Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tepertős pogácsa szilvalekvárral

Tepertős pogácsa szilvalekvárral
Tepertős pogácsa szilvalekvárral
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik nagymamám sem volt igazán pogácsasütős fajta, így ezt a receptet sem tőlük tanultam. Kicsit hasonlít a szilvás papucshoz, de mégis inkább pogácsaszerű, nálunk mindig jól fogy!

hozzávalók / 6 adag

A pogácsához

A kenéshez

ajánlat

A lekvár mennyiségét növelhetjük is, csak akkor ne keverjük vízzel, hogy ne csurogjon ki. számolhatunk 1-1 kávéskanállal pogácsánként.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet addig melegítjük, míg már épp túl forró, ha ujjal belenyúlunk, majd 3 evőkanálnyival elkeverjük az instant élesztőt.
  2. Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk, és közben összekeverjük a lisztet, a sót és a borsot, valamint ledaráljuk a tepertőt.
  3. A lisztes keverékhez adjuk a tepertőt, a zsírt, a felfutott élesztős tejet, a maradék tejet és az enyhén felvert egész tojásokat.
  4. Alaposan összedolgozzuk, majd 2 perc alatt simára dagasztjuk.
  5. Lefedjük, majd 1 órát kelni hagyjuk. Közben kizsírozunk egy tepsit, és a szilvalekvárt elkeverjük kb. feleannyi, forrásban lévő vízzel.
  6. A tésztát kb. kétszer akkorára nyújtjuk, mint a tepsi, majd megkenjük a szilvalekvárral úgy, hogy a szélén kb. fél ujjnyi hely maradjon. Félbehajtjuk a tésztát, majd kb. 18 egyforma kockára vágjuk, és a tepsibe tesszük.
  7. Lefedve 1 órát hagyjuk kelni, hogy kb. a duplájára dagadjon. Közben előmelegítjük a sütőt.
  8. Megkenjük a tojássárgája és 1 teáskanál víz keverékével, majd aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 321
elküldve: 2
receptkönyvben: 151
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

Coook

Mióta szakács: 2014.04.07.
73 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

szilvalekváros töpörtyűs pogácsa, szilvalekváros tepertős pogi, lekváros tepertős pogácsa

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tibitibi
Tibitibi Mon, 2017-02-27 14:31

Ennek az adagnak az a baja, hogy soha nem tudtuk meg milyen lehet amikor kihűl. A hagymalekváros (vörösboros-aszaltszilvás) változat nálunk jobban bejött.

viola01
Hagymafaló / viola01 Thu, 2015-02-12 20:52

Ugyanezt a receptet barátfüle formájában ismertem. Gyakorlatilag az egyetlen elkészítési módja a barátfülének, ahogy még nekem is ízlik. Szerintem viszont vétek lenne vajra cserélni benne a zsírt, mert ennek ez adja meg az "aromáját". :)

876
tej 2 dl
instant élesztő 2 tasak
finomliszt 40 dkg
2 kávéskanál
bors 2 kávéskanál
tepertő 25 dkg
sertészsír 8 ek
tojás 4 db
tojássárgája 1 db
szilvalekvár 8 ek
víz 4 evőkanál
tojássárgája 1 db
víz 1 teáskanál