Csemegézzünk: 8 budapesti delikátesz, ahol mindent találsz, mi szem-szájnak ingere

A jó alapanyag nagy kincs. Szerencsére egyre több szakavatott bolt van, ahol nyugodt szívvel intézhetjük a bevásárlást, ha különlegesebb alapanyagokra vágyunk. Jelen válogatás a teljesség igénye nélkül öleli fel Budapest színe-javát, és kicsit szabadon értelmezi a delikátesz szó jelentését.

Hiába igyekszem a hozzávalók zömét piacról, csomagolásmentes boltból vagy termelőtől beszerezni, van sok olyan termék, amit ezeken a helyeken nem árulnak, a kommersz élelmiszerboltok zömében pedig a kínálat sokszor nem kielégítő. Éppen ezért szeretem a szakosodott boltokat, ahol megvásárolhatom – általában jobb ár-érték arányban – a különlegesebb alapanyagokat.

Persze egyre több helyen lehet kapni például ázsiai és közel-keleti termékeket, de a kínálat sokszor szűkös. Mindemellett persze ki kell ismernünk a márkákat, és adott esetben a címkéket is böngésznünk kell, hogy megtaláljuk azt, amit vásárláskor keresünk.

Igazi jóféle vegyesfelvágott az alábbi lista, mivel, ha akarnám, se tudnám az összes delikátesz jellegű (vagy legalábbis különleges alapanyagokat árusító) boltot belevenni egy cikkbe, így azokra fókuszáltam, amelyekhez jómagam jobban kötődöm.

A másik bolt (Wekerle)

Tényleg valami más... bevásárlásra, kávézásra, falatozásra is remek hely az a bizonyos Másik bolt, amely igazi kincsesbánya az egyébként is páratlan hangulatú Wekerletelep szívében, a Kós Károly téren. Termelői zöldségek-gyümölcsök, házi pékáruk, kovászos kenyerek (amelyeket Irén süt A másik pékségben – hol máshol?), alkoholos italok, és más, visszakövethető forrásból származó élelmiszerek csakis a színtiszta minőség szellemében. A kávé is remek, és a miniatűr konyhából nap nap után finom ételek kerülnek ki. Most már négy keréken is megtaláljuk őket, ugyanis nemrég útjára indult a Mászik Bolt.

Ázsia Bt, a.k.a Taste The World

Talán a legismertebb szaküzlet, ahol már jó pár évtizede csavarják el az emberek fejét a nagy kínálattal. Hajdanán ők voltak az elsők, akik meg akarták ismertetni a világ színes konyhai alapanyagjait a magyar közönséggel, és ezért hálásak vagyunk nekik. Mindenféle konyha itthon kevésbé ismert vagy használt alapanyagait beszerezhetjük náluk.

Nem is olyan régi hír, hogy kinőtték a Vámház körút sarkán lévő üzlethelyiséget, szeptember 6-tól már a Csarnok tér 5. alatt találjuk meg (a mostani helyszíntől kb. 200 méterre).

Ázsia Élelmiszer (Rákóczi tér)

Lokálpatrióták körében talán ismert beszerzőhely a Rákóczi téri Vásárcsarnok sarkában található ázsiai bolt, ahol szintén nagy a kínálat. A kamrapolcok kötelező ázsiai és indiai tételei mellett friss zöldségeket és gyümölcsöket, illetve fűszernövényeket is találunk a hűtőpultban. A virtuális térben nincsenek jelen, az alapdolgok beszerzésére jó hely.

Culinaris (Perc utca, Balassi Bálint utca)

Egy újabb klasszikus választás, ha az ember különleges alapanyagokra vágyik. A prémium termékek széles választékát felvonultató üzlet szintén sok éve van a piacon, a sajtos-húsos hűtős pult mindig szemet gyönyörködtető látvány.

Essence Delicates (Zugló)

Újabb jó példa a külvárosi delik sorában a Nagy Lajos Király útja 181. alatt található kávézó-delikátesz, amely – hogy őket idézzük – „Zugló finomság- és szépségtára”. Az üzletpolitika hasonló, mint a Másik boltban, specialty kávé, melegételek, szendvicsek, termelői finomságok és jóféle alkoholok is kaphatók.

Kashmir Bazár (Népszínház utca)

Adott egy közép-ázsiai, indiai és afrikai alapanyagokra fókuszáló hely a Népszínház utca elején, amely rengeteg élelmiszert rejt, annak ellenére, hogy nem a legnagyobb üzlethelyiség. Nagy előnyük, hogy egyrészt már reggel 8 órakor kinyitnak, másrészt rengeteg friss zöldség, gyümölcs és fűszernövény kapható náluk, például chili, menta, koriander, mangó, de láttam már okrát és főzőbanánt is, amik nem sok helyen kaphatók. Érdemes körbenézni!

Szép Kis India

Ha indiai és afrikai alapanyag-beszerzésről van szó, akkor a válasz egy régebbi szereplő a piacon, ami a Wesselényi és az Akácfa utca sarkán található, és egy igen grandiózus méretű üzlet. Fent főleg kozmetikumok, kelmék, illetve berendezési és dísztárgyak találhatók, de az alagsorban lakik az abszolút élelmiszerraktár. A zöldség- és gyümölcsfelhozatal itt is jó, én először itt vettem szép okrát a városban pár évvel ezelőtt.

Troya Török Élelmiszer

A kulturális sokszínűség szellemében zárásként következzen a szintén a Népszínház utcában található török élelmiszerbolt, amely 2011 óta fogadja a vásárlókat. Van külön fűszersarok is, a zöldséges-gyümölcsös pult is meggyőző, de ha húsra vágyunk, az is jó minőség, ráadásul török hentes segítenek nekünk kiválasztani, milyen húst is érdemes vennünk. Kérdezzünk bátran, segítenek!

Nagyon széles a termékpaletta, nem is sorolom fel, mi minden kapható itt. Minőségi termékeket találunk náluk, ennyi biztos.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket is érdemes elolvasnod:

Címlap: Unsplash

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek