A tejsavó lesz a konyhád kedvenc titkos hozzávalója, mutatjuk, miért

A gasztronómia időnként felkarol bizonyos elhanyagolt élelmiszereket, hogy megmutassa, milyen sok mindenre képesek. Most a tejsavó rendkívül sokszínű felhasználását ismerhetjük meg.

Nem biztos, hogy találkozni fogunk azzal a problémával, hogy a házi sajtkészítésből megmaradt végtelen mennyiségű tejsavó felhasználására nincsen semmi ötletünk. Szerencsére nem csak ilyen ritka esetekben juthatunk ehhez a fehérjedús folyadékhoz, nagyobb élelmiszerboltok polcain, de elsősorban tejboltokban és piacokon már kapható. Ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk, itt jobbnál jobb ötleteket találhatunk a tejsavó felhasználására.

A tejsavó lesz a konyhád kedvenc titkos hozzávalója, mutatjuk, miért

Mi is a tejsavó?

Általában a sajt és más termékek készítése során a tej két részre bomlik: a benne található szárazanyagból lesz maga a sajt, és a visszamaradt, kicsöpögtetett folyadék a tejsavó. Ez teszi ki a nagyobb százalékát, ezért kell egy kis guriga sajthoz olyan sok tej.

A sárgás, zavaros folyadék ízben savanykás, azonban egyáltalán nem drasztikusan. Állaga a vízhez hasonló, ezért a legegyszerűbb felhasználása a konyhában, ha savót használunk helyette. De erről majd később.

Miért érdemes fogyasztani?

A tejben lévő, jelentős mennyiségű fehérje egy része a savóban marad. Így jól járunk vele, ha belefőzzük egyes ételekbe, hiszen tartalmasabbá tesszük őket, mint ha csak sima vízzel készültek volna.

Nem ad mellékízt az ételeknek, esetleg egy kicsit savanyúbbak lesznek a megszokottnál, azonban látni fogjuk, hogy ez a javasolt felhasználási módok egyikénél sem lesz jelentős probléma.

Mihez kezdjünk vele?

Ahogy fentebb olvashattuk, a legegyszerűbb módszer a felhasználásra, ha víz helyett főzünk vele: például tésztát, rizst, krumplit.

Ha eleinte tartunk tőle, a főzővíz egy részét helyettesítsük csak, utána fokozatosan növelhetjük az arányát, amennyiben elégedettek vagyunk az ízekkel.

Szintén kiváló választás kenyér- vagy süteménysütésnél a tejet vagy vizet kicserélni vele. A kelt tésztát gazdagíthatja, palacsintatésztába is tehetjük. Mivel se nem túl édes, se nem túl sós, nyugodtan használhatjuk bármilyen ízű tésztában, nem fogja elrontani.

A zabkásánkba is belefőzhetjük, egy laktatóbb reggeli érdekében, de keverhetjük a tejbegríz, tejberizs főzésénél is a lábasba. A reggelinél maradva, nyugodtan feldobhatunk vele bármilyen turmixot, smoothie-t.

A főétkezésekre áttérve, a tejsavóval főzhetünk szószokat, amikbe tej kell (pl. besamel), könnyedebb eredményt kaphatunk így. Ugyanígy levesek, főzelékek, raguk levében is szerepelhet. Kifejezetten olyan ételekben lesz jó, amelyek alapból is savanykásabb ízűek.

Persze, ha nem akarunk főzni vele, egyszerűen meg is ihatjuk. Önmagában is ízletes, savanyú ital, de édesíthetjük ízlés szerint például mézzel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Új ízekkel izgalmasabb az élet:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...