Tom Kha Gai - a thai kókusztejes csirkeleves

- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
250g kókusztej493 kcal
-
250g víz0 kcal
-
0g galangal0 kcal
-
0g fenyérfű0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
38g laskagomba11 kcal
-
75g csirke110 kcal
-
10g halszósz4 kcal
-
4g limelé1 kcal
-
6g pálmacukor25 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1000g kókusztej1970 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
0g galangal0 kcal
-
0g fenyérfű0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
150g laskagomba44 kcal
-
300g csirke439 kcal
-
40g halszósz14 kcal
-
16g limelé4 kcal
-
25g pálmacukor99 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
39.5g kókusztej78 kcal
-
39.5g víz0 kcal
-
0g galangal0 kcal
-
0g fenyérfű0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
5.9g laskagomba2 kcal
-
11.9g csirke17 kcal
-
1.6g halszósz1 kcal
-
0.6g limelé0 kcal
-
1g pálmacukor4 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 61.1 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1468.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 152 mg
-
Foszfor 357 mg
-
Nátrium 869 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 506.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.7 g
Zsír
-
Összesen 244.6 g
-
Telített zsírsav 198 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5874.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 270 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 606 mg
-
Foszfor 1426 mg
-
Nátrium 3478 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 2024.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 225 micro
-
Kolin: 278 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 232.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 80 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
1 l kókusztej
-
1 l víz
-
2 db fenyérfű
-
8 db lime levél
-
4 db chili
-
15 dkg laskagomba
-
4 ek halszósz
-
2 ek limelé
Elkészítés
- A kókusztejet és a vizet egy fazékba öntjük. Feltesszük melegedni. Beletesszük a galangalt, kaffir lime leveleket beletépkedjük, a citromfüvet megütögetjük és nagyobb darabokra vágva hozzáadjuk.
- 15 percig erős lángon főzzük, de azért ne fusson ki. Fedőt főzés közben ne tegyünk rá!
- Ezután kerül bele az összevágott chili, a gomba és a csirkehús.
- Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. (15 perc)
- Ízesítjük a halszósszal, limelével és cukorral ízlés szerint. A sóját a halszósz adja meg, így egy ponton túl, ha még sósabbra szeretnénk, ne adjunk hozzá többet, mert túlságosan erős lesz az íze. Tegyünk bele sima sót.
- Főtt basmati vagy jázmin rizzsel fogyasszuk. Tálaláskor figyelmeztessük a vendéget, hogy a kaffir lime, a galangal és citromfű nem ehető. Vagy ezeket tálalás előtt szedjük ki. Én szeretem bennehagyni.
- Receptkönyvben: 165
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 35710
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 23.
Ajánló
pH besorolás: erősen lúgosít!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Majdnem minden nemzetnek megvan a saját levese, amire esküszik. Az, amitől még a holtak is feltámadnak, az, amit influenza idején diktálnak az emberbe, az amiből ha benyelsz egy kanállal, még a lábujjad vége is bizseregni kezd egy fagyos napon egy vékony talpú cipőben. A leves. Nekünk húslevesünk van. Nekik Tom Kha-juk. Sokféle. Legalább annyira jól ismert távol-keleti körökben, mint azok a thai ételek otthon, amikről azt hisszük, hogy eredetiek és elsősorban plázákban kotyvasztják. Most leszögezem: nem, nem egyszerű beszerezni az alapanyagokat, de nem is azért került fel, hogy felváltsa a vasárnapi húslevest. Egyszerűen azért, mert szeretjük és helye van itt nálam. A tom leveseknek alapvetően két variációja ismeretes: a kókusztejjel és a vízzel főtt. Abban azonosak, hogy 3 fő fűszernövény beforralásával készülnek. Mert mit is jelent a Tom Kha? A tom azt jelenti forralni, a kha azt jelenti galangal, a gai pedig jelen esetben a csirke. A galangal egy gyömbérhez kinézetében és ízében hasonló fűszer (a hozzávalókról képek itt), de ennek íze kevésbé intenzív a gyömbérénél és kissé citrusos jellegű. Gyömbérrel ne helyettesítsük ennél a levesnél. A levesbe karikákra vágva főzik, ám főzés után sem ehető. Illetve lehet próbálkozni vele, de nem érdemes. Emellett mérgező is ipari mennyiségben fogyasztva. Frissen vásárolva, lefagyasztva tárolható. A citromfű nem az itthon ismert citromfű. Az ázsiai citromfű, citronella vagy fenyérfű néven is ismert. Úgy néz ki, mint az újhagyma. Főzés után ezt sem lehet megenni. Mielőtt az ételbe tesszük, érdemes kicsit megklopfolni és 10 centis darabokban vagy egyben az ételbe főzni. Ez is fagyasztható. A kaffir lime levél a harmadik szereplő. Ez egy Távol-Keleten honos lime (zöld citrom) levele, ételekbe főzve elképesztő citrusos beütéssel. Szárítva is kapható, ha frissen jutunk hozzá fagyasztva tárolható. Meg most nagyon divatos mindenhol használni... Negyedik összetevő a kókusztej. Érdemes dobozosat venni, nem konzervet, ha kapunk. Ha mégis konzerv sikerül belőle, akkor ne 1:1 tegyünk hozzá vizet, hanem 1:1,5 arányban. No, ebből lesz a leves. Néhány variációja például a tom kha thale (tenger gyümölcseivel), tom kha het (gomba) vagy a tom kha taohu tofuval. Vagy a tom yum, ami rákkal készül és kókusztej nélkül. A tom kha elkészítésének természetesen sok módja ismeretes, és mindig próbálkoznak a régi recept kicsit másabb köntösben való megjelenítésével. Itt kell megjegyeznem, hogy végleg kiszerettem Chili&Vaníliából, aki szerint a Tom Kha-t nem szabad forralni, amikor a kókusztej benne van, mert az kicsapódik...Hát, nem tudom, én bárhogyan igyekeztem, még sosem sikerült kicsapatnom azt a kókusztejet. Egyszerűen azért, mert csak akkor csinál ilyet a kókuszej, ha fedővel lefedve rotyogtatják....Ez a leves ezer éve kókusztejes forralással készül, na. Az alábbi recept Chariya edényéből származik. Chariya Chon Buriban élt Thaiföldön. Utcai kifőzdéje volt, most egy kis büfét üzemeltet Frankfurtban. A véletlen hozott össze vele, egy Szex és New York jelenet ismétlődött meg egy étterem női mosdójában: havonta menetrendszerint érkező vendég kopogtatott be nála és nem volt megfelelő készültség a táskájában. Épp a kezemet mostam, amikor megkocogtatta a hátam és kínosan próbálta körülírni, mit szeretne. Volt nálam. A nagy hálálkodás abban végződött, hogy hivatalosak voltunk hozzá egy akármit-választhattok-ehettek menüre. Életem legjobb thai ételeit sorakoztatta fel. Tudni kell, hogy Thaiföldön az utcai étkezdék rejtik a legnagyobb kincseket, azokban érdemes gasztroügyben felfedezni. És bár az embernek még a verejtéke is koriander szagú lesz az első két nap után, Chariya most kérésemre még a korianderrel is csínján bánt. És miért ne használnám fel újsütetű ismeretségemet, hogy kiderítsem, hogyan is készül helyesen a Tom Kha Gai? Felhasználtam. Az utcákon főzött receptet olvashatjátok itt - de tudni kell, hogy az elkészítés szinte minden sarkon rejthet valami mást, valami újat az edényben.. Nem mondom, hogy könnyű a fő fűszereket beszerezni, de ázsia boltokban biztosan hozzá lehet jutni.
Hozzászólások (10)
Jaj, imádom :) A hozzávalókat több helyen is be lehet szerezni itthon, én általában itt http://azsiabt.kernel.hu/component/option,com_virtuemart/Itemid,31/vmcchk,1/ vagy itt http://www.thaishop.hu/ veszek meg minden ázsiai kajához szükséges alapanyagot. Utóbbiban mindig kaphatók friss f?szernövények. Hiányolom a receptb?l a koriandert. Nem szeretitek, vagy ez egy ilyen verzió? pusziA
Szió! Ebben levesben eredetileg egyáltalán nincs koriander. A végén díszítik csak vele, de itt ízesít? funkciója nincs. De a végén lehet bele tenni, ha valaki szereti. Én kiszaladok t?le a világból... :-D És jaj de köszi, hogy leírtad a beszerzést! Puszi!
Ahoj, köszi a receptet, ez áll a legközelebb ahhoz, ami a számnak kedves! Én két e.k. halszósznál megállok ekkora adagnál, illetve inkább sózok, valamint több lime levet teszek bele a végén. A csirkét egyáltalán nem marinálom, még sót sem kap. Gombából a csiperke megy bele. A végén szoktam beletenni (friss chili és koriander mellett) szép hosszú, ovális karika (vastag) újhagymát vagy vékony pórét, rétegekre szelve, de az már egyáltalán nem f?zöm. Galangál por, lime levél porral nekem egyáltalán nem azt adja, amit szeretek, csak friss vagy fagyasztott jöhet szóba! A világ legfinomabb levese, és szvsz currypasztával már nem az igazi!
Meeshee, szívemb?l beszélsz! :-) Eszter
Eszter! Nagyon más lenne, ha galangalt nem nem tennék bele? Ezt tényleg nem kapok sehol. Voltam már mindenhol. Még a kulinárisban is, de ott sem volt. A fenyérfüvet pedig csak szárított állapotban kaptam. Már nagyon meg akarom f?zni :D
Kedves Mislenbaba! Galangal vagy az Ázsia Bt, vagy az Ázsiacenterben a viátnámi árusnál van. Mi ott vettük. Érdemes többet venni, és lefagyasztani. A legjobbakat: Mrs Smith
Így igaz Icu! Budapest, Vásárcsarnok, mínusz egyes szint, Ázsia bolt. Minden van.
KÖSZÖNÖM.
Esetleg nézz körül az interneten, hátha van olyan dolog, amit meg tudsz rendelni. A postaköltség sem lesz több, mint az utiköltséged és egyszerre akár többmindent is rendelhetsz. Csak egy ötlet!
Kedves Eszter! Megf?ztem, én már ettem is bel?le egy tányérral. Ha ?szinte akarok lenni, el kel mondjam, hogy "meger?szakoltam" ez a levest. El?ször is a lime-ot elhasználtam valami másra és citrom levét nyomtam bele. Aztán nem kaffir -lime levelet vettem, csak lime levelet. Halszósz helyett osztriga szószt tettem bele, és a legkeményebb: chili helyett er?s pistát. Rögtönöznöm kellet. De olyan finom lett, hogy csak na. Sokkal jobban ízlik mint a tegnapi lúgosító leves. Rizst nem ettem hozzá. Ez nekem szokatlan, hogy leveshez rizst egyek egyenl?re. Hát csak ?szinte akartam lenni. Üdv .I.
Szia Icu! Új levest alkottál, szó se róla! :-D De látod, így születnek néha a kedvenc megoldások. Nagyon örülök, hogy ízlett! A lúgosítóra itt válaszolnék: elképzelhet?, hogy a te curry pasztádban nincs kurkuma, attól függ, milyet vettél. Ha sárgának hívják, akkor a gyártóval nagy a baj. Ha csak simát, akkor elmegy. Szódával. A kurkuma kötelez?. :-D Csak így tovább! :-))) Sok puszi!
Jaj, hogy ?szinte legyek azt gondoltam, nem fog tetszeni amit írok, de mint mondtam, ?szintén akartam leírni hogy mi történt. Aranyos vagy, hogy így reagáltál. A curry paszta itt van el?ttem, leírom az összetev?it:shallott hagyma, szójaolaj, só, fokhagyma, citromf?, curry,cukor,chili,koriander, rákszósz, kömény. Mesterséges színezéket és ízesít?ket nem tartalmaz. A neve:asian home gourmet thai sárga curry paszta. Ezt is a culinarisban vettem. (Az már eleve érdekes, hogy "csak" köményt írnak az összetev?kben nem? Milyen fajta lehet? Egyébként most a második fogás "nagyon illeni " fog a leveshez :káposztás paszuly :D Még valami. Ha a kókuszvizet valamibe belesütöm akkor is lúgosít? Tegnap a kenyérbe víz helyett azt tettem. Senki nem vette észre. Majd fölrakom a n.s-ra. puszi neked
Na, szépen sorban: nem vagyok az a fajta, aki azért cirmog, hogy másképp készült a recept - ó, remélem, nem ilyen benyomást keltek....Ha igen, most leülök egy sarokba és átértékelem az életem... :-p S?t, örülök neki, ha ötletet ad és fel is találod magad közben. Az pedig külön öröm, ha jól sikerül! A curry paszta nem rossz, de ahhoz képest, hogy sárga, kurkuma persze nincs benne...Attól hívják sárgának...Hm...Persze gondolom nem volt olcsó. Egy jótanács: felejtsd el a Culinárist. El?ször is pofátlanul drágák, másrészt ezeket a cuccokat - vagy még jobbat - meg lehet venni az Ázsiában. Az a tuti hely. Ha bármi ilyen kell, oda menj vásárolni legközelebb. Egyszer, amikor otthon jártam, én is elmentem oda, tényleg minden van náluk, szinte pont azok a dolgok, amiket én itt megveszek. A kókusztejes kenyér eszméletlen ötlet, azzzzzzzonnal tedd fel a ns-ra. :-))) Puszi!
Most nézem, hogy a kulinárisék ragasztották rá a "magyar szöveget" de a németben látom hogy ott van a kurkuma. Az németül is az és magyarul is. Meg még két nyelven is rá van írva, azokban is ott van, hogy kurkuma. A kulináris nem fordította le rendesen az összetev?ket.
Mondom: kutyaüt?k. Néha csodálkozom, mire vannak úgy oda...Sznoboknak való játszótér, mindenféle hangzatos dologgal, citromos paradicsomlekvár aranyárban, meg hasonlók. Nem mondom, néha vannak érdekességek, de ha jó ázsiai cucc kell, ne ott keresd. Na, mindegy. Akkor meg nincs benne sok kurkuma, ha nem ennyire sárga. Az enyém itthon olyan, hogy a csupasz kezed is megfogja. :-D De nem is az a lényeg. Finom lett. Ennek örüljünk!
OK.OK.OK. : D
Isteni lett! Többször is megf?ztem, s még sokszor fogom. Olyan jól tud melegíteni ebben a zimankóban, s a diétámba is belefér :-), ellentétben a legtöbb levessel, ami szintén jólesne ilyenkor.
Szia!Bocs,ha tudatlan vagyok, de a halszószon mit értesz (minden receptben ezt olvasom,de nem tudom mire gondolnak).Készen kaphatóra?Mindegy milyen halból?