r
Nosalty Logó

Rozskenyér zabtörettel és búzadarával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
ZilkaZil
Rozskenyér zabtörettel és búzadarával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 335 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1339 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 205 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    463.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    308 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 335 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1855.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    1233 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    248.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    233.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    176 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 1339 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    283.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 205 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Összekeverjüka lisztet a búzadarával, és a mozsárban durvára tört zabbal. Belekeverjüka finomra tört fűszereket, majd a kovásszalegy viszonylag ragadós, de kemény tésztává dagasztjuk.
  2. Hűtőbe tesszük kb. 12 órára (legjobb, ha este készítjük, így másnap reggel lehet sütni).
  3. Kivesszüka hűtőből, átgyúrjuk, majd pihenni hagyjukmég kb. 2 órát.
  4. Lisztes deszkán óvatosan átgyúrjuk, és két kisebb cipót formázunkbelőle.
  5. Vízzel megpermetezzük, liszttel megszórjuk, és forró sütőben 20 percig sütjüknagy lángon.
  6. Ezután még további 30-40 percig közepes lángon sütjük.
  7. Konyharuha alatt kihűtjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5437
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 17.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Rozskenyér zabtörettel és búzadarával
ZilkaZil 127 recept

A rozskenyerekkel nagyon jól viselkedik a gyors kefires kovász, de hagyományos vadkovásszal vagy langyos kefirben felfuttatott élesztővel is szuper kenyér lesz. Másnap a legfinomabb, amikor már megpuhul szépen a héja, és összeérnek benne a fűszerek és a finom gabonafélék.

Hozzászólások (4)

Torma

Nagyon jól hangzik Zilka; mindig csodás a kenyered teteje (IS!)...Mentettem, köszi, T:) Örülök, hogy bejött Neked is a kefíres kovász; én is egyre többet használom!

ZilkaZil

Én meg köszi neked! Ez amúgy egy nagyon brutális, masszív kenyér, f?leg télen szeretem, de eddig elég h?vös volt, így hát most is sütöttem. 1-2 hónapig tuti nem sütök a meleg, meg az egész napi rohangálás miatt...de ha mégis, majd feltöltöm ;-)

Törölt felhasználó

Nagyon nagyon szomorú vagyok!! Másodjára próbálom megsütni ezt a kenyeret és megint nem stimmel valami!!:( Els? alkalommal a kovász szerintem nem volt még megfelel? állapotban, mert türelmetlen voltam. Most viszont biztos hogy már elég "aktív" volt, de annyira kevés ez a mennyiség a liszthez képest, hogy csak morzsa lett bel?le.:( Tettem hozzá vizet:S kefírt akartam de sajnos már nem volt otthon. Most a h?t?ben pihen, de szerintem semmi nem lesz bel?le:( Az el?z?t is ki kellett dobnom:( Mit rontok el?

ZilkaZil

Oh, nagyon sajnálom, de nem te rontottad el a dolgot, hanem én...kifelejtettem a vizet, amit most pótoltam. De jól tetted, hogy tettél hozzá, elvileg így minden oké lesz :) A vizet az ember aszerint adagolja, hogy éppen hogy viselkedik a kovász és a liszt. Van, amikor 1 dl is elég, van, amikor 3 dl is kell. Aki gyakorlott kenyérsüt?, valahogy alapnak veszi ezt, és hát én is így tettem sajna. Remélem ezúttal sikerül a kenyered! üdv, Zilka (mellesleg hozzáteszem, legalább 20 kenyerem lett enyhén szólva béna, miel?tt az els? igazán jó állagú megsült volna...így van ez...:)

Évi néni

Szia Zilka! Nagyon gusztusos a kenyered. Kipróbálom feltétlenül. Üdv: Évi néni

ZilkaZil

Oh, ez igazan megtisztelo :) Remelem jol sikerul! udv, Zilka

Törölt felhasználó

Szia! Elnézést a biztos bugyuta kérdésért, de éleszt?s, kovászos dolgot még nem készítettem. Eddig kenyérsüt? gépben készültek a kenyérkéim, de úgy gondoltam kipróbálom a hagyományos módszert is :) Kérdésem: A kefires kovász azt jelenti, hogy a kefirben "felfuttatom" az éleszt?t? Tehát csak beleteszem és várom, hogy felhabozzon, aztán kész is a kovász? :) Köszönöm! Judit

ZilkaZil

Szia, igaz, ez egy egyszer?bb kovász, de azért nem ennyire :) Keverj össze kb. 1 dl kefírt 2 csapott ek. liszttel, és éleszt?vel, és jól keverd el, majd hagyd 1 napig erjedni. Egyébként ha a kép alatti leírást olvasod, be is van linkelve egy teljes recept is ehhez a kovászhoz. üdv, Zilka

Törölt felhasználó

Jaj tényleg ^-^ Köszönöm szépen. Még csak "ízlelgetem" a nosalty-t. Mindenképp nekiugrok ennek a kenyér receptnek. Referálok majd a végeredményr?l ;-)

ZilkaZil

Remélem, jól sikerül :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.