3 zöldséghulladék, amit a kuka helyett tegyél a fazékba

Ínség idején (mint például most) nem engedhetjük meg magunknak, hogy bármit is elpazaroljunk. A zöldséghulladékok például nagyon értékesek tudnak lenni a konyhában, nézzük, miket tudunk hasznosítani.

A legtöbb zöldséghulladék elsőre tényleg csak hulladéknak tűnhet, azonban, ha egy kicsit használjuk a kreativitásunkat, és alaposan belegondolunk a lehetőségekbe, akkor megláthatjuk, hogy mennyis hasznos dolgot kihozhatunk egy-egy zöldséghulladékból. Jöjjenek most azok, amelyek gyakran megfordulnak a konyhánkban: nézzük, hogyan vehetik az irányt a kuka helyett a fazék felé.

3 zöldséghulladék, amit a kuka helyett tegyél a fazékba

Zeller zöldje

Ha olyan zellergumóhoz jutunk a boltban vagy a piacon, amelyen még rajta van a hosszú zöld szár (és netán a levelek is), akkor nagy szerencsénk van, ugyanis kettő az egyben „csomag” került így a kosarunkba.

A zeller szára és levele ugyanis természetesen ehető, ráadásul nagyon hasznos is, hiszen jó íze van.

A szárakat használhatjuk az angolzeller helyett: ugyan vékonyabb, és az állaga is kissé más (üreges, nem olyan ress), de ízben megegyezik a két zöldség. A leveleket apróra vágva használhatjuk utószórásként leveseken, ragukon. A szárakat levesbe is főzhetjük, kiváló ízt adnak majd neki.

Répák héja

Ha alaposan megtisztítjuk a sárga- és fehérrépa héját, akkor a későbbiekben bátran felhasználhatjuk főzéshez. A héjnak is ugyanolyan íze van, mint magának a zöldségnek, tehát anélkül főzhetünk belőle alaplevet, hogy feláldoznánk hozzá a drága zöldséget.

Fantasztikus maradékmentő ötlet, mellette pedig kihozhatjuk a legtöbbet a hulladékokból is. Érdemes összegyűjteni egy nagyobb adag sárga- és fehérrépahéjat (amíg gyűlik, tárolhatjuk a fagyasztóban), majd egyben főzni egy fazék alaplevet.

Újhagyma zöldje

Hajlamosak vagyunk egyes zöldségeknek csak a felét felhasználni: erre egy nagyon jó példa az újhagyma. Mivel a fehér (és világoszöld) rész mind ízre, mind állagra kellemesebb, ezért általában csak azt esszük, a többit pedig eldobjuk.

Pedig sok mindenre jó lehet a sötétzöld szárvég is: ugyanúgy főzhetjük alaplébe vagy levesbe, felaprítva díszíthetünk vele szendvicseket, salátákat vagy bármit, amire kell egy leheletnyi hagyma.

Pestóvá is dolgozhatjuk: egy kis mag (pl. dió), egy kis olaj, és már kész is. Kenhetjük kenyérre, mondjuk így kissé erőteljes lesz az íze. Tésztákon vagy szendvicskrémekben elkeverve gyengédebbé válik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konhyai maradékmentő ötletek:

Címlapról ajánljuk