A tejsavó lesz a konyhád kedvenc titkos hozzávalója, mutatjuk, miért

A gasztronómia időnként felkarol bizonyos elhanyagolt élelmiszereket, hogy megmutassa, milyen sok mindenre képesek. Most a tejsavó rendkívül sokszínű felhasználását ismerhetjük meg.

Nem biztos, hogy találkozni fogunk azzal a problémával, hogy a házi sajtkészítésből megmaradt végtelen mennyiségű tejsavó felhasználására nincsen semmi ötletünk. Szerencsére nem csak ilyen ritka esetekben juthatunk ehhez a fehérjedús folyadékhoz, nagyobb élelmiszerboltok polcain, de elsősorban tejboltokban és piacokon már kapható. Ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk, itt jobbnál jobb ötleteket találhatunk a tejsavó felhasználására.

A tejsavó lesz a konyhád kedvenc titkos hozzávalója, mutatjuk, miért

Mi is a tejsavó?

Általában a sajt és más termékek készítése során a tej két részre bomlik: a benne található szárazanyagból lesz maga a sajt, és a visszamaradt, kicsöpögtetett folyadék a tejsavó. Ez teszi ki a nagyobb százalékát, ezért kell egy kis guriga sajthoz olyan sok tej.

A sárgás, zavaros folyadék ízben savanykás, azonban egyáltalán nem drasztikusan. Állaga a vízhez hasonló, ezért a legegyszerűbb felhasználása a konyhában, ha savót használunk helyette. De erről majd később.

Miért érdemes fogyasztani?

A tejben lévő, jelentős mennyiségű fehérje egy része a savóban marad. Így jól járunk vele, ha belefőzzük egyes ételekbe, hiszen tartalmasabbá tesszük őket, mint ha csak sima vízzel készültek volna.

Nem ad mellékízt az ételeknek, esetleg egy kicsit savanyúbbak lesznek a megszokottnál, azonban látni fogjuk, hogy ez a javasolt felhasználási módok egyikénél sem lesz jelentős probléma.

Mihez kezdjünk vele?

Ahogy fentebb olvashattuk, a legegyszerűbb módszer a felhasználásra, ha víz helyett főzünk vele: például tésztát, rizst, krumplit.

Ha eleinte tartunk tőle, a főzővíz egy részét helyettesítsük csak, utána fokozatosan növelhetjük az arányát, amennyiben elégedettek vagyunk az ízekkel.

Szintén kiváló választás kenyér- vagy süteménysütésnél a tejet vagy vizet kicserélni vele. A kelt tésztát gazdagíthatja, palacsintatésztába is tehetjük. Mivel se nem túl édes, se nem túl sós, nyugodtan használhatjuk bármilyen ízű tésztában, nem fogja elrontani.

A zabkásánkba is belefőzhetjük, egy laktatóbb reggeli érdekében, de keverhetjük a tejbegríz, tejberizs főzésénél is a lábasba. A reggelinél maradva, nyugodtan feldobhatunk vele bármilyen turmixot, smoothie-t.

A főétkezésekre áttérve, a tejsavóval főzhetünk szószokat, amikbe tej kell (pl. besamel), könnyedebb eredményt kaphatunk így. Ugyanígy levesek, főzelékek, raguk levében is szerepelhet. Kifejezetten olyan ételekben lesz jó, amelyek alapból is savanykásabb ízűek.

Persze, ha nem akarunk főzni vele, egyszerűen meg is ihatjuk. Önmagában is ízletes, savanyú ital, de édesíthetjük ízlés szerint például mézzel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Új ízekkel izgalmasabb az élet:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

A túl sok só az immunrendszeredet is hazavághatja

Sokszor írtunk már róla, hogy a túl sok só káros a szervezetre, valószínűleg ezt mindenki már magától is tudja. Azt viszont kevésbé, hogy világjárvány idején is érdemes különösen figyelni a sófogyasztás mérséklésére, mivel túl sok ebből az ízesítőből akár az immunrendszert is károsíthatja.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek