Hagyd ki ezt a hozzávalót, és finomabb lesz a csokitortád

Egy megfelelő csokoládétortát viszonylag könnyű sütni, azonban egy ténylegesen jót már nem annyira. Az egyszerű kakaós íz, az omlós-morzsás állag csak akkor lesz teljesen tökéletes, ha odafigyelünk a részletekre.

A sütés egyszerre pihentető, kreatív és örömteli elfoglaltság és stresszes, pontos, kémiai folyamat. A csokitorta sem kivétel ezen szabályok alól: ha nem figyelünk oda, és csak úgy találomra dobjuk össze a süteményt, a végeredmény akár kiábrándító is lehet. Persze nem kell atomfizika ahhoz, hogy isteni legyen a csokitortánk, elég néhány apró mozzanat, mozdulat és trükk.

Hagyd ki ezt a hozzávalót, és finomabb lesz a csokitortád

Nem biztos, hogy kell bele vaj

Liszt, cukor, vaj, tojás: minden alaptorta így kezdődik, nem? Nos, a legtöbb esetben igaz ez az állítás, azonban a csokitorta esetében jobban járunk, ha a vajat kihagyjuk a receptből. De akkor mégis hogyan fog összeállni a sütemény? Hiszen nem lehet zsiradék nélkül tortát sütni!

Persze a zsiradék nem marad ki teljesen a tésztából, csupán a vaj helyett olaj kerül a tálba.

És miért? Míg a vaj csak 80%-a zsír (a maradék 20%-a víz), addig a növényi olaj teljes egészében, 100%-ban zsírból áll. A vajban lévő víz elpárolog a sütőben, így a piskóta könnyebben kiszárad. Szintén előnyösebb az olaj azon tulajdonsága, hogy kihűlés után nem szilárdul vissza, így a tortánk később is omlósabb marad.

Lássunk át a szitán!

Az omlósság és az egyenletes eloszlás érdekében a száraz hozzávalókra is fordítsunk némi figyelmet. Ne csak úgy, hányaveti módon öntsük őket a keverőtálba, hanem szitáljuk át mindet rendesen.

Ez a technika egyrészt gondoskodik arról, hogy nem lesznek a tésztában csomók, mert a szitában összetörnek az esetleg kialakult liszt- vagy kakaógombócok. Másrészt a só, szódabikarbóna és sütőpor is egyenletesebben oszlik majd el a masszában.

Legyen sötét az a por!

Mivel egy csokitortában a csokoládén kívül nincs sok másik íz, tegyük ezt az egyetlen aromát igazán érezhetővé és harsánnyá. És hogyan? Használjunk minőségi kakaóport és csokoládét. Ellenkező esetben biztosan ki fogjuk érezni a kellemetlen tejbevonóízt, vagy elszámoljuk magunkat az édesítéssel, ha instant kakaót keverünk a tortába.

Egy kis sav sosem árt

Ahhoz, hogy szép magas, levegős és omlós piskótát kapjunk, egyensúlyban kell tartanunk a savas és lúgos hozzávalók arányát a masszában. Ez persze borzasztóan kémiai dolognak hangzik, ám annál sokkal egyszerűbb.

A lúgos hozzávalónk valószínűleg a sütőpor vagy szódabikarbóna lesz, ami mellé keresnünk kell egy enyhén savas alapanyagot. Mivel a citromlé annyira nem működik a csokoládéval, inkább nyúljunk az író vagy valamilyen más, kissé savas tejtermék felé.

Kávé a kakaóban

Egyes receptek forró vizet használnak a csokitorta tésztájában, ami egyrészt kihozza a kakaó teljes ízét, másrészt magasabb is lesz tőle a tészta, nem lesz annyira tömör. Azonban sokkal jobban járunk, már csak az íz szempontjából is, ha a forró víz helyett kávét használunk. A kávé aromája fantasztikus kiegészítő lehet egy csokitortában, sokkal komplexebbé teszi a sütemény ízeit.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyai trükköt leshetsz el innen:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!