Minden, amit tudni akartál a töpörtyűről – Milyet és hol érdemes venni, mi mindenhez jó?

Egy jól elkészített töpörtyű igazi téli csemege tud lenni, sokáig eláll és nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni. Hogyan csinálják, hol érdemes venni, és mit készítsünk belőle? Mutatjuk.

Az igazi házi tepertőnél nincsen jobb, ezt már viszonylag korán megtanultam. A nagyszüleim vidéki emberek voltak, így erősen él bennem az a kép, amikor a téli hidegben, a disznóvágást követően a nagypapám egy óriási kondérban egy még nagyobb fakanállal kevergette a kis zsírszalonna-kockákat, nem is kevés ideig!

A tepertő (nekem csak töpörtyű) elkészítése nem kevés munkát igénylő feladat, kell hozzá némi rutin és türelem is tekintve, hogy a kondér tartalma állandó kevergetést igényel.

De miből is készül a töpörtyű?

Az itthon legnagyobb mennyiségben kapható töpörtyű disznóból, egy kicsit drágább, de szintén népszerű változata pedig libából készül, meglepő módon azonban (és valószínűleg ritkán) vannak olyanok is, akik kacsa vagy tyúk hájából készítik el ezt a fenséges ropogtatnivalót.

Ha sertésről van szó, az állatról levágott zsírszalonnát apró kockákra kell vágni, majd mindet bele kell tenni egy magas falú vasbográcsba, üstbe vagy kondérba. Kevés vizet öntenek hozzá, majd első körben csak időnként megkeverve, lassú tűzön hagyják, hogy jól átmelegedjen. Fontos, hogy nem szabad sok vizet ráönteni, viszont túl lassan sem szabad főzni, mert akkor könnyen szétfőhet a töpörtyű. Mikor a zsír már kezd kiolvadni a kis szalonnakockákból, valamivel erősebb tüzet adnak alá, és állandó keverés mellett addig sütik, amíg pirulni nem kezd. Ezután először egy kicsit gyengébb, majd erősebb tűzön kezdik el pirítani, míg végül el nem éri a megfelelő, aranyos-barnás, ropogós állagot.

Az én nagypapám utolsó körben mindig egy kevés tejet öntött a már majdnem kész töpörtyűre, hagyta felforrni majd teljesen beszívódni, állítólag ezért volt az ő töpörtyűje olyan sokáig friss és ropogós.

A mennyei tepertőkrém receptjéért kattints a képre!

A libatepertő hájból készül hasonló, de rövidebb ideig tartó módszerrel.

Mivel sertés zsírszalonna a legtöbb hentesnél kapható, nem kell disznótorra várni azért, hogy mi is készíthessünk töpörtyűt, csak a példa kedvéért, 10 kg zsírszalonna 5-6 kg zsírt tartalmaz, ebből pedig 1,5-2 kg tepertő készíthető.

Mikor vedd és kitől?

Bármikor, ugyanakkor mi azt ajánljuk, nézz körül jól a vásárlás előtt! A hentesüzletekben általában van lédig, kimérős töpörtyű is, ez valószínűleg nem nagyüzemben készült, ízesebb és jobb minőségű is, mint a dobozos változatok. A töpörtyű száraz, hűvös helyen sokáig eláll, a legjobb az, ha hűtőben tároljuk.

Töpörtyűből számos finomságot lehet készíteni, a pogácsától kezdve a pástétomon át egészen a pizzáig, így ha túl sokat vásároltál, vagy már ráuntál a ropogtatásra, készíts belőle valamit saját receptjeink közül.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!