r
Nosalty Logó

Körtebefőtt

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Körtebefőtt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1074 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6444 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 106 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    281.3 g
  • Cukor
    240 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    635.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    331 micro
Összesen 1074 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1363.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    417 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    317 mg
  • Foszfor
    543 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1687.9 g
  • Cukor
    1438 mg
  • Élelmi rost
    140 mg

VÍZ

  • Összesen
    3815.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    209 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    198 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    323 micro
  • Kolin:
    232 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    630 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1986 micro
Összesen 6444 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    9 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 106 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyümölcsöt megmossuk,meghámozzuk felkockázzuk.
  2. Kb. 4 liter vízzel szirpot főzünk, beletesszük a fűszereket, a gyümölcsöt és a citrom levét.
  3. Ezután 20 percig tovább főzzük.
  4. Tiszta befőttes üvegbe szedjük előbb a körtét, majd a levet is ráöntjük.
  5. Szegfűszeg és fahéj jusson minden üvegbe. (7-8 db 7 dl-es üveg kell)
  6. Mindegyik tetejére egy késhegynyi szalicilt teszünk, celofánnal és a tetejével jól lezárjuk.
  7. A teljes kihűlésig dunsztba tesszük (1-2 nap).
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 146
  • 7 napos nézettség: 1065
  • Össznézettség: 140078
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 10.

Ajánló

Mindenféle sült husival finom. Ha télen lekapjuk a polcról, még egy kicsi vörösborral is megpárolhatjuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Meg voltam róla győződve, hogy igazi befőttet csak a nagymamák tudnak készíteni. Aztán rájöttem, hogy ideje nekem is megtanulnom. Egyszer talán én is nagymama leszek. Na, még nem olyan gyorsan. Addig gyakorolnom kell.:)

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Kedves Bogi!Ez csodás.Igazán, van hely a spájzban a polcomon, ha esetleg némi többlet keletkezne,: :-) nagyon ügyi vagy, ez az, amire én nem mernék vállalkozni!!Még!! :-) Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Kedves Éva!Én is azt gondoltam hogy ez valami ördöngg?sség,de egyáltalán nem nehéz.Nagyon szeretem sültek mellé.Próbáld csak ki.Puszi.Bogi

Éva-Anyóca

Kedves Bogi!Köszi!Ha jöv?re nem lesznek ilyen horribilis árak, valóban szeretnék elrakni,mondjuk úgy 10-15 üveget körtéb?l, sárga és ?szibarackból, meggyb?l,cseresznyéb?l,almából.Tudom hogy kell, csak mindig lekések valamiért.Vagy már nincs gyümölcs, vagy még üveg nincs, (méhészked? ismer?snek szoktunk adni rengeteget!), vagy ha minden összejön, akkor drága, vagy éppen akkor nincs mód ezzel foglalkozni, mert más ügy van, és mire másnap elkezdeném, valami megint hiányzik.Hm....Jöv?re, remélem jobb termés lesz, és se a tél, se a tavasz nem lesz ilyen szokatlanul goromba hozzánk.Akkor talán menni fog.Köszi a biztatást!! :-))Éva-Anyóca

RAW

Kedves Bogi! Nagyon szeretem a körtét, már elmentettem de azt nem tudom milyen fajta körtéb?l lehet elkészíteni. A fahéj és szegf?szeg nagyon jól hangzik...Köszönöm a segítséget. Szeretettel Krisztina

Törölt felhasználó

Kedves Krisztina! Sajnos nem tudom milyen fajta körte volt,egy biztos nyári körte.Keményebb és nagyobb fajta. A férjem láda számra hozta haza a gyümölcsöket.Morogtam is rá hogy már megint....mert pont amikor mással voltam elfoglalva jött és azt mondta hoztam neked valamit!De most már örülök mert megérte a fáradságot.Jó levenni a polcról és valamilyen sült mellé fogyasztani.A gyerekek is nagyon szeretik. Puszi.Bogi

RAW

Kedves Bogi! Nagyon szépen köszönöm, majd olyanból csinálom meg a nyáron. Teljesen igazad van, én is jobban szeretem az otthonit leveni a polcról. A gyerekek meg imádnak segítkezni, és nagyon fognak örülni az eggyütt eltett finomságoknak. Nagyon szépen köszönöm. Puszi Kriszti

Törölt felhasználó

Bizony bizony!Milyen jó hogy van segítségünk.:)Nálunk a meggy magozása is családi körben ment.Versenyeztünk is ki az ügyesebb.Aztán 2 hét alatt elfogyott a szörp:)De jó buli volt!Puszi.Bogi

RAW

:) Mi is így csináljuk, családi körben....remélem a gyerekekben sok szép emlék fog így elraktározódni . A finom sütik illata, a bens?séges családi hangulat, és persze a finom ízek. Nekem is van egy 5-éves kisfiam Ákos, nagyon imád enni és segíteni is szeret, még kutyulgat is:) Sofia akinek a képe is fent volt most töltötte be a 4-évét, mindíg velem f?zöget, enni annyira nem szeret de a f?zés a mindene. Bence a 13-éves az én drága krumpli-pucolóm:) a 18-éves lányom végre mutat valami érdekl?dést a f?zés íránt eddig csak lelkes kostolója volt az ételeimnek:) Igen teljesen beleéltem magam a képbe amit a családodról festettél (és köszönöm hogy megosztottad velem) az ilyen emlékeket tartom érdemesnek meg?rzni.... Sok szerettel, puszi Krisztina

Törölt felhasználó

Krisztinám!Aranyos vagy! Én is írok egy kicsit Róluk!Van egy kis 5 évesem Bálint aki nem kifejezettem rajong az ételekért mostanában.Nagyon válogat,de türelmes vagyok mert a nagyfiam,aki 16 éves ugyan ilyen volt,Benjamin, most ? a jobb kezem,mindenben segít f?zni is,ha kell igen krumplit pucolni is.A lányom Bianka 10 éves minden áron regisztrálni akar mint szakács de mondtam neki hogy megoldjuk így és lesz receptje neki is.Nagyon boldog lesi a hsz-kat.A kicsikém Balázs 3 éves szeret enni mindent még a szalonnát is.Ha valamilyen tésztát gyúrok rögtön tolja a széket mert ? is szeret gyúrni.Szóval ez a mi "kis" családunk.Emellett apa is nagyon szeret f?zni.? Big Boss szakács itt a no saltyn. Krisztina!Tudom messze vagytok de számomra mégis közel.Örülök hogy itt vagy..és minden szépet és jót kívánok nektek.Puszi az egész családnak.Bogi

RAW

Bogi olyan jó volt "olvasni" Rólatok:) Big Boss a férjed:)!!!! fantasztikus midníg lesem az ? receptjeit is. Minket nagyon érdekel Bianka f?ztje:) Lehet távolból, de lélekben a szomszédból:) Mi is üdvözöljük az egész családot, puszi Kriszti

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet megcsináltam, "spájzolás" el?tt alufóliával tekertem be az üvegeket, így hátha nem veszítik el a szép fehér színüket.

Törölt felhasználó

Kedves Katalin! Remélem télen jó étvággyal fogyasztjátok majd.Üdv:Bogi:o)

Fonott Kalács

Nagyon édi a story, teljesen oda vagyok t?le! :D De igazad van, mire nagymamák leszünk, addigra meg kell tanulnunk, úgyhogy ma én is nekilátok, és azt a rengeteg gyümölcsöt, ami felhalmozódott a h?t?ben, ideje lesz bef?zni ;)

Törölt felhasználó

Köszönöm a kedves szavaidat!Jó bef?zést!Üdv:Bogi:o)

Törölt felhasználó

Szia Bia ! Majd ?sszel a körte eltevés idején -próbáld meg- minden üvegbe rakjál 1-1 szem sárga-negrót (méz Negró). Nagyon finom lesz t?le ! Tavaly összességében 650 üveg ezt-azt raktam el, mint pl. cseresznyét "Piroska" málnaszörppel, ?szibarackot ananász szörppel, bírsalmát kiwi karikákkal, sárgabarackot mandarin gerezdekkel és még sorolhatnám. (Megsúgom : 3 hónapja nagymama vagyok és nagyon-nagyon boldog !!)

Törölt felhasználó

El?ször is szívb?l gratulálok és jó egészséget kívánok a családnak. Aranyos vagy hogy mindig megosztod velem ezeket az örömöket így ismeretlenül is.Persze amikor boldog az ember legszivesebben világgá kiabálná:))) Az ötlet nagyon jó.Látom te aztán ismered minden csínját-bínját a bef?zésnek. Szeretettel üdvözöl: Bogi:o)

Törölt felhasználó

Bia :) benne leszek az újságban... nyertem egy hatalmas LCD tv-t ...

Törölt felhasználó

Tündéri konyhaboszi lehetsz! :))) Micsoda ötletek!!!! Remélem megosztod velünk is.! :)

Törölt felhasználó

Szia Timcsi ! Aranyos vagy :) az idén (januártól idáig babáztam) nem sok minden tettem el:100 üveg kapros uborkát és kb. 80 üveg görögdinnyét. Bef?ttek még vannak tavalyról, pedig sokat elosztogattam bel?le. Szép napot és sok sikert a konyhában :)

Törölt felhasználó

Kedves Almamagocska! Köszi a tippet. Sok szeretettel gratulálok az unokádhoz és köszönöm hogy megosztottad velem az örömödet. Jó egészséget a családnak. Üdvözlettel:Bogi

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a gratulációt :) (újabb örömhírrel szolgálhatok 1 hónapja a n?véremnek iker lányunokái születtek, egy hónaposan már 4 kg-osak és olyan szépek) Legyen szép minden napod ! :)

Becsei Ágnes

Kedves Almamagocska! A nektarinre is lenne tippje? A negrosat kipróbáltam, majd jelzem, hogy milyen lett! ;-) Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Sziiia ! A nektarint is úgy rakom el, ahogyan Bia írta a körténél, csak kevesebb ideig kell f?zni, mert lágyabb a gyümölcs szerkezete, állaga. Aztán a forró gyümölcsöt üvegekbe szedem és a jön a millió variánsom, van amibe rakok : - fahéjat, szegf?szeget, vagy - 2 ev?kanál mézet, vagy - 2 sárga negrót, vagy - 1/2 dl narancsszörpöt, vagy - 1/2 dl bodzaszörpöt, vagy - 1/2 dl ananászszörp, vagy - most érik a dió ... üvekekbe 3-4 szem dióbelet, vagy - megdöntöd az üveget raksz bele héjastól 1 karika narancsot (finom és díszes lesz), vagy - vegyesen rakom el megf?tt birsalmával a megf?tt nektarint, vagy - nagyon guszta a körte, barack, bírsalma, mézes negró és az üveg bels? oldalára tapasztott, meghámozott zöld kiwi karika ... és még sorolhatnám (a kiwit, a narancsot, a diót nem kell megf?zni, mert az a forró sziruptól úgyis megpuhul) Ha ezzel megvagyok, tehát a megf?tt gyümölcs a "kellékekkel" az üvegbe került ráöntöm a forró szirupot, késhegynyi nátriumbenzoát a tetejére, celofán vagy nájlon, majd kupak következik. Fejreállítom, száraz konyharuhákkal körberakom, holnapig ott dunsztolódik és kész. Tehát: fehér gyümölcshöz sárga szörp. Piros gyümölcshöz piros szörp vagy piros cukorka. Meggyet, cseresznyét meggyfuréval, lila negróval tettem el az idén is. Barackot raktam el rostos baracklében is, attól s?r?, mintha "zavaros" lenne a bef?tt, de az azért van, mert eleve rostos a lé. Mindenesetre különleges és finom. Ha lehetne ide fotót felrakni, akkor tudnék mutatni a kamrám tárházából 1-2 dolgot. Puszi. Várom a kipróbált eredményt :)

Becsei Ágnes

Jaj, de jó! Ezek nagyon jól hangzanak! Köszönöm szépen. Én még csak most kóstolok bele ezekbe a "mutatványokba", de jöv?re be akarom indítani a gépezetet rendesen. Most csak kóstolókat csinálok pár üveggel, hogy tudjuk melyik milyen finom. :) Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Szia ! A fenti hozzászólásaimat is olvastad (celofán, dunszt, stb.) ? Biztos nagyon ügyes vagy, sikered lesz ! Üdv.: A.m.

salátasára

Kedves Almamagocska! Javaslom, hogy tedd közkinccsé a bef?ttjeidet recept formában ,akkor tehetsz hozzá fotót is. Nagyon sokan örülnének neki!!! Köszi, Salátasára

Becsei Ágnes

Szia! :) Maradt pár kiló körtém, kaptunk egy nagy szatíorral, ki is próbálom ezt a receptet! Életem els? bef?ttjei lesznek, szóval szurkolj! Valamikor ezt is el kell kezdeni! ;-) S?t, olvasgattam itt feljebb, és kipróbálom pár üvegben a mézes Negro tippet is! Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Sárgállik már a negrótól a körte leve? Ha savanykás, kemény a körte, akkor 2-3 szem negrót is lehet bátran beletenni.

Becsei Ágnes

Igen, nagyon szép színe lett t?le. Ha ezt hamarabb tudom, akkor teszek bele többet. ;-)

Becsei Ágnes

Szia! Na most érek oda, de nem kaptam szalicilt helyette bef?zési tartósító szert vettem. Jó az is? Üdv: Ági

Törölt felhasználó

jó lesz Ágikàm majd írok nejed csak most nincs idöm

Becsei Ágnes

A celofán feltétlen kell rá?

Törölt felhasználó

Szerintem kihagyhatod csak jól zàródó teteje legyen.Remélem jól fog sikerülni.Jól vagytok?N?nek a gyerk?cök...?minden jót kívànok bektek.üdv.Bogi

Becsei Ágnes

Várjál én még a bef?ttnél tartok! :D Most készültem el vele, mert tegnap elfelejtettem Negrot venni, és akartam egy üveggel, amibe teszek. :) Száraz vagy vizes dunsztba tegyem?

Törölt felhasználó

én szárazba tettem...

Törölt felhasználó

A mézes- sárga-negró a jó :)

Becsei Ágnes

Igen, olyat tettem bele, sárgásabb is lett a leve egyb?l, sötétebb. Már alig várom, hogy majd megkóstoljam! :)

Törölt felhasználó

Ágicám még egy tipp, ha elfogadod, hogy már ismét írok: Amikor száraz dunsztba rakod a jól lezárt, forró üvegeket, akkor érdemes néhány percig fejtet?re állítgani az üvegeket, így vákuum keletkezik és tuti évekig jó lesz a bef?tted :)

Törölt felhasználó

A celofánt helyettesítheti nájlonzacskó. Azért érdemes alátenni a kupaknak celofánt, vagy nájlont, mert a tartósítószert?l könnyen megrozsdásodhat a kupak, esetleg kis lyuk is keletkezhet rajta. Még amikor nem volt kupak, akkor nagymamám a celofánra hólyagpapírt rakott. El?bb beáztatta langyos vízbe mindkett?t, attól meglágyult, könnyen lehetett vele bánni. Lekötözte vele az üvegeket, és amint a celofán és a hólyagpapír megszáradt, akkor jó feszes lett az üvegen, légmentesen zárt. A celofánt akkor azért kellett védeni, mert könnyen sérült, pl. a szúnyog is át tudta szúrni, aztán, ha bef?tt leveg?t kap, könnyen megpenészedik... Bocsi, hogy ennyit fecsegek :)

Törölt felhasználó

Szia Ágica ! A bef?ttekre én mindig Nátriumbenzoátot használok, a savanyúságra használok szalicilt. Biztos jó a bef?zési tartósítószer is :) Akinek tuti nincs szalicilre érzékenysége, csak az eheti a szaliciles dolgokat, mert egyébként veszélyes (ezt jó tudni).

Tőzsér Judit

Amikor tisztítás után darabolom a körtét,már citromsavas vízbe teszem.Így nem barnúl meg egyáltalán. S?t a citrom leve mellé a szirupba is citromsavat is teszek,hófehér marad.

Törölt felhasználó

Én most csináltam a hétvégén körtebef?ttet. A Prímában találtam hozzá nagyon finom körtét és úgy voltam vele még ha keveset is de teszek el télre hogy legyen valami nassolni való, vagy süteménybe. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek