Próbáld ki a ricottát, a magyar túró testvérét: tészta és sütemény is készülhet vele

Izgalmas alapanyag a ricotta, rengeteg különböző fogást elkészíthetünk vele. Ismerjük meg a rögös túró távoli rokonát, és azt, hogy mi mindenre képes!

Apróbb szemekből álló lágy és krémes tejtermék a ricotta. Sokszor a magyar túróhoz hasonlítják, azonban íze kevésbé savanykás, állaga nem olyan darabos. Több országban fellelhető a világon, ahol népszerű a sajtkészítés, a ricotta ugyanis ennek a folyamatnak a maradékmentő hőse. Hogy miért, az mindjárt kiderül.

Kóstold meg a ricottát, a magyar túró nemzetközi testvérét

Hogyan készül?

A legtöbb tejtermék készítése során nagy mennyiségű tejsavó marad, ami kifejezetten értékes. A természet egyik csodája, hogy ebből a visszamaradó folyadékból egy második adag sajtot is ki lehet nyerni. Nem véletlen az elnevezése: magyarra fordítva az olasz ricotta szó annyit jelent: újrafőzött.

A tejüzemekben gyakori ilyen jellegű felhasználása: a savóhoz ecetet, citromsavat vagy más savas hatású dolgot adnak. Az egészet felmelegítik, ekkor a savóban maradt szárazanyag összeugrik, ezt leszűrve keletkezik a ricotta.

Mire használjuk?

Az első és legegyszerűbb lehetőség, hogy a túrót helyettesítjük vele. Ugyanolyan könnyen ízesíthető, ezért csodásan friss és fűszeres szendvicskrémeket készíthetünk belőle.

Mivel textúrája krémesebb, lágyabb, nem kell vele annyit bajlódni, szinte csak hozzákeverünk mindent, és kész is.

A reggeli joghurtot is kiválthatja, gyümölcsökkel és magvakkal megpakolva kiváló napindító lehet ez a fehérjével teli tejtermék.

Mivel tulajdonképpen egy friss sajtnak számít, könnyebben olvad, mint a túró. Ezért kifejezetten izgalmas csere, ha sajt helyett rántottára, melegszendvicsre szórjuk.

Frissessége kontrasztot nyújt a paradicsom harsány ízéhez, ezért az olasz és amerikai konyhában előszeretettel használják tésztákhoz. Egyes helyeken a pizzára kerül feltétként, sőt, még gnocchit is főznek belőle. Próbáljuk ki legközelebb a lasagne rétegei közé tenni, istenien krémesre sül.

Húsokat, zöldségeket is süthetünk vele, a csirke mellé kifejezetten jól illik. Ilyen esetekben töltelékként használjuk, a szaftos sült csirke és krémes ricotta kombinációja lélegzetelállító.

Sütemények tésztája is lágyabb lesz a tőle. Íze nem erőteljes, citrommal vagy gyümölcsökkel zseniálisan párosítható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További tejes témák:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...