Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnalekvár

Málnalekvár
Málnalekvár
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a málnaszezon, és akinek annyi van a kertjében, hogy már nem tud mit kezdeni vele, az főzzön be lekvárt. Nagyon finom, de mivel elég savas gyümölcs, viszonylag több cukrot igényel. Mindenesetre érdemes elbíbelődni vele. Ha egyszerre nem főzünk be sokat, akkor az unalmas passzírozás is elviselhetőbb.
Mi mindig ráírjuk az üvegre, hogy mi van benne, és mikor készült, mert könnyű összetéveszteni később más lekvárokkal. Párom javasolta, erre azt is írjuk rá, hogy "Kuriózumlekvár, csak ünnepi alkalmakra". :) Mert nekünk sajnos a piacon kellett megvennünk a málnát, és bizony nem adták olcsón. De még így is jobban megéri, mint a bolti agyonzselésített művackok.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Természetesen lehet bele kevesebb cukrot tenni, de számolni kell vele, hogy akkor pikánsabb, savanykásabb lesz a lekvárunk.
Másik változat, hogy még nyersen passzírozzuk át a málnát, és úgy tesszük fel főni.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A málnát szűrőbe téve, folyóvízben jól átmossuk.
  2. Egy rozsdamentes edényben 1 órán át főzzük, közben kevergetjük, nehogy lekapjon az alja.
  3. Szitán alaposan áttörjük, hogy a magok fennakadjanak. Így kb 1-1,1 kg gyümölcsvelőt kapunk.
  4. Ezt egy tiszta edényben visszatesszük főni, és belekeverünk 70 dkg -1 kg cukrot ízlés szerint.
  5. Így kevergetjük a tűzön még kb. 10 percig, hogy a cukor jól felolvadhasson, és közben még a lekvár is sűrűsödjön.
  6. Jól kimososott kisebb üvegekbe töltjük, tartósítóval nagyon picit megszórjuk, kupakkal légmentesen lezárjuk.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 83 638
elküldve: 7
receptkönyvben: 190
elkészítve: 10/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

málnaíz, málnadzsem

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Reta
Reta Sun, 2017-07-09 14:31

A napokban tettem el a málna meg ribizli lekvárt. Egy kedves ismerősömtől kaptam egy '' nagymama régi receptjét'' amelyet rögtön kipróbáltam, és nagyon jónak találtam. Így gondoltam megosztom másokkal is akik szeretnék kipróbálni. Én a málnát tettem el eképpen: 1 kg málnához 35 dkg cukrot adtam és 1/2 citromlevét. Első nap 15 percet főztem, másnap 10 percet és a harmadik nap 5 percet főztem, miután üvegekbe tettem, tetejére a szokásos módszert celofán-szalicil-kupak, fejtetőre állítottam az üvegeket kb 10-15 percre és száraz dunsztba. Mikor üvegekbe raktam nagyon folyékony volt a lekvárom de kihűlés után már ha fejre állítottam egészen megvolt keményedve, ami megörvendeztetett, mivel én nem szeretem a folyékony - vékony lekvárt. Gondolom ez a módszer működik a barack lekvárnál is, mivel ezt többet kell főzni, de azért alig várom hogy kipróbáljam. Az ismerősöm évek óta ezzel a módszerrel főzi a lekvárokat, és soha nem használ sem tartósítót sem Dzsemfixet.Jó befőzést kívánok !

Lucám
Lucám Mon, 2014-07-14 13:44

A te útmutatásaid alapján készült a cukormentes málnalekvárkám... Borzasztóan boldog vagyok, mert diabetikus málnalekvárral még személy szerint nem találkoztam, nemhogy magozottal... Eritrittel készült, igaz, hogy nem lett olyan sűrű, inkább picit szószos jellege van, de az íze... Zseniális. Jövőre teszek majd bele egy kis pektint. Befőzőautomatában sterilizáltam, így tartósítószer se került bele. Hálásan köszönöm a receptet! Ölellek: Dóri

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-07-15 08:03

Kedves Dóri!
Örülök, ha jól sikerült a lekvár. Hűlés és állás közben még sűrűsödik azért, szóval híg biztos nem lesz. További jó sütés-főzést!
Üdv: Fahéj

nkreni
Kismoha / nkreni Sun, 2014-06-22 14:25

Kedves Fahéj! Köszönöm a receptet, nagyon jó, vegyesen tettem hozzá kristály- és nyírfacukrot, mert így volt itthon. Hála Istennek mostmár nekünk van málna a kertben és tegnap készítettem lekvárt 15,5 kg málnából... mire az egészet átpaszíroztam, egy hősnek éreztem magam :)), de megérte!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-06-22 16:47

15,5 kilót??? Akkor te tényleg hős vagy. Gratulálok a kitartásodért. :)
Üdv: Fahéj

mulix
mulix Mon, 2013-06-24 19:52

Köszönöm a gyors választ! A cukor mennyiségét, khm, növelni akarom, édesszájú család vagyunk. Mindenképp megpróbálom és a fejreállítást én az idén próbáltam először a szamócával. Egyenlőre semmi baja. Köszönöm, ha kész beszámolót írok.

mulix
mulix Mon, 2013-06-24 13:01

Kedves Fahéj! Nem próbáltad még tartósítószer nélkül? Lehet anélkül is megállna? Nem szeretem még a késhegynyit sem, nincs is a házban soha. Viszont a málnát én is venni fogom horribilis áron és bosszantana ha megromlik. Passzírozó "szerkezetem" is van, mert én sem szeretem a magokat.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-06-24 18:10

Kedves Mulix!
Annyi cukor van benne, és olyan sűrű lesz, hogy szerintem eláll tartósító nélkül is. Mikor lezárod a forró üvegeket, fordítsd fejre néhány percre őket, én már ezt csinálom újabban a lekvároknál, és akkor nem kell bele tartósító. Van, aki így fejen állítva teszi őket a szárazdunsztba is. Azt én még nem próbáltam. Azt tudnod kell, hogy ezekkel az arányokkal eltéve elég savanykás lesz a lekvár, van, aki 80 dkg-ot is beletesz kilónként, de mi nem szeretjük, amikor annyira cukros, hogy marja a torkunkat. :)
Üdv: Fahéj

Messzi mama
Messzi mama Fri, 2011-07-29 16:51

Málnadzsemet szoktam készíteni dzsemfix-el 3:1, nem szoktam paszírozni a tasakon leírtak szerint csinálom, nem forralom sokáig, hogy a málnaszemek lehetőleg ne essenek szét és így nem lesz csupa mag a lekvár, nagyon finom lett és így kiadósabb is! Pár éve vásároltam osztrák vagy német málnadzsemet 1 üveggel, nagyon ízlett és abban is benne volt a málna mag és egyáltalán nem volt zavaró. Az idén még csak szörpöt készítettem a málnából kb. 4 liternél tartok és nagyon szeretnék dzsemet is készíteni ezért olvasgattam a recepteket itt.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-07-29 18:32

Természetesen ez ízlés kérdése, van akit nem zavar a mag, de mi jobban szeretjük anélkül. Ez a recept is azoknak szól, akik úgy vannak vele, mint mi. Akiket nem zavar a málna magja, egyértelmű, hogy ne vacakoljanak passzírozással, és főzzenek inkább dzsemet. Az gyorsabban is megvan, és az is nagyon finom.
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-07-19 07:52

Nagyon szívesen! :) Nekem megtiszteltetés, ha az én receptjeim alapján készül el egy-két étel.
Puszi: Éva

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-07-15 10:28

Kedves Éva!
Majd írd meg légyszi az őszibarack készítését is, mert abból még sosem főztem.
Köszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-07-15 18:35

Fenn találod a No Saltyn a receptjeim közt! Őszibarackdzsem néven. :) Fincsi nagyon! És nem olyan pepecselős, mint a málna.
Puszi: Éva

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-07-14 11:12

Kedves Éva!
Sikerült "tűrhető" áron málnához jutni, s mit mondjak, nagyon fincsi lett a lekvár. De tudod ez a passzírozás a 40 fokos melegben... hát nagy élmény volt.
Vígaszként gyönyörű lett a lekvár, tényleg igazi kuriózum és szerencsére maradt ki az üvegből, úgyhogy azt muszáj volt megenni, nehogy tönkremenjen.
Köszi a receptet, szép napot Neked! Ezután jöhet a barack!
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-07-14 16:45

Szia Edit!
A sárgabarackon már túl vagyok, de abból most nem kellett sok, még van tavalyi. Nekem az őszibarack következik, mert úgy vettem észre, nálunk az fogy a legjobban.
Jó befőzést! :)))
Puszi: Éva

Harold Zidler
Harold Zidler Mon, 2011-07-11 11:15

megint én:) nézelődtem eperdzsem recept ügyben, és sajnos nem értem a különbséget a lekvár és a dzsem között. tudom, amatőr vagyok :) azt látom, és mamám is mondta, hogy tenni kell bele dzsemfixet (ahogy néztem kilónként 1et), és úgy gondolom kevesebb ideig kell főzni. jól gondolom? és cukorból is kevesebb kell? nagyon megköszönöm a választ!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-07-11 16:58

A lekvár az általában sűrűbb és homogén, tehát nincsenek benne gyümölcsdarabok. A dzsem az hígabb, és vannak benne kisebb-nagyobb gyümölcsdarabok. Az eperdzsem receptjével lehet ugyan málnadzsemet is készíteni, de a málnának zavaróak a magvai, ha benne maradnak, legalábbis, ha mind benne marad. Azért szokták átpasszírozni. És ráadásul több cukrot is igényel, mint az eperdzsem. A dzsemfix nem kötelező, anélkül is lehet befőzni, de kicsit tovább tart, mert a dzsemfix az zselésít, és így nem kell kivárni, míg a gyümölcs eléggé besűrűsödik, és magától zselésedik meg.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdv: Fahéj

Harold Zidler
Harold Zidler Tue, 2011-07-12 12:56

megcsináltam! :) borzasztó csalódás volt, h kb fél kilót ki kellett dobnom... alig lett belőle dzsem. ráadásul egy üveget rosszul zártam le, azt meg kell enni... hát nem is tudom hogy fogok megbírkózni a feladattal :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-07-14 09:58

Ha úgy vesszük, mindenütt van veszteség, viszont sokkal minőségibb lesz, ha nem kell kemény magokat ropogtatni lekvárevés közben. Pl. a barack magja, azt is ki kell dobni, pedig ha vettük, azért is fizettünk... És hogy rosszul zártad le? Én is ezt mondanám. :))

Harold Zidler
Harold Zidler Mon, 2011-07-11 11:02

sziasztok! most hoztunk mamáéktól majd' 3 kilo málnát (és még mindig roskadásig van a bokor-huh nagy szerencse) viszont gyorsan fel kéne dolgozni, és dzsemet szeretnék belőle csinálni. tudnátok tanácsot adni? úgy jó lesz, ha az eperdzsem receptjét nézem? köszönöm!

Anita1976
Anita1976 Sun, 2011-07-10 21:09

Szia

Szeretném megkérdezni, hogy ebből a 2 kg mennyiségből mennyi lekvár lesz?
Szeretném a héten kiszámolni, hogy mennyit is kellene vennem....
Köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-07-11 08:46

Kedves Anita!
Ez függ attól is, mennyire lédús a málna, mennyire főzöd ki a levét, mennyire passzírozod ki a magokat. Én eléggé sűrű lekvárt készítettem, így lett kb.12 dl, azaz nekem 4 db 200ml-es és 1 db 370 ml-es üveg lett teli. Mi sokféle gyümölcsből készítünk lekvárt, ezért egy-egyből nem főzök be sokat.
Üdv: Fahéj

Anita1976
Anita1976 Mon, 2011-07-11 10:11

Szia

Köszönöm a választ. Én még csak most gyakorolom a befőzést, mert anyu és anyós eddig elláttak mindennel, de gondoltam ideje megtanulnom nekem is. Szerintem 5 kg málnát veszek, és akkor abból még jut a férjem kedvenc sütijébe is.-)
Szép napot.

A.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-07-11 10:36

Igen, abból már jóval több lesz, mint nekem. Ha nem akarsz nagyon sűrű lekvárt, csak kevesebb ideig főzd, mert az enyém most olyan, hogy fejre állítva az üveget, nemigen akar kifolyni. :)) A passzírozás kicsit pepecselős munka, arra készülj. De van, aki még nyersen azt csinálja a málnával, hogy ritka szövésű ruhába teszi kis adagokban, és összetekeri, majd megcsavarja erősen, mintha mosott ruhát csavarna a két szélén, és úgy is kifolyik a málna leve. Utána már csak főzi és cukrozza. Kinek hogy egyszerűbb. De van már direkt ilyen málna passzírozó szerkezet is. Szóval több lehetőség is van erre.
Sok sikert!
Üdv: Fahéj

klivi
klivi / klivi Sat, 2011-07-09 16:56

Kedves Fahéj!
Igaza van a párodnak, ez tényleg kuriózum, nem lehet csak nyakra-főre enni, hiszen sok munka van vele :)) Málnából még én sem főztem, viszont feketeszederből ugyanígy csinálom.
Szép hétvégét, jó sütést-főzést!
Üdv.
Livi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-07-09 17:08

Kedves Livi!
De jó, hogy eszembe juttattad, úgyis jön a szederszezon! Kuriózumlekvár szederből. :)) Fogok is csinálni. Persze ezekből nem sokat szoktam, inkább csak érdekességnek, mert tényleg kicsit több vele a munka, mint mondjuk a barackkal, amit épp most fogok kiszedni a dunsztból.
Neked is szép hétvégét!
Üdv: Fahéj

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2011-07-06 13:17

Kedves Fahéj !
Ez egy pár éves kis fa, ami még igazán először életében terem ilyen jól !Már több mint 50 üveg
barackom van, 2 szomszédomnak is 10-10, a barátnőmnek is 10 üveg.Ha a szomszédom lennél, már neked is volna !Kb 15 kisüveg barackjam is készült az érettebbekből. Még mindig van a fán !
Nálunk a piacon 350-500 ft között mozog a sárgabarack kilója. Ha nem lenne én sem tennék ennyit.
Tudod,ebből a gyerekeimnek is adunk, azért tettem el ilyen sokat. Puszi: Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-07-06 15:23

Jaj, de kedves vagy!
Lennék is a szomszédod szívesen, de nem (csak) a barack miatt! :))
Itt a barack 500-600 ft/kg, de az 500 ft-os nem is barack, hanem baracknak álcázott cseresznye, olyan kicsi. Na talán pénteken, nálunk akkor van nagy piac...
Puszi: Fahéj

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-07-05 18:29

Kedves Fahéj !
Nem főztem még málna lekvárt, mert nálunk elég drága a málna. Viszont elmentettem, mert hátha egyszer mégis !Barackunk az termett, így most szinte másnaponta azt dolgozom fel.
Szép estét neked, puszi: Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-07-05 21:48

Kedves Anci!
De jó Neked, legalább barackod van! Én meg barackra vadászom valami tűrhető áron, mert itt az is nagyon drága. :( Mondhatni, drága jó piacunk van, azaz jó drága...
Puszi: Fahéj

evol
Evol / evol Tue, 2011-07-05 18:26

Kuriózumlekvár, ez aranyos. Én most épp szörpöt főzök belőle, majd én is ezt írom rá... kuriózumszörp :)

1228
málna 2 kg
cukor 1 kg
szalicil 0.5 késhegynyi