Ez a 6 gyümölcs segít átvészelni a telet

Közeleg a tél, a népszerű idénygyümölcsök helyett pedig egyre több helyen jelennek meg a déli, egzotikusabb citrusfélék, amelyek segítenek átvészelni a hideg és sötét időt. Minden nap egy alma az orvost távol tartja, na de mely gyümölcsökre érdemes támaszkodni az előttünk álló időszakban?

Lehet, hogy a tél a levesek, pörköltek és kiadós téli zöldségek, például a tök, a kelbimbó, a cékla és a karfiol fogyasztásának ideje, de nem szabad megfeledkeznünk a gyümölcsfogyasztásról sem. A nyári bogyós gyümölcsök és csonthéjasok talán nem jelennek meg a téli kínálatban, de rengeteg szezonális fajta létezik, amelyeket a hideg időben lehet a legjobban élvezni.

Főszerepben a citrusfélék!

A következőkben olyan gyümölcsöket mutatunk, amelyeket egyes helyeken egész évben lehet kapni, nálunk viszont főleg a téli szezonban jelennek meg. Nem árulunk el nagy újdonságot, ha azt mondjuk, zömmel citrusféléket fogunk ajánlani, de hát mivel is igyekeznénk feltölteni vitaminkészleteinket, ha nem a finom, lédús narancsokkal, klementinekkel és más fanyar citrusfélékkel?!

1. Grapefruit

Ki félbevágva, kanállal szereti majszolni, ki a narancshoz hasonlóan gerezdekben eszi ezt a fanyar, mégis nagyon ízletes citrusfélét. Talán sokakat meglep, de ez az egyik "legfiatalabb" citrusféle, feljegyzések szerint csak az 1750-es években fedezték fel Barbadoson, legközelebbi rokonai pedig a pomelo és a narancs, valószínűleg ennek a két gyümölcsnek a keresztezéséből jött létre. A grapefruitnak rendkívül magas a C-vitamintartalma, ugyanakkor A- és B-vitaminokban is bővelkedik, ezen felül káliumtartalmáról is érdemes néhány szót ejteni, mely segít a vér salaktalanításában és májregeneráló hatással is bír.

2. Mandarin, klementin, tangerin

Ez a három mandarinféle nagyon hasonlít egymásra, csak apró különbségek választják el őket egymástól. A mandarin oldalai laposak, mindenki tudja, hogy apró magvak találhatóak benne, ezzel szemben a klementin (a mandarin és a narancs hibridje) kicsit sötétebb és magnélküli, a tangerin pedig kisebb, mint két rokona, de világosabb is.

Vajon melyik gyümölcs van a képen?

A mandarin B-vitaminokban és C-vitaminokban is bővelkedik, valamint kálium, kalcium és magnézium is található benne.

3. Kivi

A kivi eredeti, nemzetközileg is köztudott neve kínai egres volt. Ez a nagyon zöld, megannyi apró, fekete maggal rendelkező szőrös gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K-vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket is.

Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-rel csökkenti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít még gyógyszerek esetén is.

Fanyar, mégis frissítő íze miatt sokan szeretik, sőt, vannak, akik már itthon is elkezdték sikerrel termeszteni a gyümölcsöt.

3. Narancs

Ki az édesebb, ki a savanykásabb változatot szereti jobban, tény, hogy a narancsnál népszerűbb gyümölcs nincs a téli időszakban. Meg is értjük ezt az óriási sikert, ugyanis nem csak íze miatt szeretjük, hanem szervezetre gyakorolt hatásai miatt is. Gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatással rendelkezik, magas a C-vitamintartalma, de A- és B-vitaminokban is bővelkedik. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, és nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem.

A narancshoz képest ritkábban elérhető a vérnarancs, ami valamivel kisebb narancsszín rokonánál, ugyanakkor vitathatatlanul jót tesz a szervezetnek. A vérnarancsban található antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitintartalma véralvadás, trombózismegelőző hatású.

4. Citrom

Bárki bármit mond, a citrom szebbé teszi az életünket, és nem csak azért, mert sok benne a C-vitamin, de azért is, mert minden ételt finomabbá tesz a salátától kezdve a halételeken át egészen a süteményekig.

Egy közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát képes biztosítani, stimulálja a fehérvérsejtek képződését, és védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket.

A citromsav még a vesekő kialakulását is képes gátolni, mindezek mellett pedig még egy szót sem ejtettünk arról, mennyire jól használható a háztartásban.

5. Japán kakiszilva

A kakiszilva, datolyaszilva vagy hurma néven is ismert gyümölcs az elmúlt pár években kezdett el megjelenni a hazai boltok polcain. Ez az édes és illatos gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence is. Rendkívül egészséges, jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma (A P-vitamin a C-vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő.)

Mintha a paradicsom és a barack szerelemgyereke lenne, legalábbis külsőre

A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását, és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket, de van még benne B1-, B2- és E-vitamin is. A mikroelemek közül jelentős mennyiségben található benne kálium, magnézium és jód, valamint vas, ezen felül nagy a rost- és a pektintartalma is. Vicces neve ellenére érdemes kipróbálni, külön ajánljuk, hogy a boltban vásárolt gyümölcsnek adjunk még egy-két napot a fogyasztás előtt.

6. Pomelo

A pomelóról ódákat lehetne zengeni! Elsősorban azért, mert ahogy az a citrusokra jellemző, nagyon magas a C-vitamin-tartalma, de nem elhanyagolható a kalcium- és a káliumtartalma sem. Immunerősítő, jól szabályozza a vérnyomást is, és 100 gramm mindössze 25-50 kalóriát tartalmaz.

Tudj meg még többet a pomelóról a képre kattintva!

A pomelo illóolaja szépíti a bőrt, gyulladáscsökkentő hatással bír, serkenti a vérkeringést, spermidintartalma miatt pedig lassítja az öregedési folyamatokat. Egy nagy pomelo két embert tökéletesen eltelít, nemcsak laktató, ízletes és lédús, de még egészséges is, ráadásul egészen márciusig kapható a magyar boltok polcain.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...