Ez a svéd módszer a legkrémesebb zabkása titka

Ha szeretünk reggelizni, valószínűleg gyakori vendég az asztalunkon a zabkása. A gyors és olcsó fogás elkészítéséhez érdemes bevetni egy-két trükköt, hogy ne legyen minden napindítás unalmas. Ebben kapunk most némi segítséget, a lenti technika formájában.

Akit ráz a hideg a zabkása láttán, valószínűleg azért ódzkodik ettől a gabonás reggelitől, mert volt vele egy rossz élménye. Teljesen érthető, hogy valaki nem esik szerelembe egy olyan étellel, ami szottyos, kartonízű és -állagú darabkákból áll. Ezeknek a csalódott ismerőseinknek kell megmutatnunk ezt a cikket, ugyanis kiderül belőle a legkrémesebb, selymes zabkása elkészítésének titka.

Ez a svéd módszer a legkrémesebb zabkása titka

Mi a titkos hozzávaló?

Az interneten olvastuk egy amerikai gasztroújságíró történetét arról, hogyan talált rá Svédországban élete legkrémesebb zabkásájára. Persze nem arról volt szó, hogy a skandináv országban olyan zabpehely található, aminek csodatévő tulajdonságai vannak.

Nem, a magyarázat ennél sokkal egyszerűbb, és ami még nagyobb szerencse, hogy az istenien selymes zabkása alapját mi magunk is elkészíthetjük otthon, nem kell hozzá a fagyos északra utazni.

Különleges skandináv boltba sem kell ellátogatnunk: egész egyszerűn zabpehelyre lesz szükségünk.

Az ördög az elkészítésben rejlik

Láthatjuk tehát, hogy ehhez a trükkös zabkásához nem kell semmilyen speciális gabona, sőt, különösebb konyhai felszerelést sem kell hozzá bevásárolnunk. Minden az elkészítésen múlik.

Amikor megfőzzük a zabpelyheket, azok felpuhulnak és keményítő szabadul fel belőlük, ettől lesz sűrű és ragacsos a kása. Ennek a sűrű, krémes állagnak az intenzitásán változtathatunk, ha a zabot nem csak egyféle formában tesszük a fazékba.

Vegyünk egy adag zabpelyhet és tegyük késes aprítóba, majd őröljük egészen finom porrá. Ez a lisztállagú zab lesz a krémes kása kulcsa. Ha ezzel együtt főzzük meg az egész pelyheket, a végeredmény fényévekkel krémesebb lesz, mint egy átlagos kásában.

Főzzünk elképesztően krémes zabkását!

Az előre elkészített zabpehelyport tároljuk valamilyen légmentesen záródó üvegben, dobozban vagy zacskóban, hogy minél tovább friss maradjon.

Ha el akarunk készíteni egy adag zabkását, keverjünk össze egy rész port három rész pehellyel, majd főzzük meg hasonló módon, ahogy általában szoktuk. Mindegy, hogy vízben vagy tejben készítjük, elképesztően krémes lesz.

Tálaljuk a nekünk kedves feltétekkel: gyümölccsel, lekvárral, magvakkal vagy kakaóporral. Ennél jobb állagú reggelink nem lesz soha.

Forrásunk volt.


Trükkök reggelire, ebédre és vacsorára:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.