Tej helyett ezekből az élelmiszerekből vidd be a szükséges kalciumot

A tejjel alapvetően nincs baj, és nagyon jó kalciumforrás – de vannak, akik nem tudják, vagy nem akarják fogyasztani. Számukra lehet megoldás az alábbi felsorolás, amely azokat a kalciumban gazdag ételeket és italokat szerepelteti, amelyekkel ki lehet váltani a tejfogyasztást.

A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, ami azt jelenti, hogy a szervezetednek sokra is van szüksége belőle az utánpótláshoz. Nem véletlen, hogy gyerekkorban sokat halljuk: igyunk elég tejet, mert fontos a kalcium szempontjából – az idegrendszernek, az izmoknak, a hormonoknak szükségük van az ásványi anyagra ahhoz, hogy jól működjenek, de a szervezet kalciumtartalékainak nagy része a csontokban tárolódik. Ezért is fontos, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be az étrendünkkel is.

Az igaz, hogy a tehéntej az egyik legjobb kalciumforrás, ráadásul D-vitamint is tartalmaz, ami segíti a kalcium felszívódását. Ha azonban nem tudsz, vagy nem akarsz tejet fogyasztani, számos más forrásból is beviheted ezt az elengedhetetlen ásványi anyagot.

Kelkáposzta

Igen – a kelkáposzta tele van kalciummal! Egy (főtt) csészényi ebből a zöldségből 177 milligrammot tartalmaz az ásványi anyagból. A szervezet ráadásul könnyebben dolgozza fel, mint a tehéntejből beszerzett kalciumot. Nem mindegyik zöldségben van ilyen jól hasznosuló módon benne a kalcium: az olyanokban, mint a spenót, mángold és a répafélék zöld részei, oxálsav található, ami megköti a kalciumot, és a szervezet számára feldolgozhatatlan formában szállítja.

Joghurt

Nemcsak a tej, a többi tejtermék is magas kalciumban, így a joghurt is – aminek persze több más pozitív hatása is van a szervezetre. 1 csészényi joghurtban 448 milligramm kalcium található, és több mint 10 gramm fehérje még hozzá. Néhány bogyós gyümölccsel fogyasztva még antioxidánsokat is dobhatsz a mixhez, igazi szuperkaját kreálva.

Brokkoli

Még egy zöld növény, amit a listádhoz adhatsz: a brokkoli egy csészényi mennyiségében 43 milligramm kalcium található. Ha nem szereted nyersen a zöldséget, megfőzve ugyanígy egy csészényi mennyiségben dupláját kapod a kalciumnak. Ezen kívül hozzájutsz más értékes tápanyagokhoz, többek között rosthoz, káliumhoz, C-vitaminhoz, valamint A-vitaminhoz is.

Magvak

Növényalapú étkezést folytatóknak szintén óriási pozitívum, hogy a magvakban aránytalanul sok kalcium van: 2 evőkanálnyi szezámmagban például 280 milligramm bújik meg, ugyanennyi chiamagból 179 milligrammot nyerhetsz. A magvakban azonban szintén található fitinsav, ami köti a kalciumot, így kevésbé jól hasznosul a fogyasztásukból – de ha az állati eredetű ételeket szeretnéd mellőzni, még így is jó forrásnak számítanak.


Még több a kálciumról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek