Egzotikus gyümölcs terem a zalai lankákon

A megszokottól eltérő „szedd magad” akció várta az érdeklődőket idén november elején Zalában: az egzotikus datolyaszilvát szüretelhették az ültetvényre látogatók, ami érdekes módon hazánk déli részén is vígan megterem.

Magyarország nem elsősorban az egzotikus gyümölcsök hazája, ez talán nem lep meg senkit. Mégis, az ország déli részein, elsősorban Zala megyében egyre több sikeres próbálkozás indult, amelyek keretében olyan gyümölcsök is beértek a fákon, mint a datolyaszilva. A mézédes, narancssárga ínyencség ezentúl már a hazai földben is megterem majd, legalábbis erre törekszik a két Harcz testvér, akik a datolyaszilva termesztésével foglalkoznak.

Egzotikus gyümölcs terem a zalai lankákon

Új jövevények Zalában

Ha ezen a ponton valakinek leesett az álla, akkor készüljön fel az újabb sokkra: nem a hurma az első egzotikus gyümölcs, ami sikerrel meghonosodott Dél-Magyarországon. Olyan ültetvények is létrejöttek, amelyeken bőségesen csüng a kivi vagy a füge.

Így a datolyaszilva csak egy újabb érdekes növény, ami egész jól viseli Zala megye enyhébb klímáját.

A próbálkozás olyan jól sikerült, hogy Harcz Endre és testvére, Balázs „szedd magad” akciót is szerveztek Gerecse-hegyi ültetvényükön.  A testvérpár 2014-ben kezdett bele a kalandba: ebben az évben került a földbe az első 170 oltvány.

Ma már 1,7 hektáron nő a datolyaszilva, nagyjából 1000 fáról csüng a gyümölcs.

Változékony idő, bíztató termés

A „szedd magad” akció már azt is jelzi, hogy van kellő mennyiségű termés az ültetvényen. A leszedhető gyümölcs mennyisége azonban mindig változik, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak.

Még viszonylag kevés a termés, mert a termőkorú fák kevesen vannak. Az össztermés 1 és 2 tonna közé tehető, de nehéz megállapítani, mert az egyik fa 25-30, míg a másik 2 kilogramm termést hoz

- nyilatkozta Harcz Endre.

Idén nem volt könnyű dolga a hurmáknak: tavasszal fagy rongált, májusban rengeteg eső áztatta a fákat, majd ezt követte egy újabb szélsőség: a nyár iszonyúan száraz volt. Így a gyümölcsöknek három különböző viszontagságot is túl kellett élniük.

„Amelyik datolyaszilva mindezt kibírta, az viszont szépen megnőtt. Ha nem jönnek ezek a szélsőségek, akár 5-6 tonna termésünk is lehetne” – tette hozzá Harcz Endre.

Még szerencse, hogy a datolyaszilva egy viszonylag igénytelen gyümölcs, ezért nem kényeskedik az agyagos talajban, ami Zala megyét jellemzi.

Forrásunk volt.


Megannyi érdekesség a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így készíts egyszerűen házi tagliatellét toszkán raguval – a Braun...

Otthon autentikus olasz tésztát készíteni elsőre kihívásnak tűnhet, de a megfelelő konyhai eszközökkel meglepően egyszerűvé válik. A Braun MultiQuick 7 turmixgép pontosan egy ilyen sokoldalú segítség: egyetlen eszközben kapunk dagasztót, aprítót, reszelőt, darálót és persze turmixot is. Mi egy házi tagliatellét készítettünk toszkán raguval, hogy tényleg minden funkcióját kipróbáljuk. Mutatjuk, mit tapasztaltunk.

Legújabb receptek

Bodzasorbet

Az otthon elrakott vagy éppen boltban vett bodzaszörpöt két másik hozzávalóval és egy pofonegyszerű technikával könnyedén házi sorbet-vé alakíthatjuk. Tényleg érdemes kipróbálni, ...

Klasszikus meggyleves

Nem telhet el nyár hűvös meggyleves nélkül, készítsük hát el a legklasszikusabb, legretróbb, nagymamás verziót ebből a magyaros, nyári fogásból. Alaposan behűtve, önmagában a ...

Tiramisujégkrém

Az olasz tiramisu dekadenciája ellenére is egy valamelyest frissítő, üdítő desszert: ha pedig jégkrémet készítünk belőle, hát duplán azzá válik. A szeletekre vágható, küllemében ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...