovány, zsírszegény, diétákba is illeszthető fehérjedús szárnyashús, mely rengetegféleképpen elkészíthető és ízesíthető, gyors, könnyedebb ebédek, vacsorák kedvenc alapanyaga</strong>.

Csirkeláb

A csirkeláb izgalmasan karakteres, de sokak által alulértékelt alapanyag a konyhában. Főként bőrből, ízületekből és kis csontokból áll, izomhúst alig tartalmaz — így az elkészítés után kifejezetten kocsonyás, zselatinos állagot kapunk. Karakteres, gazdag textúrát és extra ízt ad leveseknek, mártásoknak és raguknak.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek