A tökéletes tükörtojás...négyféleképpen elkészítve

Az egyik leggyakrabban készített ételek közé tartozik, épp ezért folyton igyekszünk tökéletesíteni rajta. Most mutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes tükörtojást négyféleképpen!

Ha nem is készít minden nap az ember tükörtojást, de nálunk legalábbis heti több alkalommal biztosan kerül tojás a sistergő serpenyőbe. És amilyen perfekcionisták vagyunk, ezt az egyszerűnek tűnő ételt is szeretjük a lehető legjobban készíteni. Mindössze egy kis zsiradékra és egy serpenyőre van hozzá szükség, minden más rajtad múlik. Ehhez hoztunk négy különböző módot, hogy biztosan bearanyozza a napodat egy mennyei tükörtojás!

A tökéletes tükörtojás…négyféleképpen elkészítve

Olaj vagy vaj?

Először azonban érdemes tisztázni a kérdést, hogy olajon vagy vajon érdemes inkább sütni a tükörtojást. A válasz, attól függ, hogyan szereted a tojást! A tojást sütheted olvasztott sós vagy sótlan vajban. A vaj használatával jól átfőtt és ízletes tükörtojás a végeredmény, de ugyanez elmondható az olívaolajban készültről is, így az egyéni ízpreferencia vagy a diéta (tejmentesség) a döntő.

Az alapok

Mindegyik mód azonosan kezdődik: melegítsd fel az öntöttvas serpenyődet (ahhoz viszont ne használj olívaolajat!) vagy tapadásmentes serpenyődet közepes hőmérsékleten. Adj hozzá két teáskanál vajat vagy olajat tojásonként, és forgasd, amíg teljesen felolvad a vaj, vagy csillogóvá nem válik az olaj. Mehetnek a tojások a serpenyőbe, és süsd őket 2-3 percig, amíg a fehérje a sárgája széléig megsül.

1.) Napos oldal felül

A legalapabb tükötojás, amikor a tojássárgája felfelé néz, és nem kell semmit forgatni.

Ha a fentiek már megtörténtek, és a fehérje nagyjából megszilárdult, fedd le a serpenyőt, és süsd még 20-30 másodpercig tovább, amíg a fehérje teljesen megszilárdul, de a sárgája még folyós marad. 15 másodperc elteltével megnézheted, hogy az ízlésednek megfelel-e az állaga.

2.) Feje tetejére állított

Bár trükkösnek tűnik, ennél a tojásnál, amikor a fehérje elérte a sárgája szélét, akkor egy spatulával egyszerűen forgasd át a tojást, vagyis a sárgája legyen lefelé, és süsd még 30 másodpercig. Csak annyi ideig hagyd ott, hogy a fehérje és a sárgája hozzáérjen a forró serpenyőhöz, de a közepén még folyós maradjon.

3.) Közepesen átsült

Ez a fajta tulajdonképpen az előbbi továbbfejlesztett, pontosabban tovább sütött verziója:

miután megfordítod a tojást, 2-3 percig süsd tovább, egészen addig, amíg a sárgája nagyjából megszilárdul, és csak a közepén marad egy kicsit folyós.

4.) Teljesen átsült

Ezt a tükörtojást kell a leghosszabb ideig sütni, és ahogy az logikusan kikövetkeztethető, itt már semmi sem marad folyós, hanem minden teljesen átsül. Ennek eléréséhez, miután megfordítottad a tojást, egyszerűen süsd tovább 3-4 percig, amíg a sárgája egyáltalán nem folyik, és kész is.

Te melyik változatod fogod legközelebb elkészíteni reggelire?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több tojásos téma itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!