9 hely, ahol a legropogósabb töpörtyű kapható (+ tárolási tippek)

Remek csemege, de óvatosan kell bánni vele, mert meglehetősen háklis. Megosztjuk a töpörtyűvel kapcsolatos tapasztalatainkat.

Ha azt gondolnánk, a töpörtyű kifejezetten magyaros ropogtatnivaló, akkor bizony tévedünk, hiszen sok nemzet eszi előszeretettel a sült zsír semmihez sem hasonlító átható ízét és a ropogós textúrát egyesítő hentesárut. Grattons/frittons a franciáknál, chicharrones spanyol nyelvterületen, gribenes a zsidó konyhában és még folytathatnánk a sort. Megosztó étel, de, ha valaki rákap, jobban szereti csipegetni, mint a gabonaalapú vagy éppen burgonyából készült sznekkeket. A töpörtyűre viszont oda kell figyelni, már a vásárlásnál és tárolásnál is.

Mire figyeljünk, ha töpörtyűt vásárolunk, tárolunk?

Nincs is jobb a házinál

Kétségtelen, hogy a házi, az otthon készült, hovatovább a még langyos töpörtyű a legcsodálatosabb, ami ebben a témában készülhet, de amilyen egyszerűnek gondolnánk a készítési procedúrát, annyira szöszmötölős, odafigyelést igénylő és kiművelt dolog. Sok félresikerült, éppen csak fogyasztható, de élvezeti értékkel annyira nem bíró ropogtatnivaló kerül ki a konyhából, mire végre elcsípjük a ritmust, a legjobb hájat, rájövünk, hogy hiába a liba és a kacsa a töpörtyűk luxusterméke, akár sertésből is kisülhet a tökéletes töpi.

A fáradtságos munka helyett a legtöbbször inkább a késztermék vásárlása mellett döntünk, de ehhez sok szabályt be kell tartani.

A töpörtyűvásárlás szabályai

  • A kimérős töpörtyű a második a toplistán az otthon készített után. Sokkal zamatosabb, ropogósabb, ízesebb, mint a dobozba rejtett társai, ráadásul eleve gyorsabban fogy, ezért nem kell félni, hogy már fáradt darabokkal találkozunk.
  • A legjobb, ha megbízható, szeretett hentestől szerezzük be, ahol tudjuk, hogy odafigyelnek az áru minőségére, frissességére, beszerzési helyére, amennyiben nem csak a saját portékát kínálják. Ha a zöldségesnél is megkérdezzük, hogy megkóstolhatjuk-e például a szőlőt, úgy a hentesnél is bátran érdeklődjünk a töpörtyűről, kérjünk egy darabot, ízleljük meg.
  • Ha van esetleg előre fűszerezett típus, ne féljünk tőle, nagyon klassz lehet a pikánsabb töpörtyű is. Általában fokhagymás, paprikás ízekben készíti egy-egy hentes, ráadásul, ha megbízunk a mindenkori minőségében, attól sem kell tartani, hogy mesterséges ízfokozókkal szórják meg a töpit. Tegyünk egy próbát!
  • Aki készített már töpörtyűt, tudja, hogy a tej hozzáadása teljesen természetes, a ropogósság és tartósság érdekében kerül hozzá még sütéskor a tejtermék. Ennélfogva meg is van a feszítő titok, hogy laktózérzékenyek miért nem bírják a töpörtyűt. Számoljunk ezzel, ha nem vagyunk jóban a tejjel, inkább otthon készítsük el a ropogtatnivalót, a tejes szakaszt kihagyván.
  • A töpörtyű tárolása kemény dió, bár, ha nagyon finom fajtához jutottunk hozzá, nem sűrűn kell tárolásról beszélni, mert hamar elfogy. Hűtőben tartással az avasodást kerülhetjük el, de azonnal hűtőből fogyasztva nem az igazi a töpi. A kemény, fagyott zsír ízértéke köszönőviszonyban sincs a puha, szobahőmérsékletűével, ezért, ha például reggelihez, vacsorához fogyasztjuk majd a finomságot (puha kenyérrel, lilahagymával…), egy órával előtte szedjük ki a hűtőből, hogy a legklasszabb töpörtyűs élményünk lehessen.
  • Ne féljünk a töpörtyű kicsit extrább felhasználásától: a mély ízű szilvalekvárral készülő papucs tésztájában olyat alakít a töpörtyű, hogy nincs is hozzá fogható. De mondunk még egy furcsa példát: töpörtyű és tejcsokoládé. Perverz, de kóstoljuk össze egyszer.
  • A cserép- és a faedények anyagának hatására mind a zsír, mind a töpörtyű gyorsabban avasodik, ezért ezeket a tároló formákat inkább kerüljük el. A lényeg, hogy száraz és sötét helyen pihenjen a töpi a fogyasztásig.

A legtutibb töpörtyűlelőhelyek

A végére pedig néhány biztos tippünk, hogy hol sikerül mindig mennyei töpörtyűt vásárolni. Ez csak pár ötlet, természetesen a helyi, megszokott piacos, henteses variációkban is bízhatunk, pláne, ha kérünk kóstolót. A tuti tippeket pedig mi is szeretettel fogadjuk, hiszen közeleg a húsvét és a terülj-terülj asztalkám imádott eleme a töpörtyű. Tehát az élményszámba menő töpörtyűket ezekről a helyekről is beszerezhetjük:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg további pazar helyeket, ahol jókat ehetsz-ihatsz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek