A rakott krumpli korántsem unalmas!

A rakott krumpli receptje egyszerű: tojás, kolbász, tejföl, na és a krumpli. Ez azonban nincs kőbe vésve, ideje leszámolni a száraz, gulyáskrémezett gumis tojásos verzióval!

A tavalyi év sikerét meglovagolva a gulyás után a Gourmet Fesztivál szervezői idén a rakott krumpli tematikája mellett döntöttek. Elsőre talán nehéz elképzelni, hogy a tojás, burgonya, kolbász, tejfölt kombinációt hogyan is lehetne változatosan, a szakácsok egyéni stílusa és ízlése szerint variálni, ám a három Michelin-csillagos magyar étterem séfje, Miguel Rocha Vieira (Costes), Sárközi Ákos (Borkonyha) és Széll Tamás (Onyx) bebizonyította, hogy igen sokszínűvé varázsolható ez a hétköznapi étel. Sokan vitatkoznak azzal, hogy kell-e, egyáltalán szabad-e a hagyományos ízeket és ételeket újragondolni és megreformálni. A konszenzus az, hogy amennyiben megőrizzük az eredeti étel jellegzetességeit és karakterét, tehát felismerhető a kiindulópont, nyugodtan alakíthatjuk saját ízlésünk szerint a receptet.

Miguel tavaszi tekercsnek álcázta rakott krumpliját. A hozzávalókat – a paradicsomot, a burgonyát és a hagymát – külön-külön konfitálta, majd az egészet egy hajszálvékony burgonyaköntösbe csomagolva kissé megsütötte. Az egyedi Costes tányérokon került mellé még gusztusos, lágyra főzött fürjtojás és az elmaradhatatlan tejföl is. Így látja a magyar ízeket a portugál séf – természetesen a Michelin-csillag szűrőjén keresztül.

Miguel Rocha Vieira rakott krumplis "tavaszi tekercse"

Ákos az ízek egyensúlyát az édesburgonyával teremtette meg, a textúrák játékát pedig burgonya- és kolbász chipsszel. Mindehhez jött még a bazsalikomolajban pácolt fürjtojás, valamint a tejfölhab.

Sárközi Ákos édesburgonyás verziója

Tamás tányérjáról volt a legkönnyebb megmondani, hogy ez egy rakott krumpli, mert tényleg úgy is nézett ki. A magyar parasztlegény és francia szeretője frigyéből született szerelemgyerek ez, tehát egy tejszínes gratin, kolbásszal feltúrbózva. Az extra csalafintaság pedig a tokaji szilvás ecetben marinált cékla, amit Tamás nem főzött, hanem héjában sütött meg, így a földes íz helyét átvette az édes cékla zamata.

Széll Tamás és a francia-magyar házasság

Széll Tamás rakott krumpliján két okból is meglepődtem. Az egyik, hogy bebizonyította, valóban tökös fickó, hiszen a fine dining tálalásnak ellentmondva bevállalta, hogy kevésbé dekoratív, ugyanakkor eszméletlen finom ételt készítsen. A másik, hogy amikor egy-két hónapja kiderült az idei téma, akkor én is elkezdtem kísérletezni a rakott burgonyával, és hasonló végkövetkeztetésre és eredményre jutottam, mint Tamás. Azaz én is a francia vonalat hoztam be, mert az alapvető problémám a klasszikus változattal mindig is az volt, hogy száraz lett a végeredmény, és agyon kellett locsolni tejföllel, hogy jobban csússzon – a gratin variáció ezt tökéletesen orvosolja. Nem tudom, Tamás pontosan hogyan készítette, én a kolbászt zsírját kisütöttem, a nyers burgonya mellett hagymával is rétegeztem, mert imádom, ahogy a lassú eljárásnak köszönhetően édeskéssé válik a végére. Jól áll neki a kakukkfű és a szerecsendió is, és ha sűrűbb szaftra vágyunk, akkor némi keményebb fajta sajtot is reszeljünk a tejszínhez. Ez az én tökéletes rakott krumplim.

Szaftos rakott burgonya recept

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?