Mennyi tojást ehetsz meg egy nap a tudomány mai állása szerint?

Néhány évvel ezelőtt még nagyon szigorúak voltak a korlátozások, ma már valamivel engedékenyebb a tudomány, na de mennyit ehetünk a sonka mellé...hatot vagy tizenhatot?  

Húsvétkor rengeteg tojást eszünk a sonka mellé, és erről semmilyen körülmények között nem mondanánk le, ha azonban véletlenül mégis józan gondolkodásra adnánk a fejünket, és úgy döntenénk, hogy annyit eszünk, amennyivel még szemernyit sem ártunk az egészségünknek, mennyit ehetnénk pontosan?

Ellentmondásos javaslatok

Olyan a helyzet a tojással kapcsolatban, akár a zsírral vagy a szénhidráttal: folyton összezavarnak minket. Hol a legegészségesebb tápláléknak nevezik, hol szigorúan limitálják a bevihető mennyiséget.

Csak egyet?

A tojás az egyik legtáplálóbb étel, ami létezik, minden megvan benne, ami egy kicsi sejtet csirkévé változtathat. Mivel azonban a tojássárgája nagyon magas koleszterinnel rendelkezik, sok tanácsadó néhány éve még azt mondta, elég lenne csupán hetente egy darab a számunkra.

Jó és rossz koleszterin

A koleszterin azonban hírével ellentétben nem száz százalékig rossz dolog: alapvető fontosságú a sejtek hártyájának felépítésében és több hormon indulhat belőle ki, például a tesztoszteron, az ösztrogén és a kortizol is. Mivel a koleszterin létfontosságú, és a táplálkozási források nem mindig fedezik, a szervezet maga is előállít belőle, ebben a munkában a máj működik elsősorban.

A témáról dietetikusunk itt írt korábban:

Tojást a kiegyensúlyozott étrendbe!

Ha többet eszünk, kevesebb terem

Ha pedig a diétánk nagyobb mennyiségű koleszterint tartalmaz, akkor a máj kevesebb koleszterint termel, így az összérték nem feltétlenül fogja meghaladni az egészséges határértéket. Mindennek ellenére az, akinek alapból magasak az ilyen értékei jobb, ha vigyáz a koleszterindús ételekkel.A napi ajánlásokat tekintve már egy nagyobb darab tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek, így a jelenlegi irányelvek heti 2-6 darabban maximalizálják a tojásfogyasztást.

Egyénfüggő

Mindazonáltal a tojásfogyasztással kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a koleszterinszint változása teljesen egyénfüggő - van, akinek a koleszterintszintjén meg sem látszik, ha eszik naponta három darab tojást, míg másnak emelkedik, de csak enyhén.Összesítve a véleményeket, úgy tűnik, hogy egészséges emberek számára nem jelent veszélyt, ha megeszik napi egy-három tojást. A jelenlegi kutatások szerint a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között sincs közvetlen kapcsolat, mert a tojásnak magas a koleszterin-, de alacsony a telítettzsírsav-tartalma, és ez utóbbi az, ami ártalmas lehet.

Kedvenc tojásos receptjeinkből:

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek