édesvizi hal

Ponty

A ponty hazánkban jól ismert édesvízi hal, őshazája viszont valószínűleg Ázsia. Mára szinte minden országban megtalálható a tenyésztésnek köszönhetően. Ízletes húsa meglehetősen szálkás, az idősebb példányoké pedig zsíros is.

Süllő/ fogas

A süllő a magyar konyha egyik legkedveltebb édesvízi halfaja, amely finom, fehér húsáról, szálkamentességéről és enyhén édeskés ízéről híres. Húsa könnyen emészthető, ezért diétás étrendben is kiváló választás. Sütve, rántva, roston, halászlében vagy akár tepsiben zöldségekkel sütve is remekül elkészíthető. Egész évben kapható frissen és fagyasztva is.

Pisztráng

A pisztráng Európában és Amerikában őshonos, a lazacfélék családjához tartozó, hideg folyókban, tavakban élő, finom húsú hal. Két legismertebb fajtája a sebes pisztráng és a szivárványos pisztráng. Többnyire egészben készítjük, de szeletelve, filézve is népszerű.

Busa

A busa nagytestű, édesvízi halfaj, amely hazánkban főként a Tisza-tó, a Balaton és a nagyobb folyók halgazdaságaiban fordul elő. Húsa tömör, enyhén zsíros, íze lágy, ezért sokféle módon elkészíthető: sütve, rántva, halászlében, pörköltnek vagy akár grillezve is. Egész évben beszerezhető frissen vagy fagyasztva.

Pangasius

A <strong>pangasius </strong>egy közkedvelt trópusi édesvízi hal: tömör, sovány és szálkamentes húsú, semleges ízű, ráadásul egészen olcsó, minősége is fenntarthatósága felől azonban sok a kétely - a tudatos vásárlók mellőzik vásárlását és fogyasztását, hiszen egy hatalmas tömegben tenyésztett halról van szó, mely Ázsiából, Vietnámból érkezik a világ halpiacaira.

Afrikai harcsa

Évről évre nagyobb népszerűségnek örvend az afrikai harcsa, mert könnyen elérhető, egészséges és sokféleképpen elkészíthető. A húsa ízletes és zamatos, készíthetünk belőle például sült, grillezett vagy párolt halat is.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek