Nosalty Logó

Grízes tészta

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Grízes tészta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 422 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 1687 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 371 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 422 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1072 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    160 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    173 mg
  • Foszfor
    597 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    328 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    659 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 1687 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 371 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A vizet feltesszük forrni, majd ha forr, akkor teszünk bele olajat, sót és a tésztát.
  2. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és beleszórjuk a búzadarát. Állandó kevergetés mellett (ez fontos, mert nagyon hamar meg tud égni!) aranybarnára pirítjuk. Az elején kicsit nehezen indul be a barnulás, de utána hirtelen begyorsul, ezért ne hagyjuk magára.
  3. Ezutánfelöntjük kb 1,2 dl meleg vízzel (vigyázat, nagyon fog gőzölögni!). Alaposan elkeverjük, és elzárjuk alatta a hőt.
  4. Időközönként megkeverve hagyjuk, hogy tovább párolódjon.
  5. A megfőtt tésztát leszűrjük, és a darába tesszük, majd alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen betakarják a kis grízszemek, majd rövid ideig átmelegítjük.
  6. Porcukorral megszórjuk, lekvárt teszünk rá, és azonnal tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 478
  • 7 napos nézettség: 3844
  • Össznézettség: 727799
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 25.

Ajánló

Lekvár, porcukor.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Bár első hallásra, ha meghalljuk, hogy grízes tészta -vagy ahogy nálunk a középső leányzó szokta mondani "darázstészta", mert a darás tészta nem sok tartalommal bír számára- leginkább a menza jut eszünkbe. Óvodákban, iskolákban az étlapon megjelent különböző gyümölcsízekkel. A grízes tésztát éttermi étlapokon nem igazán lelhetjük fel, így ha erre vágyunk, legtöbbször magunknak kell megcsinálni.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Jaj, nagyon szeretem!! Legjobban barack lekvárral!:)

Törölt felhasználó

Micsoda körítés ez egy grízes tésztához, pff :D

Törölt felhasználó

Én nem bánom, hogy Sandra leírta, mert nem tudtam pontosan, hogy kell csinálni. De most elkészítettem, és pont olyan, amilyenre emlékeztem!

Törölt felhasználó

Mivel nem fakanállal a kezünkben születünk, valahol el kell kezdeni. Nincs ezen semmi nevetnivaló. Köszönjük, hogy id?t szakítottál rá Sandra G.:) Üdv, A

Gerzsó

Már nagyon régen ettem grízes tésztát, most hogy megláttam, kedvem támadt rá. Csak én nem szeretem édesen, inkább sósan. Megcsináltam, de a grízt tökmagolajon pirítottam meg. Különleges, finom íze lett. Köszönöm, hogy feltetted a receptet, üdv.: Zsóka néni

Törölt felhasználó

Köszi, hogy feltetted a receptet, mert hiába egyszer?, mégis mivel még nem csináltam, nem tudtam, hogy milyen arányokkal kell dolgozni. /Ez tipikusan az az eset amikor mindenki csak annyit mond: "érzés szerint..."/ :D

Törölt felhasználó

Bocsi az el?bb véletlenül duplán küldtem ... :o

sziszi01

Szia! Az iskolában a menzán ettem utoljára grízes tésztát! Köszi a receptet, nagyon jól sikerült. Házi sárgabarack lekvárral mennyei volt. Sziszi

Törölt felhasználó

Helló, tényleg a menzán láttam ilyet utoljára, nagyon nagyon szeretem. Eldöntöttem, hogy ma húsmentes napot tartok, és a grízes tészta pont tökéletes :D nagyon jó, hogy ilyen részletességgel leírtad, mert még sosem csináltam, és hirtelen nem is tudtam volna kit?l megkérdezni. Köszönöm. Finom lett! :D

manna113

Szia Sandra G! Köszönöm en is a receptet.1x keszitettem eddig, az ehetetlen lett..hja...az aränyok :)Märis mentem, jövö heten gulyäsleves utänra keszitem. Köszi meg 1x! Ps: Bocs nincs ekezetem.

manna113

Tegnap elkeszitettem....vegre sikerült!!! Etlapunkra felvettem :)

Törölt felhasználó

Ó dejó, ma nosztalgiázni fogok, és elkészítem :)))

Nassoló Naplopó

Sziasztok! Én nagyon megörültem ennek a receptnek, mert sose tudtam, hogy kell rendesen elkészíteni hozzá a grízt. Most is csináltam egy adag kukába valót és eszembe jutott, hogy megkeresem itt a receptet. Tökéletes lett. Én szerintem nem baj, hogy ilyen körítéssel van leírva, mert az olyan embereknek, mint pl. én is, aki eddig nem nagyon csinált grízes dolgokat és nem tudja, hogy kell vele bánni nagy segítség ez a recept! Szóval köszönöm! Jót falatoztunk! Betty

Törölt felhasználó

A h?t gondolom csak villanyt?zhelynél kell elzárni alatta, mert a gázt?zhelyet ha elzárjuk, várhatnánk hogy tovább párolódjon.

Galló Lívi

Szia ogavos! Fed? alatt gázt?zhelyen is tovább párolódik. Ha nem zárod el, tutti, hogy megég.

Törölt felhasználó

  Áh, hát ennek most én is nagyon megörültem. Tipikus eset: tudom, hogy mi kell bele, na de mib?l mennyi?! Köszönöm, hogy leírtad a receptet, tényleg nagyon finom lett =)

Hozzávalók

A tésztához

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Tanuljunk meg jól főzni a konyha négy elemével – 2....

Földrajzi elhelyezkedéstől és kultúrától függően más és más zsiradékok határozzák meg egy nemzet konyhaidentitását. Ami nekünk a napraforgóolaj és az állati zsír, az az olaszoknak az olívaolaj, a franciáknak meg a vaj. Na de hogyan váljunk mestereivé az zsiradékok használatának? Négyrészes sorozatunk 2. fejezete következik.

Karsai Roni

További cikkek