11 hentes, ahol úgy kolbászolhatsz, mint Alex Brubeck

Vannak még igazi táncoló lábú könyöklőpultos kolbászlelőhelyek? Fröccsen még a hurka zsírja a redős sarkú papírtálcára?

Korán van, kint vagy a piacon, karodon már egy teli szatyor, benne zöldség, gyümölcs, tojás, van már súlya. Elmész a lángosos előtt, megcsap a semmivel sem összekeverhető, kicsit fáradtabb olaj szaga, látod, hogy szépen be van kékülve a befőttes üvegben tárolt fokhagyma… de továbbállsz. Fél 8-kor csak nem kéne sajtos-tejfölöst enni… a pecsenyéstől érkező illatokra és a csalamádéra viszont már nem tudsz nemet mondani. Elvégre, egy fokkal kevésbé okoz lelkiismeret-furdalást, ha mondjuk simán savanyúval körítve fogyasztod a májas hurkát… de ki az, aki megállja, hogy akár egy kevésbé minőségi karéj nélkül kérje ki a pecsenyéstől a húsételét?

Szervét Tibor, alias Alex Brubeck a Valami Amerikában / Fotó: Valami Amerika / Budapest Film

A hentes, ahol mindenki egyenlő

Ha a kolbász-hurka tengelyen nézelődünk, akkor szerencsére akadnak még olyan hentesek, ahol talpon állva fogyaszthatjuk el a zsírdús disznótoros tételeket, sokszor korán reggeltől egészen zárásig.

Azért is nagyszerű és demokratikus helyek ezek, mert egyszerre van jelen a sietős irodista, aki inkább a hűtőben hagyta a napi rendelős fitnessmenüjét, a közelben dolgozó szobafestő, akinek felesége aznapra nem csomagolt ellátmányt, az idős úr, aki mindig becsomagoltatja a kolbász végét a daxlijának, pedig megmondták már neki az éves oltásnál, hogy nem kéne henteses feldolgozott hússal tömni őt, de a modern büféktől és street food helyektől megcsömörlött gördeszkás arc is be-betér, mert vegán barátaival már kicserélte az összes hummusz- és muhammarareceptet, de igenis vágyik a sült császárra, hiszen ő nem vegán, csak érdekli a téma és a húsmentes tudatállapot.

20 éve, valahol Amerikában

Ugye emlékszünk még a Valami Amerika (ki sem merem mondani, de idén 20 éves moziról beszélünk!) jelenetére, amikor a Szervét Tibor alakította Alex Brubeck és Ónodi Eszter, vagyis Eszter egy egészen idilli hangulatú hentesnél találkozik, ahol Alex a saját bicskájával vágja a kolbászt?

Ez maga egy hangulat / Fotó: Terézváros Facebook-oldal

Nos, ezt a jelenet a Mester utca ikonikus Zsolnay csempés hentesüzletében forgatták, mely jelenleg felújítás és építkezés miatt zárva van, de a néhai Brauch-hentesüzlet utódja, a SR-Hússzék Kft. most a Balázs Béla utca 34-es szám alatt árulja tőkehúsait, felvágottjait és a napi meleg ételt is.

Kellett ez a filmrészlet nekünk, kellett, hogy a magyar néplélek lássa, hogy hentesezni még mindig ügy, és nem nem feledjük egykönnyen ezt a szokást.

Volt egyszer egy kolbászforradalom

A nagy gasztronómiai fellendülés idején többféle kolbászozót is kipróbálhattunk: volt, ahol személyre szabhattuk a nemzetközi konyhákból vett fűszerekkel gazdagított kolbászt és a hozzá járó extra szószokat, gyümölcscsátnikat, máshol gourmet hot dog formátumban készültek a nagyszerű kolbászos szendvicsek, de biztos megvan még a Faszaládé névre hallgató high end kolbászda, a bulinegyed közepén dübörgő kortárs hentesbisztró és a Múzeum körút rövid életű spanyol kolbászozója is. Tőlük már el kellett búcsúznunk, pedig jópofa volt ez a modern hentesüzlet-jelleg.

Verhetetlen párosítás / Fotó: Terézváros Facebook-oldal

Tuti tippjeink budapesti pecsenyésekre, hentesüzletekre:

Hogy most hova érdemes a szokásos pecsenyézős finomságokért elindulnunk? Hol nem fogunk csalódni a hamisítatlan hangulatban, az áruban?

Ahol nagyon érdemes otthonra vinni a hurkából-kolbászból:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Valami Amerika / Budapest Film


Ezeket a helyeket is keresd fel:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...