Hagyd ki ezt a hozzávalót, és finomabb lesz a csokitortád

Egy megfelelő csokoládétortát viszonylag könnyű sütni, azonban egy ténylegesen jót már nem annyira. Az egyszerű kakaós íz, az omlós-morzsás állag csak akkor lesz teljesen tökéletes, ha odafigyelünk a részletekre.

A sütés egyszerre pihentető, kreatív és örömteli elfoglaltság és stresszes, pontos, kémiai folyamat. A csokitorta sem kivétel ezen szabályok alól: ha nem figyelünk oda, és csak úgy találomra dobjuk össze a süteményt, a végeredmény akár kiábrándító is lehet. Persze nem kell atomfizika ahhoz, hogy isteni legyen a csokitortánk, elég néhány apró mozzanat, mozdulat és trükk.

Hagyd ki ezt a hozzávalót, és finomabb lesz a csokitortád

Nem biztos, hogy kell bele vaj

Liszt, cukor, vaj, tojás: minden alaptorta így kezdődik, nem? Nos, a legtöbb esetben igaz ez az állítás, azonban a csokitorta esetében jobban járunk, ha a vajat kihagyjuk a receptből. De akkor mégis hogyan fog összeállni a sütemény? Hiszen nem lehet zsiradék nélkül tortát sütni!

Persze a zsiradék nem marad ki teljesen a tésztából, csupán a vaj helyett olaj kerül a tálba.

És miért? Míg a vaj csak 80%-a zsír (a maradék 20%-a víz), addig a növényi olaj teljes egészében, 100%-ban zsírból áll. A vajban lévő víz elpárolog a sütőben, így a piskóta könnyebben kiszárad. Szintén előnyösebb az olaj azon tulajdonsága, hogy kihűlés után nem szilárdul vissza, így a tortánk később is omlósabb marad.

Lássunk át a szitán!

Az omlósság és az egyenletes eloszlás érdekében a száraz hozzávalókra is fordítsunk némi figyelmet. Ne csak úgy, hányaveti módon öntsük őket a keverőtálba, hanem szitáljuk át mindet rendesen.

Ez a technika egyrészt gondoskodik arról, hogy nem lesznek a tésztában csomók, mert a szitában összetörnek az esetleg kialakult liszt- vagy kakaógombócok. Másrészt a só, szódabikarbóna és sütőpor is egyenletesebben oszlik majd el a masszában.

Legyen sötét az a por!

Mivel egy csokitortában a csokoládén kívül nincs sok másik íz, tegyük ezt az egyetlen aromát igazán érezhetővé és harsánnyá. És hogyan? Használjunk minőségi kakaóport és csokoládét. Ellenkező esetben biztosan ki fogjuk érezni a kellemetlen tejbevonóízt, vagy elszámoljuk magunkat az édesítéssel, ha instant kakaót keverünk a tortába.

Egy kis sav sosem árt

Ahhoz, hogy szép magas, levegős és omlós piskótát kapjunk, egyensúlyban kell tartanunk a savas és lúgos hozzávalók arányát a masszában. Ez persze borzasztóan kémiai dolognak hangzik, ám annál sokkal egyszerűbb.

A lúgos hozzávalónk valószínűleg a sütőpor vagy szódabikarbóna lesz, ami mellé keresnünk kell egy enyhén savas alapanyagot. Mivel a citromlé annyira nem működik a csokoládéval, inkább nyúljunk az író vagy valamilyen más, kissé savas tejtermék felé.

Kávé a kakaóban

Egyes receptek forró vizet használnak a csokitorta tésztájában, ami egyrészt kihozza a kakaó teljes ízét, másrészt magasabb is lesz tőle a tészta, nem lesz annyira tömör. Azonban sokkal jobban járunk, már csak az íz szempontjából is, ha a forró víz helyett kávét használunk. A kávé aromája fantasztikus kiegészítő lehet egy csokitortában, sokkal komplexebbé teszi a sütemény ízeit.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyai trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...