Kalcium, a nélkülözhetetlen: ezek az alapanyagok dúskálnak benne

Szervezetünk működéséhez a kalcium elengedhetetlen mikrotápanyag, amely nemcsak a normál csontozat fenntartásához nélkülözhetetlen, hanem számos egyéb szerepet is betölt.

A kalcium csontjaink fontos alkotórésze, szerepet tölt be izmaink működésében, az idegrendszeri ingerület-átvitelben, a véralvadásban és a sejtek működésében is. A gyermek- és fiatal felnőttkorban nem kielégítő kalciumbevitel és a mozgásszegény életmód hozzájárulhat a felnőtt- és időskorban egyre gyakrabban megjelenő csontritkuláshoz. Az alacsony kalciumszint azonban nemcsak a csontjaink egészségét veszélyezteti, hanem idegrendszeri tüneteket pl. memóriazavart, depressziót is okozhat. Szerencsére más ásványi anyagokhoz hasonlóan a megfelelő kalciumbevitel is biztosítható természetes módon.

Napi kalciumszükségletünk

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös ajánlása szerint az egyes korcsoportok kalciumszükséglete:

  • 1-3 éves kisgyermekek: 450 mg
  • 4-10 éves gyermekek: 800 mg
  • 11-17 éves gyermekek: 1150 mg
  • 18-24 éves fiatal felnőttek: 1000 mg
  • 25 évnél idősebb felnőttek: 950 mg.

Hogy juthatunk hozzá?

Napi kalciumbevitelünket alapvetően az étkezéseink során biztosítjuk. Felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitamin-bevitel, a tejtermékekben található laktóz és a rendszeres fizikai aktivitás, míg a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem megfelelő D-vitamin-bevitel, illetve a mozgásszegény életmód és a dohányzás hátráltatja.

Fontosabb kalciumforrásaink

Azt mindannyian tudjuk, hogy kalciumbevitelünket biztosíthatjuk tejtermékekből: tejből, joghurtból, kefirből, tejfölből, túróból, sajtokból. Ha azonban akár tejfehérje-allergia, akár laktóz-intolerancia, vagy vegán étrend esetén nem fogyasztunk tejtermékeket, akkor - ha nem figyelünk külön oda erre - könnyen kalciumhiányos lehet az étrendünk.

Ezért, ha nem fogyasztunk tejtermékeket, akkor ügyeljünk arra, hogy az alábbi élelmiszerek rendszeresen szerepeljenek az étrendünkben: diófélék, mandula, mák, szezámmag, zabpehely, zöld leveles zöldségek (pl. spenót, mángold), növényi tejpótló italok, -készítmények kalciummal dúsított változatai, magas kalciumtartalmú ásványvizek. Ha nem fogyasztunk tejterméket, de nem vagyunk vegetáriánusok/vegánok, akkor a csontos halkonzervek is beilleszthetőek az étrendbe kalciumbevitel céljából. Ezek mellett kereshetjük a kalciummal dúsított élelmiszereket is - pl. a fentebb említett növényi tejpótló italok, egyes gyümölcslevek stb.) - keressük a „+kalcium" vagy „kalciummal dúsított" feliratokat a külső csomagoláson.

Egyes élelmiszerek kalciumtartalma (/100 g, /100 ml)

  • Tej: 114 mg
  • Kefir, natúr joghurt: 120 mg
  • Tejföl: 130 mg
  • Tehéntúró (félzsíros): 80 mg
  • Pannónia sajt: 800 mg
  • Trappista sajt: 600 mg
  • Mák: 1438 mg
  • Szezámmag: 973 mg
  • Dió: 98 mg
  • Mandula: 236 mg
  • Zabpehely: 52 mg
  • Spenót: 99 mg
  • Mángold: 51 mg
  • Ásványvíz: 14-34 mg
  • Növényi tejpótló italok: 120 mg
  • Szardínia: 382 mg

Változatos, kiegyensúlyozott étrend követése és rendszeres testmozgás révén általában biztosítható a megfelelő kalciumszint, de amennyiben ez bármely okból nem eredményes, úgy orvosi javaslat alapján akár különböző étrendkiegészítő készítményekkel is támogathatjuk kalciumbevitelünket.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...