Tuti receptek kezdőknek az első randira

Összeütsz magadnak egy gyors ebédet, de nem vagy igazán mester a konyhában? Le szeretnéd nyűgözni friss párodat valami különlegességgel? Itt van pár tipp a biztos sikerért!

Anyu meg a nagyi mindenkinek elmondta azt az elcsépelt és nem feltétlenül valós bölcsességet, miszerint egy férfihez a gyomrán át vezet az út. Az urak pedig nyilván hallották nőnemű barátaiktól eleget, hogy milyen vonzó is, ha egy férfi tud főzni. Mindkettőre találhatunk bőven ellenpéldát, mégis, egy friss kapcsolatban, mikor még mindenki a felhők felett jár, a hormonok hajlamosak beindítani a "gondoskodni akarok rólad, ezért főzök neked valami nagyon finomat"-gént. Na de mi van akkor, ha általában csak egy salátát szoktunk összedobni a konyhában, a főzőműsorok nem nagyon kötnek le minket, és úgy egyáltalán, a főzés nem a legerősebb oldalunk, vagy éppen csak most ismerkedünk vele. Mikor annak idején a párom először látogatott meg Magyarországon, én három napig készítettem croissant-t, a Baraka étterem főszakácsát zaklattam e-mailben a tökéletes tatárbeefsteak receptjéért, és másfél órán át pucoltam babáknak való fogkefével a konyhapultomon tornyosuló kucsmagomba-hegyet - de ez nem feltétlenül követendő példa, mert aztán megszokja, és akkor már késő. Lássunk inkább pár egyszerű tippet, amivel biztos sikert arathatunk! Ha a választottunk

a magyaros ízeket kedveli,

tartózkodjunk az olyan klasszikus kedvencektől, mint a rakott krumpli vagy a paprikás csirke - a mamájának nyilvánvalóan megvan a jól bevált módszere, amit kezdőként nem biztos, hogy meg tudunk ugrani. Válasszunk inkább egy egyszerű, előre elkészíthető egytálételt vagy szaftosabb húsételt, aminek az elkészítése után van idő rendet rakni a konyhában, kiszellőztetni, és úgy tenni, mintha a kisujjunkból ráztuk volna ki a dolgot. Csak arra figyeljünk, hogy a hagymákat kerüljük így elsőre.

Ha a nemzetközi konyha megszállottja,

nyilván nem árt már előre kideríteni, hogy melyik is a kedvence, mert attól, hogy a pizzát szereti, még nem biztos, hogy a sushira is vevő lesz. Érdemes arra is kitérni, hogy mennyire háklis az illető az autentikusságra - szőrszálhasogató ázsiaiétel-rajongónak kínos durumlisztből készült spagettival tálalni a chow meint. Ha egyébként nem vagyunk annyira jártasak az adott konyhában, kezdjük egy egyszerű recepttel - egy könnyű indiai vagy thai curryvel, egy laza francia quiche-sel, vagy egy egyszerű de nagyszerű olasz tésztával. Ha ottalvós buliban reménykedünk, a csípősebb fűszerekkel bánjunk óvatosan - nagyon kellemetlen lenne mindenkinek az óránkénti kikéredzkedés.

Ha húst enne hússal

Ebben az esetben remélhetőleg te nem vagy vegetáriánus. A legegyszerűbb egy ízletes, egyben sült koncot készíteni, vásárláskor pedig nagyon szépen nézni a hentesre. A húsba tekert húsok valószínűleg működnek, de én ez esetben a lassan, vaslábasban vagy cserépedényben fődögélő, rusztikus húsételekre voksolnék leginkább - általában pofonegyszerűek, előre elkészíthetőek, a megfelelő és jó minőségű alapanyagok kiválasztásával pedig elképesztően finomak tudnak lenni.

Lelkes zöldségevő

Ha a friss kedves vegetáriánus, lehetőleg eszedbe se jusson a rántott gomba és sajt - bőven elég, hogy az éttermek azt hiszik, a vegák ezen élnek. Válassz ki egy idényzöldséget, és töltsd meg, készíts belőle tésztaszószt, vagy csinálj egy rakott zöldségtálat. Ebben az esetben is igaz, hogy a fokhagyma nem a legjobb ötlet, a babot pedig továbbra se vidd túlzásba.

Nem eszek ....- típus

Ha a párod nem eszik glutént, tejterméket, tojást vagy flakonos tejszínhabot, jobb, ha előre kiolvasod a szakirodalmat, és hozzászoksz a tudathoz, hogy esetleg ezt a jövőben is figyelembe kell venned. Ha löveted sincs róla, hogy mi fán terem a quinoa, mire jó a mandulatej, és mi az az élesztőpehely, akkor jobb, ha neki sem kezdesz egyedül. Viszont tök jó közös program lehet, ha együtt vásároltok be, és együtt készítitek el a marslakókaját. A gondoskodás így is megvan, az edényeidet megmutattad, és még tanultál is valamit. Értékelni fogja!

Egzotikus-fanatikus

A kagylók-csigák-tengeri herkentyűk világa korántsem olyan ijesztő, mint amilyennek első hangzásra tűnik. Nem kell élő homárral kezdeni, de egy borban párolt kagyló öt perc alatt megvan, elrontani meg lehetetlen. Szintén a herkentyűk javára írható, hogy általában nagyon hamar elkészülnek - keress egy spanyol, belga vagy francia receptet meg egy olyan helyet, ahol jó minőségű tengeri szörnyeket kapsz, és készíts egy szuper vacsit negyed óra alatt.

Zárómondatnak csak annyit, hogy ha nem sikerül, annyi baj legyen. A dolog nem ezen fog múlni, és különben is: kapcsolatotoknak ezen a pontján még a párizsis kifli is romantikusnak tűnik.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...