Pangasius

A pangasius egy közkedvelt trópusi édesvízi hal: tömör, sovány és szálkamentes húsú, semleges ízű, ráadásul egészen olcsó, minősége is fenntarthatósága felől azonban sok a kétely - a tudatos vásárlók mellőzik vásárlását és fogyasztását, hiszen egy hatalmas tömegben tenyésztett halról van szó, mely Ázsiából, Vietnámból érkezik a világ halpiacaira.

Leírás

Pangasius – receptek, leírás, tippek

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a pangasius?

Pangasius

A trópusi, édesvízi, főleg Vietnámban tenyésztett pangasius szinte kivétel nélkül haltenyésztők akvakultúráiból származik. Az évi több mint egymillió tonnás termelés jó része Európába érkezik. Ez egy igen gyorsan növő hal, és gyakorlatilag bármit megeszik: vízi növényeket, planktonokat, puhatestűeket, rákokat, halakat, halmaradványokat is. Tenyésztése mesterséges tavakban történik, melyeket sokszor egyszerűen elárasztott rizsföldekből alakítanak ki, összezsúfolva a halakat.

Hogyan vásároljuk?

Halvásárláskor érdemes figyelni az MSC (Marine Stewardship Council) és ASC (Aquaculture Stewardship Council) logókra: míg az első a tengeri halászat által fogott, a másik az akvakultúrákban tenyésztett halak „érdekeit képviseli”. Ezek a szervezetek függetlenek, transzparensek és felelősségteljesek. Ha az egyik logót megtaláljuk a pangasius csomagolásán, remélhetjük, hogy a halnak valamivel jobb sorsa volt életében, mint millió másik társának.

Mt kell tudni a pangasiusról?

A fő problémákat a pangasiussal kapcsolatban az ellenőrizetlen kistermelők jelentik: ők csakis haszonszerzés végett, szaktudás nélkül vágnak bele a haltenyésztésbe, és rendkívül környezetszennyezően végzik munkájukat. A szennyezett víz és a zsúfolt haltartás miatt fennálló különféle állatbetegségek veszélyét pedig mértéktelen mennyiségű széles spektrumú antibiotikum, fertőtlenítő- és algaölő szer adagolásával igyekeznek elkerülni. Vannak viszonteladók, amelyek a fentiek miatt bojkottálják a pangasius importját.

Mi készülhet pangasiusból?

Bármilyen grillezett halétel, különleges, akár kapros svéd halleves, klasszikus bundázott, rántott halfilé, vagy egészségesebb sült halétel is készülhet pangasiusból.

Még több pangasiusos receptért görgess lejjebb!

119
Kalória
15.2g
Fehérje
-
Szénhidrát
5.9g
Zsír
79.1g
Víz
55g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Pangasius

fehérjetartalom

15.23 g

zsírtartalom

55005.002 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

79.06 g

gramm pangasius?

Top ásványi anyagok

Foszfor

204 mg

Nátrium

98 mg

Magnézium

19 mg

Kalcium

8 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.154 g

Kolin

65 mg

Niacin - B3 vitamin

2.105 mg

E vitamin

0.81 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15.23 g

Zsír

telített zsírsav

1.31 g

egyszeresen telített zsírsav

2.573 g

többszörösen telített zsírsav

1.119 g

koleszterin

55 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

0.23 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

204 mg

Nátrium

98 mg

Cink

0.48 mg

Réz

0.032 mg

Mangán

0.015 mg

Szelén

8.2 µg

szénhidrát

víz

79.06 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.083 mg

Niacin - B3 vitamin

2.105 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.67 mg

Folát

10 µg

Kolin

65 mg

E vitamin

0.81 mg

D vitamin

9 µg

K vitamin

2.1 µg

B12 vitamin

2.88 µg

B6 vitamin

0.154 g

96 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.