Basmati rizs A-tól Z-ig: eláruljuk, hogyan főzd, és mikor használd

Aromájának és puha textúrájának köszönhetően a basmati az egyik legnépszerűbb hosszúszemű rizsfajta. Most összegyűjtöttük, amit tudni érdemes róla!

A rizs az egyik legtipikusabb köret, biztosan nálad sem telik el úgy hét, hogy ne főznél. No de rizs és rizs között is óriási különbségek vannak fajtától függően. Az egyik kedvencünkhöz, a jázmin rizshez hasonlóan, szintén különleges fajta a basmati rizs. Illatos, vékony, hosszúkás szemeinek köszönhetően pedig kevéssé ragad. Ha eddig nem tetted volna, mindenképp érdemes felszállnod a basmati-vonatra!

Basmati rizs A-tól Z-ig: eláruljuk, hogyan főzd meg és mikor használd

Mi az a basmati rizs?

A basmati egy hosszúszemű rizsfajta, amit tradicionálisan Észak-Indiában és Pakisztánban termesztenek, a Himalája lábánál. A hivatalos leírás szerint, a pattogatott kukoricához hasonló pirított illata (a 2-acetil-1-pirrolinnak nevezett vegyületnek köszönhetően) van.

Innen ered a neve is, a basmati ugyanis illatosat jelent, amihez egy könnyű, mogyorós íz párosul. Fehér és barna változatban is elérhető, utóbbi jóval több rostot, B-vitamint tartalmaz, mint fehér társa.

A basmatit a legnemesebb hosszúszemű rizsfajtának tartják, ezt tükrözi az ára is, ami az egyik legmagasabb a rizsek között. Érdemes az indiai és pakisztáni rizst keresni a legjobb ízélményért.

Mi a különbség a basmati és a jázmin rizs között?

Gyakran használják őket egymás helyettesítésére, de azért van közöttük néhány különbség. A basmati rizs formája vékonyabb és hosszúkásabb, a jázmin szemek pedig inkább rövidek és kerekek. Hasonló az ízük, de a jázmin illatosabb.

Hogyan főzd meg a basmati rizst?

A fehér basmati rizsből vegyél két csészényit, majd egy szitában mosd át hideg vízzel nagyjából két percig – ez a módszer segít eltávolítani a rizsről a keményítőt, így nem fog összetapadni.

Opcionálisan, ha puhább rizst szeretnél kapni, akkor tölts meg egy nagy tálat hideg vízzel, és hagyd benne fél-egy óráig a rizst, majd öntsd le róla a vizet. Tedd a rizst egy masszív szószos lábosba, aminek légmentesen záródik a teteje, adj hozzá egy csipet sót, majd önts rá három csésze forrásban lévő vizet és párold meg az egészet.

Fedd le fóliával a lábast, tedd rá a fedőt, végül állítsd a legalacsonyabb fokozatra a hőmérsékletet. Negyed órát hagyd főni, majd vedd le a tűzhelyről a lábost, és hagyd még állni 5 percig fedővel együtt. Tálalás előtt dolgozd át a rizst villával.

A barna basmati rizst a tésztához hasonlóan kell elkészíteni: pár liter vizet forralj fel egy nagy lábosban.

Mérd le a rizsből a kívánt mennyiséget és egy sűrű szűrőn mosd át, majd add hozzá a vízhez. Főzd fedő nélkül, amíg szemek puhák nem lesznek, olyan 30-35 percig.

Ezután öntsd le a vizet, a rizst tedd vissza a lábosba, fedd le, és hagyd még 10 percig állni, mielőtt villával átdolgoznád és szervíroznád.

Hogyan készítsd el sütőben a basmati rizst?

A fehér basmati rizshez melegítsd elő a sütőt 190°C fokra. Keverj össze egy csésze rizst és egy 2 teáskanál sót egy 2 literes sütőedényben, és adj még hozzá 2 evőkanál vajat (az sem baj, ha hideg).

Kóstold meg a különleges basmati rizst

Forralj fel másfél csésze vizet, majd öntsd a rizsre az egészet, keverd össze, és egyengesd el a rizst, hogy egyenletes réteget kapj.

Fedd le fóliával, és 25 percig süsd, végül miután kivetted 5 percig még hagyd állni, a fóliával letakarva.

A barna basmati rizs esetében szintén melegítsd elő a sütőt 190°C fokra, de ezután vegyél 1,5 csésze rizst, amit 1 evőkanál olívaolajjal és olvasztott vajjal locsolj meg, illetve ízesíts egy teáskanál sóval.

Alaposan keverd össze az egészet. Forralj fel 2,5 csésze vizet, majd öntsd a rizsre, és ismét keverd el, aztán egyengesd el egységes rétegben a rizst. Szorosan fedd le az edényt fóliával, majd süsd egy órán át.

Miután kivetted a sütőből, villával dolgozd át a rizst, az edényt pedig egy tiszta konyharuhával fedd le (hogy magába szívja a maradék gőzt), és hagyd 5 percig állni.

Hogyan tárold a basmati rizst?

A fehér rizst a saját csomagolásában vagy egy légmentesen záródó tárolóban tárold, a barnánál azonban figyelj oda, hogy mindenképp légmentesen tartsd. Ennél a fajtánál ugyanis még rajta van a korpa és a csíra, amiben olajok vannak, emiatt könnyen megavasodhat oxigén hatására.

Mennyi ideig tárolhatod a basmati rizst?

A fehér basmati rizst gyakorlatilag bármeddig tárolhatod a fent leírt módon. A barnát ezzel szemben fél évig tudod tárolni a szekrényedben, vagy két évig a fagyasztóban.

Ha pedig már megfőzted, egy légmentes tárolóban 3-5 napig eláll, de ha épp nem lenne kedved egy ideig rizst enni, megfőzve is lefagyaszthatod, akár 6 hónap erejéig.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Bemutatkoznak a kevésbé ismert gabonák:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...