Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldparadicsom lekvár

Zöldparadicsom lekvár
Zöldparadicsom lekvár
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha nem gondoltam, hogy paradicsomból is lehet lekvárt készíteni. Leszedtük a zöldparadicsomot, mivel már olyan kevés nap érte, hogy úgysem fog megérni. Majd készítek belőle egy pár üveg savanyúságot, gondoltam. De mint kiderült még vannak véletlenek, mivel éppen másnap a munkahelyemen kóstoltam meg egy lekvárt, amit soha ki nem találtam volna, hogy miből készült. Még aznap este savanyúság helyett lekvár főtt. És azt hiszem, hogy nem utoljára, mert szerintem a jövő évi zöldparadicsomból sem savanyúság lesz!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megmossuk a paradicsomokat és az almákat. Kicsumázzuk, jó apróra összevágjuk. Feltesszük egy nagy edényben főni, egy csipet sót teszünk rá.
  2. 20 percig főzzük, majd összeturmixoljuk.
  3. Ismét a tűzre tesszük, közepes lángon főzzük. Közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom héját és levét, a fahéjat és a szegfűszeget.
  4. Sűrű kevergetés mellett jó 120 percig főzzük, addig, míg szép fényes zselés állagú nem lesz. Ezalatt kimossuk az üvegeket. Ha kész, belemerjük a lekvárt az üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


 

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 65
össznézettség: 46 210
elküldve: 27
receptkönyvben: 200
elkészítve: 15/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Kállainé Edit

Mióta szakács: 2011.07.07.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekvár zöldparadicsomból, zöldparadicsomos lekvár

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Wawa
Wawa / Wawa Wed, 2014-09-10 21:39

Most találtam ezt a receptet és látom elég nagy kavarodás van a zöldparadicsom mérgező voltával kapcsolatban.

A zöld (éretlen - nem a zöld fajta) paradicsom tartalmaz solanint, ami - érzékenyebb embereknél - esetleg mérgezést okozhat.
Viszont a solanin só, ecet és/vagy hő hatására elbomlik, ezért az így feldolgozott zöldparadicsomnak semmi mérgező hatása sincs, nyugodtan eheti bárki.

witch
witch / witch Tue, 2013-10-01 01:26

Bocs, hogy belekotyogok, de pont most gyujtogettem a zold paradicsom
recepteket kiprobalasra es utana neztem. Nem tudom, hogy hallottal-e
arrol, hogy a zold krumplitol mergezest lehet kapni? Ha igen, ismersz
valakit aki ilyen mergezestol szenvedett? Ez csak azert lenyeges, mert
szerintem nagyon ritka lehet (en nem ismerek senkit). A zold paradicsomban
pedig a toredeke van annak az anyagnak, ami a zold krumpliban talalhato.
udv:witch

klepi
klepi Mon, 2013-09-16 14:26

Tavaly az én párom főzött be zöld paradicsomból lekvárt. Nagyon finom lett. Citromhájat nem tett bele egy kis vaníliával "megbolondította"! Ha buktát sütöttem csak ebből a lekvárból tettem bele, ezt tudtam miből készül. Azért is használtam ezt fajta lekvárt mert nem volt folyós,buktában nagyon finom ízű. S mi van a vegyes lekvárral ami tele van "E" betűs adalékanyagokkal, ami gyümölcsöt nem is látott. Az mennyire egészséges.Érdekes Anyáink,Nagyanyáink is tettek és ettek,ettünk zöld pari savanyúságot.Mégis itt vagyunk és egészségesebbek voltunk és vagyunk mint a mai "tápos" gyermekek.
Nem kell ebből sem"tonna számra" fogyasztani.mértékletesen.
Jó étvágyat!

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2012-11-10 15:41

Nekem nem ízlik. A citromhéjtól rendesen keserű. Persze ez nem a recept hibája, de nekem sajnos nem jött be, úgyhogy legközelebb inkább savanyúság lesz a zöldparadicsomból...

nagyleila
nagyleila Wed, 2012-10-31 19:54

Kedves Edit!
Köszönöm a receptet, félve és fintorogva készítettem :), azon morfondírozva, hogy a jó kis savanyúságnak valót elpazaroltam, aztán mikor kész lett hmmmmm...................... Ez valami isteni!!!! Igaz én az almát kihagytam, és a szegfűszeg, fahéj őrölt volt. Ezektől a fűszerektől karácsonyi hangulatom lett :)) Jövőre csak éretlen paradicsomot fogok termeszteni. :))

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Fri, 2012-11-02 11:11

Kb. én is így fogtam neki tavaly, de az én véleményem is hasonló lett a végeredménnyel kapcsolatban.
Örülök neki, hogy neked is bejött ez a recept. Viszont agyalnunk kell, hogy jövőre hogy termesszünk minél több zöld paradicsomot.

mohonc
Mohonc / mohonc Sun, 2012-09-16 10:55

Lehet, hogy nagyon finom, de engem zavar a tudat, hogy az éretlen zöld paradicsom végül is mérgező anyagokat is tartalmaz. Titeket nem zavar?

jarfaseszter
hadassa / jarfaseszter Sat, 2012-10-20 21:03

Igen, tartalmaz solanint, de ugy olvastam, hogy az hosszabb aztatas, hokezeles kovetkezteben lebomlik (a savanyusagban az ecet intezi el :)). Masfelol pedig sajat tapasztalatom mondja, hogy erre, mifelenk MINDENKI eszi (kiveve azokat, akik nem szeretik) es nem is elhanyagolhato mennyisegben, de meg senkit sem vittek be solaninmergezessel a surgossegire. En is nagyon szeretem es eszem is, eddig is ettem, soha nem volt mergezesre utalo tunetem.

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2012-11-10 16:07

Kedves Eszter,
engedd meg, hogy ellenkezzek Veled:) A szolanin nem bomlik le, csak és kizárólag napfény hatására, ahogy beérik a paradicsom. Okos nagyanyáink kirakták az őszi napra a paradicsomot "kényszer beérni". 100 gramm paradicsomban körülbelül 9-32 mg szolanin található, és már 25 mg okozhat toxikus hatások. Tehát ez már néhány közepes méretű paradicsomnál is előfordulhat. 400 mg szolanin elfogyasztása veszélyes is lehet, ami kb. 1-2,8 kg zöld paradicsomnyi mennyiséget takar. Ezért csak nagyon kismértékben ajánlott fogyasztani. Az általad említett eljárásokkal csak minimális mennyiséget lehet kiiktatni a szolaninból. És mérgezés valóban létező dolog. Sose fuss bele egy olyan ismerősbe (aki anélkül, hogy tudna róla) allergiás rá, és komoly mérgezési tünetet okoz. Én is óvakodok tőle, mint a nyers tojás fehérjés dolgoktól. Tudod, jobb félni, mint megijedni...:) Még annyit, létezik kimondottan zöld paradicsom fajta, ami nem mérgező.

LV55
LV55 Sun, 2011-11-20 23:11

Bocsànat, kèt kèrdès: a "Feltesszük egy nagy edényben főni" azt jelentenè, hogy vìz hozzàadàsàval? ès ha igen mennyivel? Màsik,hogy mennyi lesz ebbol kb,hàny uveget kèszitsek?
ja, nem, mèg egy: hogy ha nem sima cukorral csinàlnàm, lenne otlete valakinek, mennyi mèz/barnacukor/èdesito kellene hozzà?
koszi elore is
viki

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Thu, 2011-12-01 08:42

Ehhez a recepthez vizet nem kell hozzáadni, a paradicsom majd enged egy kis levet. A nagy edény azt jelenti, hogy a 2 kg paradicsomnak elég jó kis csomója van, tehát akkora edénybe tegyük amiben kényelmesen meg tudjuk kavarni. Utána úgyis összeesik. Ez a mennyiség kb. 2 db 7 dl üvegre elegendő.

cilinke-56
cilinke-56 Tue, 2011-10-25 13:24

Kedves Edit ! Én is szoktam ezt a lekvárt főzni.Nagyon finom !Az én családom a kivihez hasonlítja az ízét !
Üdv.cilinke

628
zöldparadicsom 2 kg
alma 2 db
1 csipet
cukor 80 dkg
citrom 1 db
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 6 db