Ötletes ételek száraz kenyérből, hogy ne mindig morzsa legyen

Bármennyire is szeretjük a kenyeret, és bármilyen kínosan ügyelünk is arra, hogy ne legyenek maradékok a konyhánkban, egy-egy darab száraz csücsök biztosan marad majd. Lássuk, mi készülhet ebből a sokszínű maradványból!

A száraz kenyér sokaknak bosszúság: egy elmulasztott lehetőség, hiszen nem ettük meg a vekninket, amíg még friss volt, és most már semmilyen isteni csoda vagy pirító nem tudja újra rághatóvá varázsolni a szeleteket. Azonban nem is kell a rágással bajlódnunk, ugyanis megannyi módszer akad, amivel felhasználhatjuk a száraz kenyeret ételeinkben. És nem, nem csak a morzsáról lesz szó.

Ötletes ételek száraz kenyérből, hogy ne mindig morzsa legyen

Rántott finomságok bundája

Csak azért, hogy mégis essen szó róla: csinálhatunk házi morzsát a maradék kenyérből. Semmi új, teljesen bevett szokás, és szinte minden leleményes háziasszony (és úr) ezt csinálja, ha megszikkadt a vekni egy része.

Ahhoz, hogy teljesen egyenletes legyen a morzsánk, vágjuk darabokra a kenyeret, és szárítsuk ki teljesen a sütőben.

Lehet ugyanis, hogy a kenyér belseje még nem annyira száraz, így a darálás közben ezek a részek nem lesznek ugyanolyan porózus állagúak, mint a héj vagy a szikkadt részek. A sütéstől kissé mélyebb, pirított íze is lesz a morzsánknak.

Rántott csemegeuborka

Hát magyarok vagyunk, nem? Rántsunk ki mindent is, ugyebár! Mi már rendszeresen készítjük, szóval most nektek is elhoztuk ezt a receptet, higgyétek el, nagyon egyszerű és finom is, és ...

Levesek gazdagítója

A száraz kenyér nem akar mást, mint újra megpuhulni, ezt pedig megadhatjuk neki, ha belefőzzük egy levesbe. Ez a megoldás sok nemzet falusi konyhájának már alapból része: a kenyérrel tartalmasabbá lehet tenni a leveseket, és így semmi nem kerül a kukába.

Az egyszerű zöldséglevesekben, de akár a krémlevesekben is fantasztikus eredményt érhetünk el a száraz kenyérszeletekkel. Utóbbiak esetében a turmix mindent egységesre krémesít, mégis érezni fogjuk, hogy valamivel gazdagabb az állag. Érdemes mindig a főzés vége felé hozzáadni, hogy ne főjön teljesen szét.

Karfiolos gazpacho

A gazpacho a spanyol szerelmem, a fehér gazpacho, ráadásul karfiollal pedig hab a tortán. Hűsítő nyári leves, és még a tűzhely mellett se kell órákat állni.

Saláták ropogós eleme

Sok friss, zöldséges köretbe amúgy is kerülne valamilyen ropogós szereplő, általában kruton vagy pirítós formájában. Ezt imitálva ugyanolyan bátran használhatjuk a felkockázott maradék kenyerünket a salátában.

Érdemes az összekeverés előtt megfürdetni a kockákat a salátához készített öntet egy részében: így nem fog kitörni a fogunk, ha ráharapunk egy kenyérre. Hiszen nem kőkemény extrákat szeretnénk a salátában, hanem kellemes, ropogós, kissé elázott darabokat. A száraz kenyér ráadásul kétszer olyan alaposan meg tudja szívni magát bármilyen folyadékban, mint a friss.

Zöldfűszeres babsaláta

Azt szeretem ebben a receptben, hogy gyakorlatilag az összes hozzávalót szabadon variálhatjuk annak függvényében, hogy mi van ott. Variálhatjuk a bab fajtáját (sőt, akár csicseriborsóra ...

Tradicionális Cézár saláta

Az eredeti recept egy Cesar Cardini nevű, olasz származású szakácstól származik, akinek Tijuana-ban volt étterme. Az alkoholtilalom alatt rengeteg amerikai ruccant át Mexikóba, ...

Rakottasok biztos alapja

Sült ételeket is készíthetünk a száraz kenyérből, akár sós, de édes verzióban is. Ha készítünk egy tejes-tojásos-sajtos alapot (hasonlóan a quiche töltelékéhez), azt ráönthetjük sült húsra, sült zöldségekre és a száraz kenyerünkre, majd az egészet sütőben megsütve egy felfújtra hasonlító ételt fogunk kapni.

Mindezt ugye eljátszhatjuk édesen is: egy kis plusz cukorral, fahéjjal, vaníliával és citromhéjjal a tejes keverékben, gyümölcsökkel, csokoládéval, lekvárral a sütőtálban.

Gyors töltelék húsok mellé

Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...

Tojáslikőrös kenyérpuding

Hétvégi kényeztetetés, amikor az embernek van ideje a ráérős reggelikre. Az se baj, ha kicsit szikkadt kenyeret találunk hozzá, sőt, még jobban beszívja majd a tojáslikőrrel ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Megannyi konyhai maradékmentő ötlet:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...