Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (20)

leírás

Bár a halászati ipar igen kedvelt felfedezettje ez a hal, érdemes tisztában lenni hátrányos tulajdonságaival is, amely segíthet eldönteni, valóban szeretnénk-e ilyen halat vásárolni. 
A pangasius vagy cápaharcsa egy gyakorlatilag szálkamentes, fehér húsú hal, amely a harcsafélék családjába tartozik. Hatalmas mennyiségben tenyésztik Vietnámban, a Mekong deltájában. Létezik sárga, rózsaszín és fehér húsú változata.

mikor vegyem

Bármikor

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben 1-2 napig, mélyhűtve 3 hónapig.
 

Pangasius alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (20)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Kiss Gourmand
    Kiss Gourmand Sun, 2012-01-22 12:41

    A Pangasius-ról kering egy e-mail! A tenyésztett Pangasius a technológia miatt nem javasolt fogyasztásra.

    Gringabringa
    Gringabringa Sun, 2010-05-30 16:39

    Sziasztok,
    Én csak annyit fűznék hozzá, szennyezett víz ide vagy oda, bármi amit élelmezési célból nagyüzemben tenyésztünk-termesztünk (és nincs rajta a bio felirat), sajnos kezelt (hormonnal vagy vegyszerrel).Olvastátok a kommenteket azon az oldalon? Haltenyésztők is beírtak, miszerint miért háborodunk fel azon, hogy pl "hallal etetik a halat" hiszen a harcsa húsevő!? Érdemes őket is elolvasni.
    Egyébként az ízetlen és unalmas hekkfilé és hekktörzs útán mámorító volt beleharapni a bacon-ba csavart pangasiusba....szinte csirkemell íze van:). Sajnos nem sok halat eszem, mert nem tudom tisztítani, azt meg nem akarom nézni ahogy a hentes agyonüti és feltrancsírozza előttem.

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-24 18:56

    Na igen, ez kőkemény dilemma! :)
    Mit egyek?
    Mekongi pangasiust, ami toxikus anyagokat is tartalmazhat? Dunai halat, ami szintén szennyezett lehet? Vagy pontyot, ami a "kristálytiszta" tógazdaságokból származik, és bízzak benne, hogy a vizébe csak a nitrát meg a növényvédő szerek mosódtak bele? És amit úgy felhízlalnak, hogy tiszta zsír az egész?
    A zsír az jó, abban könnyebben megkötődnek a toxikus anyagok is ;)

    Vagy egyek csirkét, amit halliszttel meg hormonokkal tömnek, hogy háromszor olyan gyorsan fejlődjön és aminek egész életében 5 cm mozgástere volt egy ketrecben?
    Vagy disznót, amit dél-amerikai agyonvegyszerezett és génmanipulált szójával meg antibiotikummal etetnek?

    Vagy ha elment a kedvem a húsoktól, ehetek zöldséget.. úgyis mindig mondják, hogy nem fogyasztunk elég zöldséget .. de még így is liternyi(!) mennyiségben jut a szervezetünkbe növényvédő szer.. évente!

    Ha valaki egy kicsit utánajár a dolgoknak és az EU (és a világ) működésének, rájön, hogy mindenhol a pénz az úr. És rájön, hogy sehogy nem tudja kikerülni a mérgeket. Ha nem eszik, nem iszik semmit, és nem vesz levegőt, a bőrén keresztül még így is felszívódik egy csomó toxikus anyag.
    Ez van.

    De azért ne őrüljön meg senki! :)
    Lehet csökkenteni a hatásokat, ha idénynek megfelelő kajákat veszünk, (pl. nem veszem le a hipermarket polcáról télen az amúgyis vízízű paradicsomot) és megpróbálunk nagyobb arányban olyan ételt venni, amit nem a bolygó másik oldaláról hoztak.
    Kevesett "élelmiSZER", több ennivaló.

    meg az a régi jó aurea mediocritas..

    Erui
    Erui Thu, 2013-01-03 20:45

    Hát igen... amúgy hozzátenném, szerintem azért démonizálják agyon a pangasiust, mert ebből a vietnámi olcsóbb mint az európai, és sok fogyasztó emiatt inkább azt választja.
    Változatlanul tesznek az emberekre a nagy eus pénzesek, csak a saját hasznuk miatt próbálják kelteni a hisztériát.

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-03 14:14

    :-DDD Feltéve, ha odáig eljut az ember a mai közlekedési morál mellett...Ja, és kipufogó gázok...:-D Na, ezt mondom, azért ennyire szélsőséges nem vagyok! Jó motorozást kedves V2Chopper, vigyázz magadra, és Kellemes Húsvétot! Mrs Smith

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Sat, 2010-04-03 13:11

    Biztos igazatok van.

    Nah, kellemes húsvétot, én meg vita helyett elmentem motorozni (mert süt a nap, tehát jó sok ártalmas UV sugárzást és ezzel bőrrákot szedhetek össze :))

    V2

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-03 12:21

    Azt gondolom, hogy az ember könnyen elhessegeti magától a problémás dolgokat valamilyen indokkal. Ó az is szennyezett, meg ez is, stb stb. De. Azért egy kis odafigyeléssel, meg akarattal valóban lecsökkenthető az ártalmasabb ételek asztalra kerülése. Nem muszáj kínai fokhagymát vennünk, nekünk magyaroknak. Akik ráadásul elég sok és jó minőségű hagymát képesek termeszteni. Személy szerint tudatosan próbálom is kerülni ezeket. Úgy gondolom a létezésünkhöz nem feltétlenül szükséges a pangasius sem, ezért ezt is könnyen kiválthatom más alapanyaggal, ami szimpatikusabb körülmények között nőtt fel. Ma már az internet világában könnyebb utánajárni a dolgoknak. Én nem vagyok a szélsőségek híve, ezért nem esem kétségbe, ha nem kerül minden nap biocucc az asztalra, de igyekszem lépésenként a jó minőségű alapanyagok felé haladni. Végül is mégiscsak a szeretteimről van szó!Másik kedves V2Chopper, ha akkor kérdezik meg az embert, amikor tényleg csak az a pár nap van hátra az életéből, akkor teljesen másképp gondolkodik! Mert ez is az egyik kedvelt "altató" mondata az embereknek, amivel szeretik magukat igazolni. De mindegy, mindenkinek a saját szíve joga, hogyan dönt! A legjobbakat kívánom Neked is, és mindenkinek! Mrs Smith

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-02 20:38

    Köszi Kiki, megnyugtattál! Szerintem amennyi hormon ezekben lehet, az olyan elenyésző mennyiség, hogy napi többszáz kilót kéne megennem éveken keresztül ahhoz, hogy hasson (bár kétségtelenül sok hölgy biztos örülne neki).

    Az EU amúgy sem engedné behozni, ha ez tényleg így lenne, én is nyugodtan megettem:), csak az itteni haltenyésztők féltik a piaci pozíciójukat.

    Itt egy kisfilm (Vietnamból), ahol bemutatják, milyen körülmények között tartják, hogyan etetik, fogják ki és dolgozzák fel ezeket a halakat: http://www.youtube.com/watch?v=x3sOiPQIbcU&feature=related

    Véleményem szerint sok hazai élelmiszer-feldolgozó üzem nem teljesíti az itt bemutatott vietkong-normákat!

    Áldott húsvétot mindenkinek!
    V2

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-02 15:58

    Weheheh, most akkor mit egyek? Nagypéntek van és ezt vettem a Tescoban..... Azért remélem, nem lesznek nagyobb cicijeim :-)

    Tóth Krisztina
    Kiki / Tóth Krisztina Fri, 2010-04-02 17:31

    Biztos nem, különben már hiánycikk lenne és a plasztikai sebészek munka után nézhetnének!
    üdv kiki

    mislenbaba
    mislenbaba / mislenbaba Fri, 2010-03-26 08:28

    Köszi Gargoyle! A képek alapján gondoltam, hogy valami nagy gáz van. Most tényleg ne vegyünk soha pangasiust?? Egyébként tegnap elkészítettem, finom is volt. Itthon sehol nem állítják elő?

    Gargoyle
    P. / Gargoyle Fri, 2010-03-26 10:46

    Sajnos nem. Bár édesvízi hal, csak a Távol-Keleten honos, máshol még nem nagyon próbálkoztak vele. Halakat betelepíteni nem öshonos környezetbe elég veszélyes ökológiai szempontból. Nézd meg az angolnát a Balatonban. Amióta belekerült, nem lehet töle megszabadulni. Szóval, erre legalább figyelnek. Hogy máshol vannak-e tenyésztö telepek? Nem hiszem. Ès bár finom a húsa, söt, szálkamentes, én akkor már inkább maradok a pontynál, amit nagypapa fog nekünk tiszta vízü tavakból. :-)
    Itt találsz egy leírást a halfajták szálkásságáról.
    Esetleg a harcsát javasolnám...
    http://www.konyhamester.hu/index.php?frameaddress=http://www.konyhameste...
    Üdv: Eszter

    Gargoyle
    P. / Gargoyle Thu, 2010-03-25 12:53

    Nagyjából arról szól, hogy a pangasiust, ami egyénként egy ázsiai cápaharcsa féle, elég furcsa körülmények között tenyésztik. Nevezetesen a Mekong folyó torkolatvidékén értek el nagyobb sikereket. Onnan importálják aztán a világ minden tájára, Európa több oszágába is. Arról viszont senki nem beszél, hogy a Mekong a világ egyik legszennyezettebb folyója, és a halakat saját elpusztult fajtársaikból készített halliszttel etetik. Emellett a nöstény halakat rendszeresen hormoninjekciózzák, mégpedig emberi (nöi) vizeletböl nyert hormonokkal, hogy megnöveljék az ikrák számát, ami így is eléri a félmilliót nöstényenként, illetve az így született utódok 4x olyan gyorsan és nagyobbra nönek, mint a természetben.
    Finomnak ugyan finom, de nem bátorítanék senkit a fogyasztására. Akkor robbant a köztudatba, amikor szárnyra kaptak az elsö hírek, hogy ha ilyen ütemben halásszuk az óceánokat, akkor a halkészleteink pár éven belül kifogynak. Muszáj volt elörukkolni valamivel, ami olcsó, gyorsan nö, könnyen tenyészthetö - bármi áron...

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Fri, 2010-02-26 16:36

    Épp most készült el egy tepsi.
    Gombás vajas tejfölös fokhagymás nyakon zúdítással.
    Némi borsot szórtam még rá.

    fülőke
    fülőke Fri, 2011-01-21 22:18

    Köszi a felvilágosítást! Megnéztem az eredeti felvételt is. Döbbenet. Tényleg nem tudjuk, hogy mit eszünk. Nem fogok ilyen halat venni többet, inkább magyar harcsát.
    Andi