Nosalty Logó

Julia Child francia hagymalevese

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Szikszai Anna
Ezen a képen: Julia Child francia hagymalevese
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Leves

Bagett

Összesen 712 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Leves

Bagett

Összesen 2845 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Leves

Bagett

Összesen 83 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    32.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2436.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    552 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    427 mg
  • Nátrium
    1332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    233.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 712 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.3 g

Zsír

  • Összesen
    129.2 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    285 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9747.5 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    2209 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    309 mg
  • Foszfor
    1708 mg
  • Nátrium
    5329 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    294.1 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    932.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    790 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    503 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    778 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    149 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    212 micro
Összesen 2845 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 83 Kcal

Hozzávalók

Leves

Bagett

Elkészítés

Leves

  1. Szeleteljük fel a hagymákat, majd dobjuk őket az olaj és a vaj olvasztott keverékére, és fedjük le. Csökkentsük a hőt alatta, és hagyjuk főni 15 percig. Figyeljünk azért közben, nehogy odaégjen.
  2. A 15 perc letelte után vegyük le róla a fedőt, emeljük a hőfokot, adjuk hozzá a cukrot és a sót, és gyakori kevergetés mellett addig karamellizáljuk, míg szép aranybarna nem lesz. (Kb. 30-40 perc.) Semmiképp se hagyjuk ki ezt a lépést, hagyjunk bőven időt a hagymának, mert ez adja meg a komplex és intenzív alapot a levesünknek. Ráadásulinnentől kezdve már igazán gyerekjáték lesz a dolog.
  3. Miután a hagyma elérte a kellő állapotot, szórjuk meg liszttel, és gyakori kevergetés mellett főzzük 3 percig. Ezt követően adjuk hozzá a bort és az alaplevet, majd ízesítsük sóval és borssal. Alacsony hőfokon, lefedve főzzük további 30-40 percig.
  4. Végül keverjük bele a brandyt, fűszerezzük, ha még szükséges, és adjuk hozzá a reszelt hagymát,majd öntsük át egy tűzálló edénybe.
  5. Melegítsük elő 160 fokra a sütőt. Rendezzük el a leves tetején a pirított bagett szeleteket, szórjuk meg a reszelt sajttal, locsoljuk meg az olajjal, és tegyük be a sütőbe egy 20 percre, majd forrón tálaljuk. Bon appétit!
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sűtés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 34344
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 07.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Szikszai Anna 35 recept

Julia Child méltán híres francia hagymalevesének receptje, az elkészítése tökéletes program hideg téli estékre.

Hozzászólások

Marti48

Vegre egy jo francia hagymaleves recept! Köszönöm a megosztast, üdvözlettel: Marti

Törölt felhasználó

Üdv! Minden recept "m?ködését" az arányok helyessége adja. Lehet, hogy mindenki másnak tök egyértelm?, hogy pontosan milyen is egy hivatalos "marha alaplé", de én az ilyenekt?l, hogy "... dl marha alaplé" nagyon el tudok keseredni. A marha alaplét is minden ház máshogy csinálja, tehát mindenkinek más lesz az alap ízesítés, így a végeredmény sem lesz egyforma. Kedves receptíró, kérlek, írd meg, milyen a marha alapleved. Vagy "Julia Child méltán híres francia hagymalevesének receptje" eredetileg is csak ennyit ír...?

Szikszai Anna

Szia, Igen, illetve megmutatja, amint Julia a marhahúslevesér?l szedi le a megadott mennyiség? levet. :) Így ennél konkrétabban én sem tudom megfogalmazni, hiszen, ahogy te is írtad, ahány ház, annyiféle alaplé, ezért erre nincsen szigorúan, k?be vésett recept. Én a sajátomat a nagymamámtól tanultam, de annak sincsen írott szabályzata. Úgy gondolom, hogy itt az sem feltétlenül elítélend? cselekedet, ha az alaplét mondjuk bio leveskockából készítjük. Persze az a legjobb, ha az alapunk valóban marhahúslevesb?l származik, de úgy gondolom, hogy az azért nincs mindig kéznél. Remélem hellyel-közzel sikerült választ adnom a kérdésedre. :)

Törölt felhasználó

Köszönöm a választ, igen, így akkor már bátran próbálkozom :) Valóban macerásak az alapleves receptek mert hát tényleg: miért f?znék pl. marhahúslevest egy másik leves elkészítéséhez/ elkészítése el?tt... :) De mondjuk majd egy "hamis vadas" elkészítéséb?l megmaradó levet felhasználok erre :) Még egyszer köszi! Így tovább!

Szikszai Anna

Jogos, jogos. :) Szerintem az is remek lesz hozzá. ;) Remélem jól sikerül majd! Szép estét!

Évikém

Kedves Kisszunyi! Nekem megvan Julia Child könyve és megtaláltam benne ezt a hagymaleves receptet. Az el?z? oldalon pedig leírja a marhahús alaplé készítését, plusz azt írja, ha nincs alapléd, akkor használj konzerv alaplét - ami szerintem azt jelenti "magyarul", hogy fogsz egy marhahúsleves kockát és megf?zöd vízben. Az alaplé recept elég bonyolult, legalább 4 órányi sütés-f?zés eljárás után van kész.

Törölt felhasználó

Remekül lehetne vele indítani a hetet. Vasárnap úgy is meg kell f?zzétek azt húslevest, hétf?n pedig nyugodtan lehet tolni a hagymakrémleves, - ehelyett. Ez egy vacak recept, nem csoda, hogy a posztoló nem kedveli (rühelli). Kiegészítve a fenti receptet: szedjetek össze minél többfajta hagymát (lila hagymát épp ne, vagy csak akkor, ha nem zavaró a béna szín), fokhagyma is. Vajat tegyetek a hagyma alá az elején, ne olajat. Alacsony h?mérsékleten hagyjátok 20 percig, ja és ne cukrozzátok. El?ször a bort öntsétek bele, kicsit forraljátok, majd lángot vissza, utána mehet bele a jó er?s húsleves, mert ez adja meg az igazi ízt, nem a karamell haha. Babérlevél mehet a levesbe. F?zni csomót kell, vagy másfél órát, közepes-gyenge fokozaton/lángon. Ha lejárt a másfél óra, mehet bele a nem túl sok jó kis reszelt Gruyère és /vagy Appenzeller és /vagy Emmentaler sajt, tejszín, kevés crème fraîche, bors. Ha nincs elég sajtod és még nem elég s?r? a leves, kevés kukorica keményít?t tehetsz bele (a lisztet hagyjátok el az ételb?l teljesen). H?álló botmixerrel szépen eldolgozod. A sajtos pirítós mehet a tányérba a leves tetejére. Tipp: ha van otthon ananász vagy konzervben ananász, próbáljad ki tálalás után, hogy egy kis kockát beledobsz/belemártasz a tányérodba. Fonduebe is ki lehet próbálni, kenyér helyett mártani.

Szikszai Anna

Kedves Pál, Biztos ez a recept is nagyon finom, éppúgy, mint Juliáé. Üdvözlettel, Szikszai Anna

Gárdos Mária

Kedves "tengereckipal" ez a hagymaleves nagyon jónak t?nik. Mennyivel elegánsabb lett volna a hozzászólásod, ha nem cikizted volna azt, amihez hozzászóltál. Egy ételnek megannyi változata lehet, és ett?l még jók.

Törölt felhasználó

Régi szép id?k, amikor ezt az oldalt még csak azon kevesek ismerték, akik minden egyes receptnek tudtak örülni, és értékes hozzászólásokkal gazdagították a recepteket... De rég is volt!!

mese habbal

Szia! A Brandy-t lehet helyettesiteni brandy aromaval? Ha igen, mennyivel? Elore is koszonom! Szep napot!

Szikszai Anna

Szia, Én azt tanácsolnám, hogyha nincs kéznél brandy, akkor inkább hagyd ki azt a lépést :) Szép napot!

karlqvist

Nagyon szépen köszönöm a receptet! :) Még ma kipróbálom.. :)

vadgesztenye

Kedves hozzászólók, az alaplé készítését szeretném megosztani, ahogy én készítem. A húsleves, csontleves lesz?rése után mindig marad csont és zöldségek és egy kicsi lé a fazék alján. Ehhez adok annyi vizet, hogy b?ven ellepje, ha nagyon kevés a "maradék" a fazék alján akkor, ha van valami maradék a fagyasztóba azt is beleteszem.( ha nincs az sem baj) A friss csirkeszárnyról a szárnyvégeket levágom, a csontos csirkemell filézésekor visszamaradt csontot lefagyasztom és ilyenkor felhasználom. Egy vagy két tojásfehérjét nem túl keményre felverek, hozzáadok egy kanálnyi s?rített paradicsomot és a belekeverem a másodjára f?zend? levesbe. Amíg melegszik a lé néhányszor megkeverem , (derítjük a tojásfehérje összeszedi a levesben a zavaros részeket) a tetején egybefügg? masszát alkot a tojásfehérje, azt már nem szabad belekeverni. Gyengén sózom.Egy két órát nagyon lassan f?zzük úgy ,hogy ne lobogjon , és ne süllyedjen le a massza, hanem a leves tetején maradjon. A fazékban hagyjuk , kih?lés után ruhán lesz?rve szép kristályos levet kapunk. Felhasználható önálló levesnek, levesalapnak vagy zselatinnal kocsonyázott zöldségnek, tojásnak stb, vagy lefagyasztom. Üdvözlettel:Erzsi

boreger

Köszönöm a receptet! Nagyon finom lett! Én 3 marhahúsleveskockából készítettem az alaplevet, mert szinte soha nem f?zök marhahúslevest. Plusz nekem a hagyma sokkal gyorsabban megbarnult, 20 perc után már barnább volt az aranybarnánál, nem mertem tovább barnítani :)

Hozzávalók

Leves

Bagett

Címlapról ajánljuk

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!