Ezek lehetnek a C-vitaminhiány meglepő tünetei

A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele nagyon fontos, főleg a téli hónapokban, amikor az embert könnyebben leteríti bármilyen nyavalya. Sokszor azonban nehéz megállapítani, eleget eszünk-e belőle. A C-vitamin hiányának rengeteg egyértelmű jele van – de akad néhány egészen meglepő is.

A nem megfelelő C-vitaminbevitelről általában először a bőröd fog szólni: szárazzá, könnyen pirosodóvá válik, és kialakulhat egy keratosis pilarisnak nevezett állapot is, ami aknészerű puklikat jelent a karokon, lábakon és a fenéken. Ezen kívül észreveheted azt is, hogy könnyebben jelennek meg zúzódások, véraláfutások a bőrödön, még akkor is, ha nem ütötted meg különösebben. Ennek a C-vitamin hiányából adódó elégtelen kollagéntermelés az oka: a vékonyodó, száraz bőr alatt könnyebben repednek meg a vérerek. Szerencsére a C-vitamin pótlásával a bőrt érintő tünetek viszonylag hamar megszűnnek.

Jelentkezhetnek még a vitamin hiányától foltos, szálkás körmök, fájdalmas, duzzadt ízületek, fáradékonyság és rosszkedv, illetve megmagyarázhatatlan hízás is, utóbbi annak a folyamatnak a hiányos működése miatt jelentkezhet, amivel a C-vitamin a zsírsejtekből kiengedett zsír mennyiségét, illetve a hormonjainkat szabályozza.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a C-vitamin hiányát a fogorvos is észreveheti: meglepő, de viszonylag gyakori következmény ugyanis az, hogy az íny vérezgetni kezd.

A Nutrition Reviews tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ugyanis a vérző ínynek nemcsak a rossz szájhigiénia, de a C-vitamin jelentős hiánya is az oka lehet. A kutatás során 15 különböző korábbi tanulmányt vizsgáltak át, és azt találták, hogy azoknál, akik megfelelő mennyiségű C-vitamint fogyasztottak, lényegesen kevesebb volt az ínyvérzés esélye, mint azoknál, akik nem szedtek étrendkiegészítőt.

A vitaminhiány hasonló módszerrel okozza az íny vérzését, mint amiért könnyebben jelennek meg rajtad véraláfutások: a kollagéntermelés csökkenésével a vérerek is elvékonyodnak, könnyebben repednek meg. A kutatók arra is figyelmeztetnek: ez nemcsak a szád egészsége miatt problémás, hanem kiterjed az egész testre is, többek között oda, ahol nagyobb bajt okozhat, mondjuk az agyban vagy a vesékben.

A kutatók szerint a vérző íny egy figyelmeztető jel is lehet arra, hogy több C-vitamint kell fogyasztani. Ha nem szeretnél étrendkiegészítőt szedni, akkor egyél gyakran paprikát, citrusféléket, kivit, brokkolit, kelbimbót, epret, burgonyát és savanyú káposztát.


Még több a vitaminokról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek