Itt a válasz, hogy ehető-e a citrusok héja vagy sem

Gyakori kérdés, hogy vajon tényleg mérgező-e a citrusok héja, vagy ez csak mendemonda. Kiderül.

Citrom, narancs, grapefruit, lime, mandarin, éééés a kevésbé emlegetett BANÁN is érintett abban a problémakörben, ami a kezelt héjú déli gyümölcsökről szól.

Magyarán: mérgező-e a héjuk?

A válasz sajnos tömören és röviden:IGEN, egy szinten igen, de lássuk, mi is az, amiben megfürösztik őket, hogy ne gombásodjanak és érjenek meg idő előtt, míg ideérnek hozzánk.

"Bevett módszer, hogy szüretelés után különböző gombaölő szereket tartalmazó viasszal kezelik a felületüket. Innen tehát az általunk ismert narancsok és a mandarinok csillogó fénye" - írja a Tudatos Vásárló.

Hogy mivel kezelik őket?

A bifenil (E230), az orto-fenil-fenol (E231), és a nátrium-orto-fenil-fenolát (E232) a gyakran használt gombaölőszerek közé tartoznak, aztán itt van még a tiabendazol is (E233).

Hatásukról annyit kell tudni, hogy bár nincsenek még pontos adatok, hogy hosszú távon mit okoznak az emberi szervezetben, az állatkísérletek nem kevés negatívumról számolnak be. Elsősorban bőrreakciókról, vesekárosodásról, akár rákot megelőző állapotokra jellemző sejtburjánzásról is a húgyhólyagban, illetve a gyomor-béltraktus szerveinek DNS-ének károsodásáról. A sor pedig még folytatható lenne, hiszen további növényvédőszeres kezelésen is átesnek a gyümölcsök.

Receptajánló:

Hogy mit tehetünk?

A kérdést főleg a citrusfélék miatt fontos megválaszolni, mert ezeknek sokszor a héját is felhasználjuk, lereszeljük, elfogyasztjuk, míg a banánét nem.

  • Először is megoldás,ha kezeletlen bio terméketveszünk, és rögtön megoldódik a probléma - ez viszont jóval drágább, és kevesebb ideig tartható el. Ha tehetjük, csakennek használjuk fel ahéját!
  • Ha nem bio terméket veszünk, szinte tuti, hogy kezelve van -ilyenkor az ALAPOS MOSÁS segíthet: hosszas,meleg vizes fürdetéssel is próbálkozhatunk, de a legjobb, ha almaecetes vízbe áztatjuk pár perce, aztánátsikáljuk, és leöblítjük.
  • Hámozás és banán- vagy citrusevés után mossunk kezet!

Legyünk tisztában vele, hogy az anyagok beszívódnak a héjba és a gyümölcshúsba is, tehát teljesennem tudunk megszabadulni tőlük.

Mit mond a Nébih?

A Nébih vizsgálatai alapján általában határérték alatt van a kemikáliák értéke, de ha hosszú távon fogyasztjuk, ez sem túl szerencsés. Ők egyenesen azt tanácsolják, hogy ha a csomagolt terméken a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Fotó: Getty

Címlapról ajánljuk

További cikkek