A tökéletes tükörtojás...négyféleképpen elkészítve

Az egyik leggyakrabban készített ételek közé tartozik, épp ezért folyton igyekszünk tökéletesíteni rajta. Most mutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes tükörtojást négyféleképpen!

Ha nem is készít minden nap az ember tükörtojást, de nálunk legalábbis heti több alkalommal biztosan kerül tojás a sistergő serpenyőbe. És amilyen perfekcionisták vagyunk, ezt az egyszerűnek tűnő ételt is szeretjük a lehető legjobban készíteni. Mindössze egy kis zsiradékra és egy serpenyőre van hozzá szükség, minden más rajtad múlik. Ehhez hoztunk négy különböző módot, hogy biztosan bearanyozza a napodat egy mennyei tükörtojás!

A tökéletes tükörtojás…négyféleképpen elkészítve

Olaj vagy vaj?

Először azonban érdemes tisztázni a kérdést, hogy olajon vagy vajon érdemes inkább sütni a tükörtojást. A válasz, attól függ, hogyan szereted a tojást! A tojást sütheted olvasztott sós vagy sótlan vajban. A vaj használatával jól átfőtt és ízletes tükörtojás a végeredmény, de ugyanez elmondható az olívaolajban készültről is, így az egyéni ízpreferencia vagy a diéta (tejmentesség) a döntő.

Az alapok

Mindegyik mód azonosan kezdődik: melegítsd fel az öntöttvas serpenyődet (ahhoz viszont ne használj olívaolajat!) vagy tapadásmentes serpenyődet közepes hőmérsékleten. Adj hozzá két teáskanál vajat vagy olajat tojásonként, és forgasd, amíg teljesen felolvad a vaj, vagy csillogóvá nem válik az olaj. Mehetnek a tojások a serpenyőbe, és süsd őket 2-3 percig, amíg a fehérje a sárgája széléig megsül.

1.) Napos oldal felül

A legalapabb tükötojás, amikor a tojássárgája felfelé néz, és nem kell semmit forgatni.

Ha a fentiek már megtörténtek, és a fehérje nagyjából megszilárdult, fedd le a serpenyőt, és süsd még 20-30 másodpercig tovább, amíg a fehérje teljesen megszilárdul, de a sárgája még folyós marad. 15 másodperc elteltével megnézheted, hogy az ízlésednek megfelel-e az állaga.

2.) Feje tetejére állított

Bár trükkösnek tűnik, ennél a tojásnál, amikor a fehérje elérte a sárgája szélét, akkor egy spatulával egyszerűen forgasd át a tojást, vagyis a sárgája legyen lefelé, és süsd még 30 másodpercig. Csak annyi ideig hagyd ott, hogy a fehérje és a sárgája hozzáérjen a forró serpenyőhöz, de a közepén még folyós maradjon.

3.) Közepesen átsült

Ez a fajta tulajdonképpen az előbbi továbbfejlesztett, pontosabban tovább sütött verziója:

miután megfordítod a tojást, 2-3 percig süsd tovább, egészen addig, amíg a sárgája nagyjából megszilárdul, és csak a közepén marad egy kicsit folyós.

4.) Teljesen átsült

Ezt a tükörtojást kell a leghosszabb ideig sütni, és ahogy az logikusan kikövetkeztethető, itt már semmi sem marad folyós, hanem minden teljesen átsül. Ennek eléréséhez, miután megfordítottad a tojást, egyszerűen süsd tovább 3-4 percig, amíg a sárgája egyáltalán nem folyik, és kész is.

Te melyik változatod fogod legközelebb elkészíteni reggelire?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több tojásos téma itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...