r
Nosalty Logó

Zöldparadicsom lekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Zöldparadicsom lekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 628 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3769 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 113 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    242.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    160 g
  • Cukor
    153 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    374.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    89 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    260 micro
  • β-karotin
    1170 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 628 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    25.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1456.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    313 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    225 mg
  • Foszfor
    614 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    960 g
  • Cukor
    918 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    2248.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    652 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    532 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    210 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    189 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1561 micro
  • β-karotin
    7020 micro
  • β-crypt
    58 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 3769 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    18 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    208 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 113 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megmossuk a paradicsomokat és az almákat. Kicsumázzuk, jó apróra összevágjuk. Feltesszük egy nagy edényben főni, egy csipet sót teszünk rá.
  2. 20 percig főzzük, majd összeturmixoljuk.
  3. Ismét a tűzre tesszük, közepes lángon főzzük. Közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom héját és levét, a fahéjat és a szegfűszeget.
  4. Sűrű kevergetés mellett jó 120 percig főzzük, addig, míg szép fényes zselés állagú nem lesz. Ezalatt kimossuk az üvegeket. Ha kész, belemerjük a lekvárt az üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 154
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 66318
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 25.

Receptkategóriák

Soha nem gondoltam, hogy paradicsomból is lehet lekvárt készíteni. Leszedtük a zöldparadicsomot, mivel már olyan kevés nap érte, hogy úgysem fog megérni. Majd készítek belőle egy pár üveg savanyúságot, gondoltam. De mint kiderült még vannak véletlenek, mivel éppen másnap a munkahelyemen kóstoltam meg egy lekvárt, amit soha ki nem találtam volna, hogy miből készült. Még aznap este savanyúság helyett lekvár főtt. És azt hiszem, hogy nem utoljára, mert szerintem a jövő évi zöldparadicsomból sem savanyúság lesz!

Hozzászólások (8)

P.

Fantasztikus! :-)

Törölt felhasználó

Szerintem is.

Törölt felhasználó

Kedves Edit ! Én is szoktam ezt a lekvárt f?zni.Nagyon finom !Az én családom a kivihez hasonlítja az ízét ! Üdv.cilinke

Törölt felhasználó

Lehet, hogy van benne valami igazság, mert én is kóstoltattam és kivire tippeltek.

LV55

Bocsànat, kèt kèrdès: a "Feltesszük egy nagy edényben f?ni" azt jelentenè, hogy vìz hozzàadàsàval? ès ha igen mennyivel? Màsik,hogy mennyi lesz ebbol kb,hàny uveget kèszitsek? ja, nem, mèg egy: hogy ha nem sima cukorral csinàlnàm, lenne otlete valakinek, mennyi mèz/barnacukor/èdesito kellene hozzà? koszi elore is viki

Törölt felhasználó

Ehhez a recepthez vizet nem kell hozzáadni, a paradicsom majd enged egy kis levet. A nagy edény azt jelenti, hogy a 2 kg paradicsomnak elég jó kis csomója van, tehát akkora edénybe tegyük amiben kényelmesen meg tudjuk kavarni. Utána úgyis összeesik. Ez a mennyiség kb. 2 db 7 dl üvegre elegend?.

Mohonc

Lehet, hogy nagyon finom, de engem zavar a tudat, hogy az éretlen zöld paradicsom végül is mérgez? anyagokat is tartalmaz. Titeket nem zavar?

Törölt felhasználó

Igen, tartalmaz solanint, de ugy olvastam, hogy az hosszabb aztatas, hokezeles kovetkezteben lebomlik (a savanyusagban az ecet intezi el :)). Masfelol pedig sajat tapasztalatom mondja, hogy erre, mifelenk MINDENKI eszi (kiveve azokat, akik nem szeretik) es nem is elhanyagolhato mennyisegben, de meg senkit sem vittek be solaninmergezessel a surgossegire. En is nagyon szeretem es eszem is, eddig is ettem, soha nem volt mergezesre utalo tunetem.

Gabys

Kedves Eszter, engedd meg, hogy ellenkezzek Veled:) A szolanin nem bomlik le, csak és kizárólag napfény hatására, ahogy beérik a paradicsom. Okos nagyanyáink kirakták az ?szi napra a paradicsomot "kényszer beérni". 100 gramm paradicsomban körülbelül 9-32 mg szolanin található, és már 25 mg okozhat toxikus hatások. Tehát ez már néhány közepes méret? paradicsomnál is el?fordulhat. 400 mg szolanin elfogyasztása veszélyes is lehet, ami kb. 1-2,8 kg zöld paradicsomnyi mennyiséget takar. Ezért csak nagyon kismértékben ajánlott fogyasztani. Az általad említett eljárásokkal csak minimális mennyiséget lehet kiiktatni a szolaninból. És mérgezés valóban létez? dolog. Sose fuss bele egy olyan ismer?sbe (aki anélkül, hogy tudna róla) allergiás rá, és komoly mérgezési tünetet okoz. Én is óvakodok t?le, mint a nyers tojás fehérjés dolgoktól. Tudod, jobb félni, mint megijedni...:) Még annyit, létezik kimondottan zöld paradicsom fajta, ami nem mérgez?.

pinte nelli

Nem zavar az ilyen dolog,mert tapasztalatból kiindulva mondom,hogy még nem találkoztam olyannal,aki ett?l kapott volna mérgezést.Nálunk az élelmiszeriparban hordószám savanyították(fermentálták),régen a csalamádét csak is zöld paradicsommal csinálták.És még ajánlották is az ilyen csalamádét annak,akinek gyakran volt a foga gyulladásban.

nagyleila

Kedves Edit! Köszönöm a receptet, félve és fintorogva készítettem :), azon morfondírozva, hogy a jó kis savanyúságnak valót elpazaroltam, aztán mikor kész lett hmmmmm...................... Ez valami isteni!!!! Igaz én az almát kihagytam, és a szegf?szeg, fahéj ?rölt volt. Ezekt?l a f?szerekt?l karácsonyi hangulatom lett :)) Jöv?re csak éretlen paradicsomot fogok termeszteni. :))

Törölt felhasználó

Kb. én is így fogtam neki tavaly, de az én véleményem is hasonló lett a végeredménnyel kapcsolatban. Örülök neki, hogy neked is bejött ez a recept. Viszont agyalnunk kell, hogy jöv?re hogy termesszünk minél több zöld paradicsomot.

Tmea

Nekem nem ízlik. A citromhéjtól rendesen keser?. Persze ez nem a recept hibája, de nekem sajnos nem jött be, úgyhogy legközelebb inkább savanyúság lesz a zöldparadicsomból...

klepi

Tavaly az én párom f?zött be zöld paradicsomból lekvárt. Nagyon finom lett. Citromhájat nem tett bele egy kis vaníliával "megbolondította"! Ha buktát sütöttem csak ebb?l a lekvárból tettem bele, ezt tudtam mib?l készül. Azért is használtam ezt fajta lekvárt mert nem volt folyós,buktában nagyon finom íz?. S mi van a vegyes lekvárral ami tele van "E" bet?s adalékanyagokkal, ami gyümölcsöt nem is látott. Az mennyire egészséges.Érdekes Anyáink,Nagyanyáink is tettek és ettek,ettünk zöld pari savanyúságot.Mégis itt vagyunk és egészségesebbek voltunk és vagyunk mint a mai "tápos" gyermekek. Nem kell ebb?l sem"tonna számra" fogyasztani.mértékletesen. Jó étvágyat!

Törölt felhasználó

Osztom a véleményedet!

katapusz

Akkor most mérgez?, vagy nem mérgez? a zöld paradicsom?

witch

Bocs, hogy belekotyogok, de pont most gyujtogettem a zold paradicsom recepteket kiprobalasra es utana neztem. Nem tudom, hogy hallottal-e arrol, hogy a zold krumplitol mergezest lehet kapni? Ha igen, ismersz valakit aki ilyen mergezestol szenvedett? Ez csak azert lenyeges, mert szerintem nagyon ritka lehet (en nem ismerek senkit). A zold paradicsomban pedig a toredeke van annak az anyagnak, ami a zold krumpliban talalhato. udv:witch

Wawa

Most találtam ezt a receptet és látom elég nagy kavarodás van a zöldparadicsom mérgez? voltával kapcsolatban. A zöld (éretlen - nem a zöld fajta) paradicsom tartalmaz solanint, ami - érzékenyebb embereknél - esetleg mérgezést okozhat. Viszont a solanin só, ecet és/vagy h? hatására elbomlik, ezért az így feldolgozott zöldparadicsomnak semmi mérgez? hatása sincs, nyugodtan eheti bárki.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Itt a zsenge CUKKINI: így maxold ki a most legfinomabb...

A tök és az uborka keresztezéséből született, ízében kellemesen semleges, nagyszerű alapanyaga húsos és vegetáriánus fogásoknak, könnyen elkészíthető, kalóriaszegény, viszont vitaminokban gazdag. Van-e még ilyen zöldségfélénk, amelyről gyakorlatilag csak csupa pozitív tulajdonságot tudunk elmondani? A cukkini tényleg a nyár egyik favoritja, imádjuk!