A vicces nevű gyümölcs, ami se nem datolya, se nem szilva

A tél kevésbé ismert gyümölcse a datolyaszilva, ami több vicces néven is fut. Rikító, narancssárga színe már távolról kiszúrható a boltok gyümölcsös pultjain, hívogat minket, hogy kóstoljuk meg végre. De nézzük pontosan, miért érdemes fogyasztani!

Az „istenek gyümölcsének”, hurmának és kakiszilvának is hívják a datolyaszilvát, ami késő ősztől egészen a tél végéig kapható a boltokban és a piacokon. Íze nagyban függ az érettség fokától, héja egyesek szerint ehető, mások szerint nem: láthatjuk tehát, hogy rengeteg kérdés övezi a gyümölcsöt. Fedezzük fel a válaszokat, ismerjük meg jobban a datolyaszilvát!

A vicces nevű gyümölcs, ami se nem datolya, se nem szilva

Mit tud a hurma?

Az Ázsiából származó gyümölcs ugyan megterem más országokban is, de az első számú termesztője Japán és Kína. Ezekben az országokban előszeretettel fogyasztják a gyümölcsöt nyersen és szárítva is, a kínai holdújév tradicionális nyalánksága az aszalvány.

A messzi Keletről érkezik hozzánk is a datolyaszilva, amit általában novembertől februári érdemes vásárolni, ugyanis ilyenkor van a szezonja.

Hányféle datolyaszilva létezik?

A narancssárga gyümölcsnek két ismertebb fajtája van: egy nyomottabb, paradicsomalakú és egy hosszúkásabb, ovális formájú. Magyarországon inkább az utóbbi fajtával találkozhatunk.

Sok különbség nincs is ám a kettő között, talán a legnagyobb eltérés, hogy a hosszúkás kakiszilva savanykásabb ízű, és csak akkor lesz édes, amikor teljesen hagyjuk megérni. Ekkor nem is kell felvágni a gyümölcsöt, egész egyszerűen ki tudjuk kanalazni.

A teljesen érett datolyaszilva íze leginkább a sütőtökhöz vagy a sárgabarackhoz hasonlít, egy fokkal édeskésebb változatban. Ha éretlenül próbáljuk megkóstolni, nagyon-nagyon savanyú lesz, ezért inkább várjunk vele.

Mire figyeljünk a vásárlásnál, tárolásnál?

Amikor hurmát veszünk a boltban, keressünk sötét színű, fényes héjú darabokat. Kerüljük azokat, amiken fekete foltok vannak, vagy amiken puha részeket tudunk kitapintani. Érdekes módon a szép, szimmetrikus gyümölcsök a legjobbak: a kiálló részek nagyobb magokat jelölnek.

Ezeken az eseteken kívül a magok egyáltalán nem zavaróak, szinte nem is fogjuk észrevenni a jelenlétüket. Igazából a gyümölcs héja is ehető, bár előtte érdemes alaposan megmosni azt. Persze, ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk megenni a hurma külsejét, meg is pucolhatjuk.

Miután megvettük, tároljuk a gyümölcsöt a hűtő zöldséges fiókjában, és tartsuk szárazon: ilyen módon akár egy hétig is frissen marad. Ha keményebben vettük meg, hagyjuk kint a konyhapulton pár napig, amíg jobban meg nem érik, utána mehet a hűtőbe.

Mit készítsünk belőle?

A nyers datolyaszilvát magában is ehetjük, de megannyi más finomságot is készíthetünk vele. Szerepelhet gyümölcsös és zöldséges salátákban: kellemesen savanykás-édes hangulatot ad a köreteknek.

A nagyon érett hurmát pürésíthetjük: ilyen formában vagy kockákra vágva kerülhet süteményekbe, pohárkrémekbe és más desszertekbe. Lekvárt (magas a pektintartalma) vagy szörpöt is főzhetünk belőle, de meg is aszalhatjuk.

Érdemes rendszeresen fogyasztani ilyenkor télen: tele van vassal és C-vitaminnal. Használjuk bátran és sokszínűen!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg a tél legfrissebb alapanyagait és receptjeit:

Címlapról ajánljuk

További cikkek