Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Feketeáfonya-dzsem és kocsonya

Feketeáfonya-dzsem és kocsonya
Feketeáfonya-dzsem és kocsonya
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Befőttet is szoktam készíteni, 1 kg áfonyára fél liter vizet és 40 dkg cukrot számítva. A vizet a cukorral felfőzöm, beleöntöm az áfonyát, csak addig hagyom, amíg a gyümölcs átmelegszik. Szűrőkanállal kiszedem, belerakom az üvegekbe, a vizet még egyszer felforralom, és teletöltöm az üvegeket. Na-benzonát és száraz dunszt. Húsok mellé, szósznak vagy torták díszítésére is felhasználhatjuk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Cserzőanyag és pektin tartalma miatt hasmenéses állapotok kezelésére ajánlott. A levelekből nagyon finom étkezési tea készíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

Dzsem készítése:

  1. A szép, hamvas, érett áfonyát  szűrőben megmossuk. Főni tesszük, a burgonyatörőt egy párszor belenyomkodjuk, hogy levet eresszen. A fővéstől számítva 15 percig főzzük, hozzáadjuk a cukrot, újabb 10-15 percig főzzük.
  2. Üvegekbe rakjuk. Na-benzoikum a tetejére, egy késhegynyi elég a kiló gyümölcsre. Lezárjuk az üvegeket és száraz dunsztba tesszük.

Kocsonya készítése:

  1. Ugyanúgy járunk el, mint a dzsemnél, de a 15 perces főzés után átpasszírozzuk, visszatesszük a tűzre, mikor főni kezd, hozzáadjuk a cukrot, 10-15 perc főzés, és tesszük üvegbe.
  2. Ha kihűlt lezárjuk az üvegeket, és tehetjük a kamrába.

  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 36 914
elküldve: 3
receptkönyvben: 109
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
223 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kokojza, kukujza, áfonyadzsem, áfonyabefőtt

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2014-08-12 13:16

Minden lekvár felhígul amikor a cukrot beletesszük, majd ha kihűl keményszik. Amit átpasszírozunk az majd kocsonyásodik, a dzsem nem lesz nagyon kemény. Kár túl sokáig főzni, mert így is megáll, nem kényes az áfonya.

Pista39
Pista39 Fri, 2014-07-18 19:34

Kedves Piroska!
Minden gyümölcslekvár és dzsem finom, de nekem az áfonya egyenesen elragadó.
Üdvözlettel:
Pista ☺

627
fekete áfonya 1 kg
cukor 50 dkg
nátrium-benzoát 1 késhegynyi